Să schimbăm garderoba, dar și mentalitatea!

Nu cred că există un cuvânt mai la modă, mai trendy decât este cuvântul "sustenabilitate". Îl întâlnim peste tot, de la conversațiile casual la campaniile de marketing și până în dezbaterile internaționale la nivel înalt.

Să schimbăm garderoba, dar și mentalitatea!

Deși pare că toată lumea vorbește despre sustenabilitate, trebuie să ne întrebăm: câți dintre noi îi înțelegem cu adevărat profunzimea și, mai important, câți suntem pregătiți să trecem de la vorbe la fapte?

Pentru unii, sustenabilitatea poate însemna reducerea consumului de plastic. Pentru alții, poate fi un stil de viață minimalist sau o schimbare radicală în obiceiurile de cumpărare. În esență, sustenabilitatea are multiple fațete, fiecare importantă în felul său. Dar pentru un impact durabil asupra planetei și asupra viitorului nostru, trebuie să facem mult mai mult. Fie că e vorba de a susține brand-uri cu adevărat responsabile, de a alege produse etice sau de a reduce risipa în propria gospodărie, fiecare gest contează. Și nu doar individual, ci și colectiv, la nivel de comunitate, de industrie și de societate.

Sustenabilitatea nu ar trebui să fie doar un simbol de marketing pentru brand-uri, ci o promisiune reală către un viitor mai bun. Înseamnă schimbarea modului în care trăim, muncim, cumpărăm și consumăm. Este un angajament față de comunitatea noastră, față de planetă și față de generațiile viitoare. Nu este vorba doar de mici ajustări, ci de o transformare profundă, o schimbare de mentalitate care să se reflecte în fiecare acțiune a noastră.

Mă bucur să văd tot mai multă mișcare și teamă în această direcție și iată că în octombrie vor exista în România două astfel de conferințe care vor avea ca subiect sustenabilitatea. Prima, în cadrul Mercedes-Benz Fashion Week, unde va fi vorba despre sustenabilitatea în modă și felul în care această industrie, de altfel una dintre cele mai importante, generatoare de venituri uriașe, are un impact negativ asupra planetei, dar și asupra comunităților care muncesc de multe ori în condiții vitrege. Și cealaltă conferință, Climate Change Summit, despre care vă vorbește în următoarele pagini Chris Desai, antreprenor și filantrop, fondatorul brand-ul sustenabil de lux VAYYU®, într-un interviu foarte interesant luat de Ioana Ulmeanu.

Și tot Ioana i-a luat pentru acest număr un interviu tizei ei, Ioana Bâldea Constantinescu, despre cea mai recentă carte a ei, Castelul din orașul meu, apărută la editura Litera. O conversație absolut savuroasă care îmi dă încă o dovadă că print-ul nu va muri niciodată, atâta vreme cât pui deoparte o revistă pentru a putea reciti un text și după câteva luni, ani… și cine știe…?!

Roxana Voloseniuc REDACTOR ȘEF

Instagram: @roxanavoloseniuc

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro