Iluzia unui vis american

Într-o perioadă sumbră, când Donald Trump a revenit la Casa Albă, iar valorile fundamentale ale democrației sunt puse sub semnul întrebării, regizorul Ali Abbasi explorează originile unui personaj care a remodelat radical scena politică globală. Filmul său, The Apprentice, dezvăluie cum s-a construit imperiul Trump și ridică întrebări esențiale despre ce ne-a condus aici.

Iluzia unui vis american

Ioana Ulmeanu a stat de vorbă cu Ali Abbasi (cu ocazia festivalului Les films de Cannes à Bucarest, pagina 59) nu doar despre film, dar despre multe alte subiecte care ne vor afecta mai mult sau mai puțin în viitor. Au trecut opt zile de când Trump a fost ales la Casa Albă (eu le socotesc în continuare), un șoc inimaginabil pentru mine, dar și pentru alte zeci de milioane de oameni, având în vedere numai faptul că Donald Trump este un politician cu condamnări și numeroase puneri sub acuzare. Alegerea lui înseamnă un semnal de alarmă în ceea ce privește direcția în care se îndreaptă lumea.

În acest context, The Apprentice, filmul regizat de Abbasi, capătă o semnificație profundă. Povestea urmărește ascensiunea tânărului Trump, din anii ’70 și ’80, sub tutela mentorului său, Roy Cohn, avocatul necruțător care i-a insuflat lecțiile crude ale puterii absolute.(„Atacă mereu. Nu recunoaște niciodată o greșeală. Pretinde întotdeauna că ai câștigat.”) Această relație, bazată pe un cod nescris de lipsă de scrupule și de dominare, explică în parte ceea ce a devenit ulterior „fenomenul Trump”. Avem și noi, în societatea noastră, astfel de personaje, poate e bine să vedem cu toții acest film care a fost aclamat și la Cannes!

Dar Abbasi nu-și limitează analiza la un simplu portret al unui lider. Prin ochii regizorului de origine iraniană, The Apprentice devine și un studiu despre o societate care a tolerat, ba chiar a aclamat, ascensiunea unui astfel de personaj, pentru că Trump nu e un fenomen care vine din senin, este o reflecție a noastră, a lumii și a idolilor pe care ni i-am creat. Este un mesaj incomod pentru o lume în care valorile fundamentale sunt amenințate de populism și fascism, iar independența presei este pusă la încercare.

Îngrijorarea că mass-media ar putea fi presată să-și tempereze mesajul pentru a nu ofensa noua administrație este reală. Dar, cum subliniază Abbasi în demersul său artistic, este vital ca presa să rămână obiectivă și independentă, într-o perioadă când principiile fundamentale, precum democrația și decența, sunt puse la grea încercare.

Filmul lui Abbasi și prezența tot mai mare a unui discurs autoritar readuc în prim-plan întrebări despre natura „visului american”. Aceasta este una dintre marile ironii ale Americii de azi: în timp ce noi, jurnaliștii, continuăm să credem în libertatea de exprimare, în democrație și în combaterea discriminării, suntem martori la succesul unui lider care amenință tocmai aceste valori. 

The Apprentice este mai mult decât un film despre Donald Trump. Este o radiografie a unui sistem care a permis ca astfel de personaje să ajungă la putere, un avertisment despre unde ne-ar putea duce indiferența. Și, în mod ironic, ne amintește că, dacă vom continua să ignorăm aceste semnale de alarmă, visul american s-ar putea transforma într-un coșmar global. Urmează alegeri și în România, ar fi bine să ieșim la vot!

Într-o notă mai optimistă, vă îndemn să vă votați nu doar politicienii, dar și idolii de stil, pentru că este decembrie, adică urmează premiile ELLE Style Awards, evenimentul care premiază industria de modă și beauty din România! 

Sărbători fericite vă dorim!

Roxana Voloseniuc REDACTOR ȘEF

Instagram: @roxanavoloseniuc

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro