Colectiv, un documentar necesar, care ne arată impactul tragediei din 2015 asupra întregului sistem de sănătate din România, ne prezintă și eroinele improbabile fără care nu am fi știut niciodată adevărul.
„În toate spitalele de la început a existat tot ceea ce am avut nevoie.” „Pot să vă asigur că tot ceea ce se poate face în Germania facem și noi aici pentru toți.” „Chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment, medicii noștri pot gestiona.”
Dacă te înfurie vreuna dintre afirmații, aparținând fostului ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu, e pentru că știi în ce context au fost rostite și, de asemenea, că nici una dintre ele nu conținea vreo urmă de adevăr. Se întâmpla după incendiul din clubul Colectiv, când zecile de supraviețuitori se luptau să rămână în viață, confruntându-se nu doar cu traumele căpătate în incendiu, ci, cum am aflat ulterior, și cu o serie de bacterii extrem de periculoase care le infectaseră plăgile.
La ora la care această revistă ajunge la tine, în cinematografele din România rulează deja documentarul Colectiv, la care regizorul Alexander Nanau a început să lucreze foarte curând după tragedie. Filmul urmărește două povești care se întretaie. Pe de o parte este vorba despre echipa de investigații formată din Mirela Neag, Cătălin Tolontan și Răzvan Luțac, care pune cap la cap ițele complicate ale corupției, neglijenței și incompetenței din sistemul românesc de sănătate. De cealaltă, îi vedem pe Vlad Voiculescu, proaspăt ministru al Sănătății în guvernul tehnocrat, și echipa sa, confuzi, dar binevoitori, confruntându-se cu criză după criză și având mereu mai multe întrebări decât răspunsuri.
Fiecare dintre personajele documentarului a contribuit la modul în care noi toți privim astăzi tema sănătății în România. Dar trei dintre ele, apariții mai degrabă discrete în film, au fost esențiale pentru a face lumină în modul în care funcționa (și încă funcționează) sistemul de sănătate. Numele lor sunt Camelia Roiu, Nicoleta Ciobanu și Laura Nițu, și toate trei sunt ceea ce se cheamă whistleblowers sau, cum se spune în română, avertizori de integritate. Asta înseamnă că au denunțat neregulile din spitalele în care lucrau – prima, medic la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, demascând uriașa minciună în care autoritățile au învăluit urmările incendiului de la Colectiv. Iar celelalte două, angajate în biroul financiar-contabil la Spitalul Malaxa, denunțând modul halucinant în care un manager s-a folosit de fondurile destinate pacienților în interes personal.
La momentul la care cele trei au decis să vorbească, în România exista deja din 2014 legea care protejează avertizorii de integritate, dar nici una dintre ele nu avea habar de existența ei, așa cum nu puteau nici să intuiască ce urmări vor avea deciziile lor de a spune adevărul. Au făcut-o oricum. Le-am întâlnit acum și am aflat, pe larg, poveștile lor.
✩✩✩
„Bună ziua! Sunt medic la Spitalul de Arși și asist neputincioasă la mascarada care e vândută oamenilor pe toate canalele și prin toate mijloacele. Dacă vreți să știți adevărul, dați-mi un semn, doar dacă sunteți într-adevăr interesați, deoarece rezervele mele de încredere sunt aproape epuizate.” Așa suna mesajul pe care l-au primit jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor de la Camelia Roiu la aproximativ o lună după tragedia de la Colectiv. După cei 27 de morți declarați inițial, bilanțul s-a dublat în scurt timp, ajungând în final la 64. După cum aveam să aflăm ulterior, aceștia nu au avut nici o șansă să supraviețuiască.
RISE Project publicase deja fișele unor pacienți care, la câteva zile după internarea la Spitalul de Arși, fuseseră contaminați cu bacterii mortale pentru oricine aflat într-o stare atât de gravă. Dintr-o dată, declarațiile oficialilor care spuneau că situația din spitale e sub control începeau să scârțâie. Tot Roiu oferise un interviu Gazetei Sporturilor, spunând că situația e foarte gravă, și nu în ultimul timp, ci de foarte mulți ani. Deși ambele materiale protejau identitatea sursei, pentru mulți din spitalul respectiv era clar că cea care a vorbit cu presa era doctorița Camelia Roiu. Nu era prima dată când atrăgea atenția asupra neregulilor sau făcea referate, încercând să schimbe ceva, dar de fiecare dată a realizat că este singură. După Colectiv și-a dat seama că nu mai poate trăi așa.
„A fost greu, dar eram sufocată, simțeam că, dacă nu vorbesc, înnebunesc. Era mult prea mult, nu mai suportam să îi aud cum spun că au de toate, că infecții sunt peste tot în lume, că au murit fiindcă erau de murit”, ne povestește doctorița Roiu despre momentul în care a decis că trebuie să facă cunoscute lucrurile la care era martoră. Cu doi ani înainte de Colectiv, avea loc un alt scandal în Spitalul de Arși. Mai mulți medici care aveau cabinete particulare de chirurgie estetică primeau bani de la paciente pentru a realiza implanturi cu silicon, dar operațiile se făceau în spital, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Astfel, nimeni nu mai avea timp pentru pacienții arși – mulți dintre ei aparținând unor categorii sociale dezavantajate –, iar aceștia mureau masiv. Camelia Roiu își aduce aminte de acea perioadă: „Eu, cumva, mă identificam cu mulți pacienți de-ai mei. Mă gândeam că, dacă aș fi în locul lor, aș vrea să fiu salvată sau că cineva care mă îngrijește să facă tot ce se poate ca eu să trăiesc. Și atunci, era o luptă cu toată lumea și foarte multă tristețe când pierdeam un pacient. Și îl pierdeam nu din cauza mea, ci pentru că erau lucruri care nu depindeau de mine – infecțiile, oamenii din jur, indolența, lipsa de profesionalism, de empatie”.
Dintre toate lucrurile la care a fost martoră, un anume moment nu îl poate uita. Se afla în sala de operație, făcând o anestezie. O fostă asistentă din spital era internată la secția de reanimare, în timp ce șeful de secție își sărbătorea ziua de naștere într-o cameră alăturată. „După aceea am aflat că doamna asistentă murea exact în momentul în care asistentele îi cântau domnului șef de secție ‘La mulți ani’. Despre asta e vorba.”
de Ioana Ulmeanu și Paul Petrache
Foto: Ștefan Dani; Fashion editor: Cristina Crăciun; Machiaj: Alexandra Crăescu; Coafură: Ana Maria Lăzărescu/ Endorphin Lab