Bucharest Pride 2019: peste 12.000 de persoane au cerut în stradă drepturi egale pentru comunitatea LGBT+ (VIDEO)

Bucharest Pride 2019 s-a desfășurat sub sloganul Love for All și a fost un îndemn la lupta pentru drepturi egale pentru comunitatea LGBT+. Evenimentele din cadrul Pride-ului au culminat cu marșul de pe 22 iunie.

Bucharest Pride 2019: peste 12.000 de persoane au cerut în stradă drepturi egale pentru comunitatea LGBT+ (VIDEO)

Love for All: sub acest slogan peste 12.000 de persoane au participat sâmbătă, 22 iunie, la Bucharest Pride 2019. Evenimentele de la Pride-ul de anul acesta au celebrat 18 ani de la dezincriminarea homosexualității în România, prin abrogarea celebrului Articol 200 din Codul Penal. România a fost una dintre ultimele țări din Europa care a menținut o astfel de măsură, iar ultima persoană arestată în 1996 în baza acestei legi a fost mai târziu declarată prizonier de conștiință de către Amnesty International.

Mesajul oficial al organizatorilor (Asociația ACCEPT) și al co-organizatorilor (MozaiQ) a îndemnat mulțimile să se bucure de prima generație care iubește liber.Astfel, comunitatea LGBTQIA+, familiile acestora, aliați, organizații neguvernamentale, ambasade și companii au susținut în stradă egalitatea și solidaritatea.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Evenimentul a fost precedat de o săptămână de tot felul de alte evenimente dedicate comunității LGBTQIA+: întâlniri comunitare, expoziții, filme, spectacole de teatru, concerte, forumuri, dezbateri, conferinţe, evenimente în aer liber.

Marșul Bucharest Pride a debutat la ora 17.00 în Piața Victoriei și s-a derulat pe Calea Victoriei, până în Piața Universității.

În cadrul marșului mulțimea a fost condusă pe traseu de cinci camioane cu muzică. De-a lungul marșului au putut fi observat însemne ale diferitelor sub-grupuri care alcătuiesc comunitatea LGBTQIA+: steaguri ale romilor LGBT+ și umbrelele roșii ale lucrătoarelor sexuale reunite pentru prima dată într-o organizație care le promovează drepturile (Sex Work Call) au fost printre cele mai vizibile.

La fel de vizibile au fost și companiile care s-au aliat cauzei drepturilor egale pentru comunitatea LGBT+ și care s-au angajat să își susțină angajații care fac parte din comunitate: IBM, Google, Microsoft, Accenture, Genpact.

Totodată, Pride-ul de anul acesta a marcat și momentul istoric în care 7 cupluri formate din persoane de același sex au dat în judecată statul român la CEDO pentru nerespectarea dreptului la viață de familie. După ce, anul trecut, o familie formată din persoane de același sex a obținut în instanță recunoașterea drepturilor care derivă din uniunea lor, Curtea Constituțională a României a fost obligată să recunoască existența acestor drepturi. Procesul celor 7 cupluri a fost făcut public cu doar câteva zile înainte de paradă. Unul dintre cupluri a luat cuvântul la finalul marșului, cerând în mod public drepturi egale în Piața Universității.

Citește și:
Familia gay: este sau nu este?

Foto: Sorin Cioponea
Realizatoare video: Denisa Coman

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video