Podurile unesc, iar mai mult decât calitatea de a trece peste râuri sau canale, acestea oferă unele dintre cele mai frumoase priveliști din lume.
Dacă ajungi într-unul dintre aceste 11 orașe, trebuie neapărat să traversezi podurile care, de zeci de ani (în unele cazuri chiar sute) reprezintă un simbol al acestor locuri:
Akashi Kaikyo din Japonia este un pod suspendat care traversează strâmtoarea Akashi, făcând legătura între orașul Kobe și insula Awaji. A fost desemnat cel mai lung pod suspendat din lume, având 3.911 metri și deschidere de 1.991 metri. Podul a devenit o atracție turistică importantă în orașul Kobe, tot mai multe persoane fiind interesate de povestea sa impresionantă.
Podul Helix din Singapore este un pod pietonal construit în forma ADN-ului, are 280 de metri și este primul din lume construit din arcuri spiralate duble. Contrar așteptărilor, aici vei găsi expoziții cu picturi, dar și desene realizate de tineri artiști. În mod evident, priveliștea este absolut fermecătoare.
Apeductul Pont du Gard a fost construit de romani în urmă cu două mii de ani și făcea parte din sistemul de transport al apei. Podul încă funcțional a fost construit în secolul al XVIII-lea, iar turiștii se opresc adesea aici pentru un picnic sau chiar pentru a înota în apa râului.
Puntea Suspinelor din Veneția a fost construită în secolul al XVII-lea pentru a uni camera de interogare din Palatul Dogilor cu Prigioni Nuove, prima clădire din lume construită pentru a fi folosită ca închisoare, și deține o mulțime de legende. Se spune că îndrăgostiții care se sărută în gondolă, la apusul soarelui, vor avea parte de dragoste eternă.
Podul din Newcastle atrage privirile tuturor celor care vin aici să exploreze împrejurimile. Cateshead Millennium traversează râul Tyne și este format din două curbe din oțel. Când se deschide, podul ia forma unui ochi care clipește, mișcările sale fascinând privirile uimite ale turiștilor. Pe sub el pot trece vapoare cu o înălțime de 25 de metri.
Golden Gate este un adevărat simbol al orașului San Francisco, fiind inaugurat în anul 1937. În ziua inaugurării, numită și Ziua Pietonilor, 200.000 de persoane l-au traversat, adică toți cei 2.737 de metri. Podul reprezintă o legătură importantă pentru Autostrada 101, care menține conexiunea între orașul San Francisco și districtul Marin County.
Cu siguranță ai văzut o mulțime de filme în care, inevitabil, apare și Podul Brooklyn care leagă cartierele Manhattan și Brooklyn din New York, traversând East River. Finalizat în 1883, acesta a trecut prin mai multe transformări, iar cu trecerea anilor, aici s-au produs nenumărate evenimente, precum arestări, crime sau aniversări de naștere.
Forth Bridge a fost inclus în Patrimoniul UNESCO pentru design-ul impresionant, iar construcția lui a început în secolul al XIX-lea. Reparațiile și mentenanța podului au costat câteva milioane semnificative de lire.
Podul Sydney Harbour traversează întregul port al orașului și a fost construit pentru a putea trece prin el pietoni, mașini, bicicliști și tramvaie. Cei trei dolari australieni pe care mașinile le plătesc pentru a avea acces sunt folosiți pentru mentenanța podului. Priveliștea de aici excede imaginația, tocmai de aceea mulți turiști care ajung în Australia vor neapărat să ajungă și pe acest pod.
Vezi şi Opera Sydney – curiozități despre una dintre cele mai fotografiate clădiri din lume!
Vasco da Gama traversează râul Tagus din apropierea Lisabonei, și este cel mai lung pod din Europa, cu o lungime de 17.200 de metri. Acesta a fost construit în așa fel încât poate rezista unui cutremur puternic, dar și vânturilor agresive. Pentru a ajunge în partea de Nord, trebuie plătită o taxă de 2,15 euro, iar întoarcerea este gratuită.
Tower Bridge din Londra are 244 de metri și a fost proiectat în stil neogotic de Horace Jones. Deseori, turiștii confundă Tower Bridge cu London Bridge, podul următor pe direcția sensului de curgere a Tamisei.
Foto: Shutterstock
Vezi şi râuri din România – care sunt râurile din țara noastră și ce lungime au!