ELLE INTERVIU: Marylin Fitoussi, despre costumele fabuloase din Emily in Paris

Ținutele din Emily in Paris au stârnit de-a lungul celor patru sezoane ale serialului discuții diverse, de la aprecieri entuziaste la critici dure. Marylin Fitoussi, designerul de costume al producției, a dezvăluit pentru ELLE inspirația din spatele celor mai extravagante outfit-uri din celebrul serial Netflix.

ELLE INTERVIU: Marylin Fitoussi, despre costumele fabuloase din Emily in Paris

În ultima perioadă am regăsit în serile petrecute pe Netflix alături de un snack o metodă foarte bună de relaxare, deci nu te va mira dacă îți spun că Emily in Paris este un serial care mi-a atras atenția încă de la primul episod, fiind intrigată de povestea tinerei Emily, care își schimbă complet viața pentru un job de vis în Paris. Dincolo de povestea plină de acțiune, dramă și romantism din serial, de mentalitatea de girlboss a lui Emily Cooper, de Parisul fermecător privit prin ochii stângaci ai americancei care a plonjat într-o continuă descoperire urbană, am fost surprinsă să descopăr o altă perspectivă asupra modei, una care mă scoate din zona mea de confort, dar care mă face să vreau să văd mai mult, contribuind din plin la popularitatea show-ului.

Pentru că nu a fost vorba doar despre mine, deoarece ținutele purtate de personajele din serial au constituit de-a lungul ultimilor ani un subiect spumos de dezbatere în mediul online, în special, unde s-au iscat discuții aprinse. În timp ce fanii serialului s-au declarat îndrăgostiți de outfit-urile excentrice și colorate purtate de Emily (Lily Collins) sau Mindy (Ashley Park), au existat voci care au criticat stilul extravagant al acestora, pe care îl regăsim în fiecare episod. Și nu doar aceste două personaje prietene și foarte fashioniste au declanșat valuri în opinia publică. Lumea întreagă pare că a descoperit stilul relaxat și senzual al lui Sylvie (Philippine Leroy-Beaulieu devenind un fashion icon în toată regula), îndrăznelile ocazionale ale lui Camille, cea care întruchipează șicul parizian așa cum îl știm, dar și ținutele mai colorate și curajoase ale personajelor masculine.

Apoi, s-a discutat enorm și despre cât de nepotrivită este Emily în peisajul parizian din jurul ei, străduindu-se să fie ceea ce și-ar imagina ea că reprezintă o femeie stilată, în termeni europeni, și dând greș (conform unor opinii) aproape de fiecare dată. Fanii americani ai show-ului s-au arătat lezați de această ipoteză, în vreme ce europenii și-au amintit de primele valuri în care creatoarele de conținut au descins la săptămânile modei din marile orașe cu ani în urmă, aducând cu ele accesorii stridente, culori vii și o adevărată gălăgie stilistică care a dominat peisajul street style mai bine de un deceniu. S-a vorbit și despre piesele elaborate și extrem de scumpe pe care și le permit protagonistele în urma muncii lor, dar și despre elementul de fantezie inerent oricărui proiect în cadrul căruia moda joacă, și ea, un rol principal. S-au făcut referiri la un alt serial iconic (evident, Sex and the City) și comparațiile nu s-au sfârșit nici astăzi.

Un lucru este evident pentru toată lumea, și anume că stilul vestimentar al unor personaje depășește limitele, unele voci susținând că s-ar duce chiar în zona ridicolului, și cu siguranță aceasta a fost una dintre intențiile creatorilor show-ului, care și-au dat seama că pot atrage o întreagă categorie de public și apelând la garderobe incredibile pentru personaje. Totuși, Emily in Paris ne arată că Emily însăși, vorbăreață, îndrăzneață și evident nelalocul ei, nu se rușinează să se îmbrace exact așa cum își dorește, chiar dacă asta înseamnă să poarte haine neon sau metalice într-o mare de pantaloni kaki și pulovere cu dungi marinărești, care au ajuns stereotipuri ale modei franțuzești.

Am avut oportunitatea să aflu mai multe despre inspirația din spatele ținutelor alese pentru personajele din serial chiar de la designerul de costume Marylin Fitoussi. Având moda în sânge și în casă (mama ei a fost cusătoreasă, iar bunica ei era o colecționară de haine), a putut să exploreze de la o vârstă mică un domeniu care avea să-i marcheze cariera. După ce a studiat designul de textile și istoria artei, a lucrat la o legendară companie care închiria costume, iar mai târziu a fost mentorată de o celebrată designeriță de costume, Sylvie de Segonzac. Influența acesteia s-a soldat cu munca la filme, iar călătoriile pentru proiecte sau de plăcere în toată lumea i-au lărgit perspectiva asupra vestimentației (turbanele pe care le poartă constant și i-au devenit semnătură sunt inspirate de cele văzute când a lucrat în Africa cu regizorul Cheik Doukourés pentru filmul Le Ballon d’Or). Șederi îndelungate în Mexic sau Portugalia au contribuit la șlefuirea modului în care vede moda, iar munca la o mulțime de show-uri TV, filme, spectacole de teatru stă acum mărturie pentru talentul ei.

Așa că, într-o discuție foarte relaxată și pe un ton entuziast, Marilyn mi-a povestit cum concepe un outfit îndrăzneț și cum simte că au evoluat personajele din punct de vedere vestimentar de la primul sezon și până la cel de-al patrulea, abia lansat pe platforma de streaming.

Lui Marylin Fitoussi serialul creat de Darren Star i-a oferit ocazia de a-și valorifica vasta cunoaștere a modei vintage și de a-și exprima aprecierea pentru combinarea stilurilor inspirate de moda din diferite decenii. Moda nu are reguli stricte, crede ea – doar oportunități creative. Deși se consideră modestă, afirmând că „joacă un rol mic” în succesul serialului, Fitoussi a câștigat această poziție datorită carierei impresionante și reputației impecabile în industrie. Expertiza ei în istoria artei și a modei este incontestabilă și se reflectă în fiecare detaliu pe care îl aduce în costumele personajelor din Emily in Paris.

În fiecare sezon, Fitoussi a adus în prim-plan câte un element: pălăria bucket în primul sezon, mănușile în cel de-al doilea, pantofii masivi în cel precedent. Putem considera că elementul definitoriu al celui mai recent este costumul de influență masculină. Pentru Fitoussi, povestea fiecărui personaj este expusă și prin ținuta pe care o poartă, reflectând starea de spirit a acestuia.

Citește continuarea în ELLE OCTOMBRIE 2024!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro