Directorul OMS avertizează: ”Ce e mai rău abia urmează” în criza provocată de coronavirus

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a arătat pesimist în fața reporterilor care i-au pus întrebări despre cum arată viitorul în contextul pandemiei de coronavirus.

Directorul OMS avertizează: ”Ce e mai rău abia urmează” în criza provocată de coronavirus

Directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a răspuns ieri întrebărilor unor reporteri privind viitorul lumii în contextul epidemiei de coronavirus. Deși multe țări au început recent să relaxeze restricțiile, directorul OMS a ținut să dea un nou semnal de alarmă și a spus că „ce e mai rău abia urmează”.

La momentul scrierii acestui material, numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus, Sars-CoV2, ajunsese la 2.490.421, și în toată lumea s-au înregistrat până acum 170.566 decese provocate de Covid-19.

Directorul OMS nu a specificat dacă ia în calcul aceste date atunci când își exprimă viziunea pesimistă, dar se știe că, de-a lungul timpului, și-a mai arătat temerile legate de probabile focare de infectare cu noul coronavirus în țări din Africa, de exemplu, unde sistemele de sănătate nu sunt nici pe departe atât de dezvoltate ca cele din Europa sau America. Răspândirea necontrolată a noului coronavirus în Africa ar fi, în aceste condiții, o catastrofă de proporții.

„Aveți încredere în noi. Hai să prevenim această tragedie. Este un virus pe care mulți oameni încă nu îl înțeleg”, a spus directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus reporterilor.

Guvernele din Asia și din unele țări europene pregătesc chiar acum relaxări ale măsurilor de izolare și carantinare la domiciliu, iar motivul principal pentru aceste măsuri, dincolo de cel economic, este și o aplatizare a curbei infectărilor în țările respective.

În schimb, mai ales în Statele Unite au avut loc în ultimele zile proteste pentru relaxarea măsurilor, proteste sprijinite hotărât de președintele Donald Trump pe contul său de Twitter. De asemenea, Trump a decis săptămâna trecută să atace Organizația Mondială a Sănătății, retrăgând din sprijinul financiar pe care îl oferă – SUA este până în acest moment cel mai mare donator al organizației. Trump a acuzat OMS că nu a reușit să ofere un răspuns rapid în fața epidemiei, ba chiar a insistat că OMS nu a oferit informații într-o manieră „transparentă și rapidă”.

Însă directorul OMS a ținut să îl contrazică pe președintele american. „Nu există secrete la OMS, pentru că păstrarea confidențialității sau a secretelor este periculoasă. Aceasta este o problemă de sănătate.”

„Acest virus este periculos.”, a mai spus el. „Exploatează rupturile dintre noi când nu ne înțelegem.”

De altfel, directorul OMS a arătat și că acuzațiile lui Trump sunt nefondate, dat fiind că un număr de persoane din CDC (Center for Disease Control and Prevention, instituția americană care gestionează criza coronavirus în SUA) lucrează la OMS, cu acces permanent la informații. „Având oameni din CDC la OMS înseamnă că absolut nimic nu a fost ascuns de SUA încă din prima zi. Colegii noștri din CDC știu că oferim informații imediat, oricui.”

Directorul OMS a comparat pandemia de coronavirus cu cea de gripă spaniolă, de acum un secol, spunând că noul coronavirus are „o combinație foarte periculoasă… ca gripa din 1918 care a ucis până la 100 de milioane de oameni.”

Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai numit boala „inamicul public numărul 1” și a ținut să spună că „noi am avertizat din prima zi. Acesta este un diavol cu care toată lumea ar trebui să lupte.”

Citește și:
Ar putea o tehnică de respirație să îi ajute pe pacienții cu coronavirus?

Foto: Organizația Mondială a Sănătății

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro