Pe Internet cu o carte-n mână

Sunt multe discuțiile legate de impactul negativ al social media și recunosc că sunt și eu, ca mamă a doi copii, exasperată de timpul pe care îl petrec în acest spațiu, dar mai ales de felul în care sunt țintiți cu mesaje conspiraționiste, muzică, estetică și limbaj de proastă calitate.

Pe Internet cu o carte-n mână

Dar… există multe zone pe aceleași rețele de socializare, cu comunități extrem de interesante și preocupate de toate subiectele pe care le credeam dispărute aproape (chiar și din real life, în ceea ce privește tânăra generație, cel puțin) din cauza lor.

Am încheiat de curând o nouă ediție ELLE New Media Awards și am fost foarte bucuroasă să-mi adaug la follow două descoperiri pe care nu le știam până recent. Este vorba chiar despre doi dintre câștigătorii categoriilor lor, respectiv Vlad Zaha (în categoria Real Talk), absolvent al Universității Oxford, cu un master la Universitatea din Manchester, specializat în Criminology & Criminal Justice, care abordează frecvent subiecte bazate pe politicile antidrog; și Cătălin Moise (în categoria Podcast/Vlog), care propune publicului discursuri documentate pe teme extrem de serioase, despre care nu aș fi crezut vreodată că ar avea potențial de viralizare. Și totuși, el realizează sute de mii de vizualizări cu subiecte de tipul „Misterul fizicii cuantice”, „O nouă istorie a umanității” sau „Colonialism – cum s-a construit prezentul”.

O altă revelație pe care am avut-o recent este un fenomen care a luat naștere inițial pe TikTok, sub hashtag-ul BookTok, dar pe care l-am descoperit ulterior și pe Instagram, într-un număr gigantic de utilizări, respectiv 6 milioane. La pagina 39, Anca Stratulat ne familiarizează puțin cu această arie de interes și ne invită să-i cunoaștem pe câțiva dintre creatorii de conținut mai altfel, care împărtășesc cu comunitățile lor dragostea și pasiunea lor pentru citit.

Astfel, cititorii lor (iată cuvântul folosit la propriu!) sunt provocați să citească titluri noi, să facă review-uri personale, să descopere și să aprofundeze lectura. Este un material extrem de interesant pentru a descoperi și astfel de colțuri ale Internetului, dar și pentru a-ți lua recomandări care-ți vor completa lista lecturilor pentru această vară care se anunță toridă. Unde altundeva să îți petreci zilele decât pe plajă, la umbră, cu o carte în mână? 

Roxana Voloseniuc REDACTOR ȘEF

Instagram: @roxanavoloseniuc

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din revista elle