8 dintre cele mai fascinante fenomene naturale

Cu toții avem acea doză de curiozitate care ne permite să experimentăm cele mai frumoase și noi locuri, să aflăm detalii interesante care au marcat împrejurimile. Natura poate fi cu adevărat fascinantă, mai ales atunci când ne face să ne punem întrebări în legătură cu fenomenele pe care le produce.

Deși mereu suntem în căutare de un loc fascinant, indiferent de pasiunile care ne preocupă, trebuie să ne amintim constant un lucru: să privim în jur. Natura poate fi cu adevărat impresionantă, de aceea, am pregătit opt dintre cele mai fascinante fenomene naturale care se petrec în lume și pe care credem că ar trebui să le știi:


Bulele înghețate de metan

Dacă îți dorești să admiri acest fenomen ar trebui să-ți organizezi următoarea vacanță în Alberta, Canada. Acest fenomen se produce când frunze, insecte sau alte animale moarte, de mici dimensiuni, ajung în lac și sunt mâncate de bacteria care produce metanul. Metanul îngheață când atinge gheața, iar rezultatul este incredibil. Dincolo de efectul captivant, ar trebui să ai grijă să nu te apropii de lac cu o sursă de foc, deoarece primăvara, când gheața se topește, metanul rămâne intact, astfel că poate fi provocată o explozie.


Marea de stele

Marea de stele (Sea of Stars) este un fenomen care apare în Maldive, pe Insula Vaadhoo. Aici poți admira plajele cu nisip alb cum se transformă într-o scenă din filmul „Avatar'. Seara, apa începe să strălucească, lăsând în urmă ceea ce par a fi luminițe albastre. Partea impresionantă este aceea că peisajul chiar pare desprins dintr-o poveste, iar luminile chiar par a fi stele. Fenomenul este rezultatul fitoplanctonului bioluminiscent din apă.

Aurora Boreală

Aurora Boreală, cunoscută și sub numele de Luminile Nordului, este o lumină naturală ce apare pe cer sub diferite culori vii. Întregul fenomen este un proces științific, și chiar te încurajăm să citești mai multe informații despre acest subiect. Privitul Luminilor Nordului se află pe lista tuturor persoanelor pasionate de călătorii.

Norii lenticulari

Norii lenticulari par desprinși dintr-un film science fiction, de multe ori fiind comparați cu niște nave spațiale. Norii se formează deasupra vârfurilor înalte de munți, din cauza temperaturilor scăzute.


Florile înghețate

Florile înghețate se găsesc sub toate formele și mărimile, apărând atât pe pământ, cât și în apă. Seva din plante iese prin crăpăturile subțiri și îngheață atunci când intră în contact cu aerul. Un lucru similar se întâmplă și în lacuri, când temperatura deasupra apei este mai scăzută decât cea de dedesubt.

Pilonii de lumină

Pilonii de lumină arată ca niște lasere imense ce coboară din nori pe pământ, și pot căpăta culori interesante, în funcție de sursa de lumină și condițiile din jur. Pot fi create de soare, lună sau chiar de luminile de pe stradă. Acestea sunt, de fapt, o reflexie a luminii în particule minuscule și înghețate din aer.


Curcubeie de foc

Curcubeiele de foc nu implică chiar un foc, ci din contră. Fenomenul este reprezentat de niște reflexii ale luminii în mici cristale din gheață ce sunt văzute lângă nori cirus sau cirrostratus, care se modelează oarecum sub formă de flăcări.

Norii mammatus

Norii mammatus par chiar amenințători și sunt adesea asociați cu furtunile cu fulgere. Aceste formațiuni circulare se produc din aerul rece depozitat la baza norului. Norii mammatus nu sunt întotdeauna uniformi, pot fi atât netezi, cât și neregulați, părând chiar transparenți de multe ori.


Citește și:
10 dintre cele mai vechi universități din lume

Foto: Shutterstock

Vezi şi cum se formează fulgerul și câti volți sunt într-un fulger!

Află şi ce este lapovița și cum se formează!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro