Vara este ȋn toi, gândul stă mai mult la vacanțe și distracții, iar eu vin, după o vacanță magnifică petrecută ȋn Cipru, să-ți recomand această destinație unică de călătorie.
Recent, la jumătatea lunii aprilie, la invitația JoinUp România, am avut marea plăcere și onoare de a descoperi această insulă magică care oferă un mix perfect de istorie, cultură, plaje minunate, gastronomie delicioasă și relaxare. O „frunză verde-aurie aruncată în mare” și un ținut cu „vreme sălbatică și vulcani”, după spusele poetului grec cipriot Leonidas Malenis, Cipru cuprinde munți înalți, văi fertile și plaje largi. Locuită de mai bine de 10 milenii, Cipru se află la o răscruce culturală, lingvistică și istorică între Europa și Asia.
Această insulă este astăzi o țară modernă, care combină cultura europeană cu tradiții străvechi. Unul dintre marile beneficii pe care le are orice insulă mediteraneană este soarele din belșug pe tot parcursul anului, iar acest loc nu face excepție. De fapt, Cipru personifică vremea ideală a regiunii, cu zile însorite și temperaturi plăcute aproape în fiecare zi. Temperaturile extreme sunt rare, ceea ce înseamnă că Cipru are ceva de oferit în fiecare lună a anului, fie că este vorba de înot și plajă – până la sfârșitul lunii noiembrie – sau de bucuria de a descoperi, pe tot parcursul anului, obiective culturale, religioase, istorice și festivaluri.
Pentru că atunci când vine vara primul gând duce către mare și nisip, ȋți pot spune că aici am văzut unele dintre cele mai frumoase plaje. De la ape sălbatice până la golfuri fabuloase, potrivite pentru familii, plajele din Cipru sunt printre cele mai apreciate din Marea Mediterană și sunt la fel de variate ca miturile care le ȋnconjoară. Fiecare are farmecul său unic, indiferent că se află ȋn orașe sau departe de ochii lumii. Dintre cele 160 de plaje oficiale ale insulei, 77 au certificare Blue Flag și oferă șezlonguri, umbrele și facilități. Dar chiar și cele care sunt neoficiale au o frumusețe singulară, fie ele locații pe coaste unde poți face kitesurfing sau cele cu nisip argintiu, potrivit pentru zilele de distracție în familie. Deși nu am avut prea mult timp să le savurez, am vizitat câteva dintre ele, precum Nissi și Makronissos Beach din Ayia Napa, Fig Tree Bay din Protaras și zona Cavo Greco cu al său magnific Love Bridge, și pot spune că ȋți vor tăia răsuflarea.
Dacă tot am adus mai sus vorba de mituri și având ȋn vedere că una dintre nenumăratele denumiri ale Ciprului este Insula Afroditei, nu pot să nu menționez cultul creat ȋn jurul său, care datează din anul 1500 î.Hr. Districtul Paphos se mândrește cu locul de naștere al Afroditei la Petra Tou Romiou, Sanctuarul Afroditei la Palaepaphos și baia Afroditei ȋn apropiere de Polis. Legenda spune că Afrodita s-a născut din spuma mării și a devenit consoarta regelui Kinyras. Într-un acces de gelozie, Afrodita și-a transformat frumoasa fiică Myrrha, într-un tufiș parfumat (trandafirul purtător de smirnă), iar Adonis, care a devenit ulterior iubitul zeiței, s-a născut din lemnul tufișului. În cea mai cunoscută versiune a mitului, nașterea Afroditei a rezultat din castrarea lui Uranus de către Cronos. Acesta din urmă a aruncat organele genitale în mare, iar Afrodita a ieșit din spuma rezultată și a plutit către mal pe o scoică.
Pasionaților de arheologie și de antichitate le pot spune că cele mai vestite situri arheologice din Cipru se află ȋn Paphos, un oraș antic celebru, înțesat de vestigii și monumente impresionante, lăsate în urmă de un trecut remarcabil. Din 1980, Parcul Arheologic Kato Paphos a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO și include situri și monumente din secolul al 4-lea î.Hr și până în evul mediu, în timp ce majoritatea vestigiilor datează din perioada romană. Pardoselile complicate din mozaic ale celor patru vile romane, casele lui Dionysos, Theseus, Aion și Orpheus, formează epicentrul impresionant al descoperirilor și înfățișează diverse scene din mitologia greacă.
Un alt monument important din parc este Castelul celor Patruzeci de Coloane (Saranta Colones), o construcție bizantină care a primit acest nume datorită numărului mare de coloane de granit găsite aici și care probabil au făcut parte din agora antică. Se crede că a fost construit la sfârșitul secolului al 7-lea d.Hr. pentru a proteja portul și orașul Nea Paphos de raidurile arabe, iar ulterior a fost remodelat de către casa Lusignan. Distrus de un cutremur în 1223, castelul a fost ulterior abandonat.
Mormintele Regilor sunt principala atracție turistică a orașului Paphos și un motiv important pentru includerea sitului în Patrimoniul Mondial. Denumite „monumentale” și „magnifice” de către ONU, locurile de odihnă din secolul al 4-lea î.Hr. sunt sculptate din stâncă solidă și prezintă stâlpi dorici. Mormintele sunt unice ȋn Cipru, datorită structurii curților de tip peristil, influențate cel mai probabil de arhitectura egipteană. În termeni profani, asta înseamnă că au fost construite ca niște curți cu coloane și acoperișuri. Vechii egipteni credeau că mormintele morților ar trebui să semene cu casele celor vii. Dar, ȋn ciuda numelui, nici un rege nu este îngropat aici, ci numai membri ai înaltei societăți. Mormintele și-au primit numele datorită aspectului lor grandios.
Un alt sit arheologic care m-a impresionat și care merită vizitat a fost cel al Regatului Kourion. Întemeiat cel mai probabil în vremurile neolitice, datorită poziției strategice a locului, a devenit, în secolul al 13-lea î.Hr. o așezare permanentă, când colonizatorii micenieni s-au stabilit aici. Poți vizita, deasemenea, Teatrul Roman Antic Kourion, o reconstrucție a unui teatru mai mic care a existat pe același loc spectaculos, sus, pe un deal cu vedere la mare și care a fost distrus de cutremure în secolul al 4-lea. Astăzi, teatrul este adesea folosit pentru evenimente culturale și spectacole.
Ȋn continuare poți admira spectaculoasa Casă a lui Eustolius, inițial un palat datând din perioada romană timpurie. Ulterior, în secolul al 3-lea d.Hr., complexul a fost modificat prin adăugarea unui spațiu comunal pentru locuitorii locali, cu băi extinse, curți și săli. Cele mai spectaculoase sunt podelele colorate de mozaicuri bine conservate care ȋi menționează atât pe constructor, Eustolius, dar și pe patronul necreștin, Apollo. La fel de importantă aici este și Casa Gladiatorilor, situată la marginea de nord-vest a sitului și numită astfel din pricina a două mozaicuri, destul de bine conservate, care înfățișează gladiatori, precum Hellenikos și Margaritis în haine de luptă. La nord se află Casa lui Ahile, unde a supraviețuit un fragment dintr-un mozaic de podea frumos și complicat, care redă întâlnirea lui Ahile cu Ulise.
După cum am menționat și mai sus, insula are multe denumiri, una dintre cele mai cunoscute fiind Insula Sfinților. Aproximativ 240 de sfinți locali sunt comemorați în calendarul său. De ce? Pentru că mulți sfinți ai religiei creștin ortodoxe s-a născut, au trăit și au decedat aici, iar alții au venit din Israel, trăind o mare parte a vieții lor pe aceste meleaguri. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este Sfântul Lazăr care a venit în Cipru după ce a fost înviat de Isus. A fost hirotonit Episcop de Kition de către apostolii Barnaba și Pavel și a locuit în Larnaca timp de 30 de ani. Biserica Sfântului Lazăr a fost construită deasupra mormântului său și este unul dintre exemplele remarcabile de arhitectură bizantină din Cipru. Ȋn afară de acest aspect, se mai spune că orice dorință pusă aici se va ȋndeplini.
Un alt lăcaș de cult pe care ȋl recomand este Mânăstirea Sfintei Cruci din satul Omodos. Este cea mai veche mănăstire din Cipru, iar poveștile despre existența sa sunt multiple. Cea mai cunoscută ȋnsă este cea a reginei Elena care, în călătoriile ei de la Ierusalim, a venit în Cipru pentru a se adăposti de o furtună și a se odihni. Unii spun că a avut o viziune divină, văzând Crucea pe muntele unde se află acum Mănăstirea Stavrovouni. Alții spun că a găsit-o acolo, după ce s-a trezit dimineața. Oricum ar fi, o parte din Sfânta Cruce a fost lăsată în mănăstirea construită pe acel munte. Mai târziu, o parte a fost dăruită Mănăstirii din Omodos.
Cipru este o insulă cunoscută și pentru agroturism. Am vizitat nenumărate sate vechi, tradiționale și unde există posibilitatea de a fi primit de localnici cu pâine și halloumi făcute ad hoc, dar și de a vizita casele lor, păstrate exact ca ȋn timpurile străvechi. Fiecare sat are tipicul său, precum Potamiou unde se face Festivalul Gastronomiei, dar unde am putut admira și o frumoasă biserică bizantină, Vouni cu ale sale construcții pictate cu alb și albastru unde cântăreața satului ne-a cântat la localul din centru, Omodos cu a sa celebră mânăstire, Tochni unde am avut posibilitatea de a face Bourekia, produse de patiserie mici, care sunt de obicei umplute cu o varietate de ingrediente, de la brânză și carne tocată până la umpluturi dulci precum fructe și nuci sau Lefkara, sat renumit în întreaga lume pentru artizanatul tradițional de broderie din dantelă și argint filigranat.
Iubitorii de natură vor fi bucuroși să descopere Parcul Național Akamas, situat pe coasta de vest a Ciprului, fiind o parte cu adevărat picturală a insulei. Are o suprafață acoperită de 230 de kilometri pătrați, care cuprinde văi, chei și golfuri nisipoase largi. Diversitatea vieții sălbatice de aici este crucială pentru ecologia din Marea Mediterană, iar flora și fauna sunt conservate și protejate cu mare atenție. Se spune că parcul găzduiește 168 de soiuri de păsări, 20 de tipuri de reptile, 16 specii de fluturi și 12 mamifere diferite. Pe lângă acestea, peninsula Akamas oferă și posibilitatea de a merge ȋn drumeții. Există trei trasee naturale oficiale: traseul Adonis, traseul Afroditei și traseul Smigies. Ȋntrepătrunse de trasee de drumeții stâncoase, acestea trei oferă vizitatorilor priveliști uimitoare asupra cheilor și văilor de dimensiuni diferite, dar și asupra formațiunilor stâncoase uimitoare.
Ȋn ceea a ce privește locurile de cazare, am fost foarte ȋncântatâ să descopăr hoteluri pe care le pot recomanda cu ȋncredere oricui. Merită menționate Adams Beach Hotel & Spa din Ayia Napa, Coral Beach Hotel & Resort din Pafos, City of Dreams Mediterranean din Limassol și Golden Bay Beach Hotel din Larnaca.
Sper că ți-am stârnit interesul, insula Cipru este cu adevărat magică, așa că ȋți recomand să nu mai stai pe gânduri și să-ți rezervi prin JoinUp România una dintre cele mai frumoase vacanțe pe care le vei avea.
Foto: PR, Profimedia