Mai bine de o mie de adolescenti din tara vorbesc, intr-un nou studiu, despre ce vor si ce ii doare. Esti gata sa ii asculti, inainte de a spune, nemultumita, „of, tinerii din ziua de azi…“?
Fara sa ii cunoastem defel, vorbim despre adolescentii de astazi in fel si chip. Ei sunt cei care nu ne cedeaza locul in tramvai, sunt cei care cresc rata abandonului scolar si, implicit, distrug un viitor al tarii pe care il visam luminos si plin de speranta. Ei sunt cei care, egoisti, pleaca din tara ca sa studieze si sa isi foloseasca apoi cunostintele in slujba altora. Sunt cei obsedati de Internet si de tablete, cei care stiu mai bine sa posteze selfie-uri pe retele de socializare decat sa poarte conversatii reale cu oameni in carne si oase. Si cate si mai cate nu se spun despre acesti adolescenti a caror singura vina este aceea ca nu ii cunoastem destul.
Luate pe rand, probabil ca nici una dintre frazele de mai sus nu este adevarata. Pentru ca adevarul e altul – pur si simplu nu ii stim pe tinerii din ziua de azi, nu le-am dat vreodata ocazia sa isi spuna pasurile si nu le-am dat timp sau atentie sa ni se arate.
Dar lucrul acesta aparent atat de simplu a reusit sa il faca un studiu – In a Relationship este o cercetare despre comportamentele, atitudinile si valorile adolescentilor din Romania, pus la cale de Fundatia Friend for Friends, alaturi de o mare companie, Avon, care si-a luat angajamentul de a descifra mecanismele aparitiei violentei domestice. Ce legatura au adolescentii cu violenta ai sa afli ceva mai tarziu.
Proiectul In a Relationship este unul special prin… unicitatea lui. Asta pentru ca nimeni nu s-a ostenit pana acum sa afle ce ii doare pe tinerii din ziua de azi din Romania, aflati la o varsta vulnerabila. Asa s-a nascut un studiu care a incercat sa afle, de la 1.500 de adolescenti, cum reactioneaza ei la un aspect cat se poate de delicat al tinerei lor vieti – primele relatii de dragoste, cele care, uneori, conduc la potentiale cazuri de violenta, in multele ei forme, de la abuzurile fizice pana la cele mai complicate si mai putin vizibile, care tin de sfera emotionala, de violenta sexuala sau cibernetica. Studiul, care s-a desfasurat pe parcursul a cateva luni, e cu atat mai interesant cu cat i-a implicat pe cativa tineri chiar in cercetarea propriu-zisa, provocandu-i sa isi descoasa colegii si prietenii, plecand de la o intrebare foarte simpla: „De ce exista violenta in relatii la liceu?.
Bianca Murzea, de 17 ani, din Bucuresti, este una dintre cercetatoarele adolescente care au lucrat la In a Relationship. Vrea sa studieze psihologia, face parte din clubul de debate al liceului si e voluntara in Brigada de Voluntari. Am intrebat-o ce a insemnat pentru ea proiectul acesta si in ce a constat contributia ei. „Provocare. Initiativa. Schimbare. Cuvintele astea mi se pare ca definesc cel mai bine proiectul, care provoaca tinerii din Romania sa gandeasca inainte sa actioneze, sa inteleaga inainte sa judece, sa iubeasca in loc sa distruga. Am cautat cauze ca sa putem propune solutii. In a Relationship are, pana la urma, ca obiectiv principal ridicarea gradului de constientizare a abuzului, a violentei de orice tip. Este un proiect ce incurajeaza tinerii sa vorbeasca, sa ceara ajutor, sa nu treaca cu vederea lucruri pe care le vor regreta mai tarziu. E proiectul care poate trezi niste victime sau care poate opri niste agresori.
Bianca a ajuns parte din proiect dupa ce a auzit doua colege vorbind despre el. I s-a parut misto ideea ca tinerii ar trebui sa vorbeasca despre tineri si, cum e preocupata dintotdeauna de probleme sociale, a completat formularul de inscriere – cu doar doua seri inainte de termenul- limita si cu gandul ca, probabil, nu va ajunge printre cei zece cercetatori. De atunci a inceput sa studieze mai in profunzime violenta in cuplu, i-a cunoscut si pe colegii ei de proiect si si-a dat seama ca poate deveni parte din schimbare.
Diana Motoc, din Bistrita, e de multa vreme voluntara si imi spune ca proiectul acesta a prins bine in randul adolescentilor pentru ca „e genul de subiect tabu pe care ne gandim cum sa il introducem intr-o conversatie atunci cand vrem sa cerem sfaturi sau vrem sa mai dezbatem ultimele zvonuri din liceu. Violenta in cuplurile de adolescenti e un subiect tratat superficial de parinti, de profesori si de alti adulti din viata liceenilor si e tratat, pana la urma, superficial de ei insisi.