Descoperind Tunisia

O țară din nordul-estul Africii, pe coasta mării Mediterane, care oferă o experiență realmente totală, de la frumusețe naturală, la istorie și cultură.

La ȋnceputul lunii octombrie am avut marea bucurie de a descoperi, la invitația Join Up România ȋn colaborare cu Carthage Group, Tunisia. Exact cum anticipasem, am pornit ȋntr-o adevărată aventură, sincer de neuitat, care m-a plimbat prin aproape toată țara și unde am descoperit o cultură și o istorie vaste, tradiții bine păstrate și un șarm local neasemuit. Ma aflam acolo pentru prima oară. Cu toate acestea, datorită unui orar și al unui traseu extrem de bine puse la punct, pot spune cu mâna pe inimă că a fost una dintre cele mai frumoase experiențe trăite de mine, pe care o recomand din tot sufletul oricui. De ce? Pentru că am avut ocazia de a vizita nenumărate atracții turistice, precum muzee, situri arheologice sau Sahara dar și alte nenumărate fațete și orașe ale acestui ținut.

Trebuie să recunosc că cel mai mult am savurat cele două zile petrecute ȋn deșert. Ȋntr-un tur complet am putut admira orașe, sate, livezi de măslini, lacuri sărate, munți, oaze și caniaone. Prima vizită a fost ȋn una dintre zonele ȋn care George Lucas a filmat primul film din trilogia Star Wars. Peisajul este unul vast și aspru și se numește Tatouine, la fel ca planeta natală a lui Luke Skywalker, Tattoine. Dar pelicula nu a fost filmată doar aici, ci și la Mos Espa, loc unde se ajunge călătorind cu mașini de teren. Localizat ȋn nisipurile care separă lacurile sărate, Chott El Djerid și Chott El Gharsa, orașul este un platou de film abandonat creat ca locație pentru un spaceport spațial situat ȋntr-o galaxie ȋndepărtată. Cadrul suprarealist și structurile dramatice, ca din altă lume, fac din Mos Espa un must-see dacă ești fan Star Wars. Este oricum o experiență total aparte, chiar și dacă nu ești un fan al filmelor.

A doua etapă extraordinară a vizitei prin deșert a fost ceea ce nu putea lipsi sub nicio formă și anume ȋntâlnirea cu berberii. Cine sunt ei? Un ansamblu divers de grupuri etnice indigene, distincte, din Africa de Nord. Cultura și tradițiile lor sunt tribale, ei trăind și locuind în structuri masive, construite din cărămidă de noroi sau săpate în pământ. Sigur că cele săpate sunt cele mai atractive, așadar am luat prânzul la un hotel cu restaurant de acest gen. Mâncarea lor este una tradițională, care nu a evoluat prea mult ȋn timp, dar care este gustoasă și sățioasă. Astfel, m-am bucurat de o porție de couscous și am savurat o tocană nord-africană numită tajine. A urmat apoi o vizită extrem de interesantă ȋntr-o casă de berberi. Cu o arhitectură similară hotelului, familia trăia ȋntr-o locuință realizată prin săparea unei gropi mari, ȋn jurul căreia erau săpate camere aidoma unor mici peșteri artificiale. Intrarea și ieșirea se făceau prin tuneluri, unele dintre ele legând mai multe gropi și camerele lor interioare. Un lucru de neratat aici este pâinea tradițională cu ulei sau miere, pe care femeile berbere o servesc turiștilor și care este absolut delicioasă.

Ȋn ceea ce privește arhitectura și arheologia, există câteva obiective ce trebuiesc musai menționate. Unul dintre ele este amifiteatrul din El Djem, un must-see pentru orice pasionat de arheologie și nu numai. Construit ȋn jurul anului 238 d.Hr, este una dintre ruinele cel mai bine păstrate ale Imperiului Roman și unul dintre cele mai mari amfiteatre din lume. O vizită la Kairaouan este și ea obligatorie, orașul fiind a patra cea mai importantă locație ca importanță pentru musulmani, după Mecca, Medina și Ierusalim. Oraș fondat ȋn anul 670, este cunoscut mai ales pentru Sidi-Uqba, marea moschee declarată una dintre cele mai mari și impresionante construcții islamice din Africa de Nord, dar unul dintre cele mai vechi locuri de cult din lumea islamică.

Din itinerariu nu a lipsit nici Muzeul Național Bardo din Tunis, muzeu de o mare importanță pentru moștenirea tunisiană. Găzduit într-un vechi palat beylic datând din secolul al 19-lea, aici se regăsește, prin colecțiile sale, o mare parte din istoria Tunisiei (de la preistorie până în epoca contemporană), precum și cea mai mare colecție de mozaicuri din lume. Călătoria a continuat cu vizitarea muzeului Cartagina, un muzeu național din Byrsa. Alături de muzeul Bardo, este unul dintre cele două muzee principale arheologice din regiune. Clădirea se află pe vârful dealului Byrsa, în inima orașului Cartagina. Fondat în 1875, adăpostește multe obiecte arheologice din epoca punica și din alte perioade.

Orașul care mi-a plăcut probabil cel mai mult este Sidi Bou Said, un oraș cu vedere la Marea Mediterană și cunoscut pentru estetica sa arhitecturală ȋn alb și albastru. Se spune că este un oraș al artiștilor, iar nenumăratele sale cafenele, restaurante cu specific local și micile galerii de artă susțin această titulatură. Aici se află și La Villa Bleue, boutique-hotelul cu restaurant la care am mâncat ȋntr-una dintre zile și care m-a impresionat cel mai mult. Restaurantul este unul fine-dining și specializat ȋn bucătărie mediteraneeană, iar construcția este una care ȋmbină arhitectura araba cu cea andaluză și este situată pe o stâncă cu vedere la Golful Cartagina și Tunis.

Această experiență n-ar fi fost ȋnsă una la fel de frumoasă fară confortul și bunăstarea oferită de hotelurile unde am fost cazată. Printre ele menționez Iberostar Diar El Anfalous 5*, un hotel cu multe premii, inclusiv Best of the Best Award 2022 din partea Trip Advisor, Sentido Bellevue Park 5*, un complex cu câte trei baruri și restaurante, șase piscine și Spa, The Residence Tunis 5*, un alt hotel de lux care oferă mai multe opțiuni de baruri, restaurante, piscine și săli de conferință, precum și un teren de golf și două de tenis, The Orangers Garen Villas and Bungalows 5*, un alt complex cu 322 de camere localizate ȋn mai multe clădiri și bungalow-uri, precum și Royal Azur Thalassa*, un hotel celebru pentru design-ul, dar și pentru conceptul său All Inclusive și bucătăria sa tematică.

Dacă ȋți dorești, iar eu ȋți recomand o astfel de experiență completă ȋn Tunisia, Join UP! România te așteaptă cu nenumărate oferte, și nu numai aici ci și ȋn Egypt la Hurghada și Sharm El Sheikh, ȋn Zanzibar / Tanzania sau ȋn insula Tenerife din Spania. Cu o activitate și o experiență de 13 ani, Join UP! are un portofoliu amplu cu peste 7000 de hoteluri ȋn destinații de zbor charter, inclusiv 250 de proprietăți exclusive, ideale pentru un getaway romantic, o vacanță cu familia sau o aventură ȋntre prieteni. Astfel, este aliatul perfect pentru a planifica vacanțele pentru 2024!

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro