Am prins-o pe Irina Rimes în mijlocul unei perioade de muncă intensă și am stat de vorbă despre Origini, cel mai recent album al său; show-ul Vocea României, pentru care filma chiar la momentul conversației noastre; și Descântatele, concertul pe care îl pregătește. Dar și despre rădăcini, folclor și resorturile intime pe care le declanșează muzica.
ELLE: Cum merg lucrurile la Vocea României? În ce stadiu sunteți acum?
Irina Rimes: Acum suntem la etapa confruntărilor care, după părerea mea, este cea mai grea, pentru că trebuie să alegi o piesă care să vină bine nu doar pentru o voce, ci pentru două, să se înțeleagă foarte bine. Trebuie să transmită și energie bună, trebuie să cânte împreună și să se armonizeze, ceea ce pentru mulți concurenți care nu au experiență este foarte greu. Dar se muncește mult și uneori se ajunge și la rezultatul dorit.
ELLE: Cât e decizia ta în ce piesă se cântă și cât te influențează concurenții? Cum se întâmplă lucrurile astea?
I.R.: Totul este decizia mea și încerc să o țin așa, pentru că de cele mai multe ori concurenții nu sunt neapărat conștienți de piesele pe care ar trebui să le cânte. Plus că ei au tot timpul tendința de a acapara partitura vocală. Și atunci trebuie să încerc să găsesc o balanță, să fie toată lumea avantajată.
ELLE: Cât timp petreci cu ei, în afară de ce vedem în emisiune, în repetiții, antrenamente, să le zic așa.
I.R.: Depinde de la om la om. În fiecare echipă este diferit, depinde și de la sezon la sezon. Depinde ce voci ai, dacă ai voci la care este nevoie să muncești mai mult. Există concurenți cu care mă văd mai des decât cu alții. La unii aleg piesa și o fac bine din prima și atunci… Sfatul meu este să nu cânte prea mult piesa, pentru că se duce din magia interpretării.
ELLE: Cum așa?
I.R.: Să nu uzeze piesa. Există și riscul de a uza piesa, atunci când repeți prea mult. La alții, în schimb, trebuie să repeți de foarte multe ori pentru că, nefiind obișnuiți cu scena și cu sunetul din această scenă și din căști, au nevoie de confort. Iar pentru confort trebuie să știi foarte bine partitura vocală.
ELLE: Câte lucruri la care să te gândești…
I.R.: Sunt foarte multe lucruri la care se muncește aici și sunt foarte multe responsabilități. Și cred că noi, antrenorii, avem mare noroc să fim mentorii acestor voci, dar, în același timp, avem și o mare, mare responsabilitate pe umerii noștri. Pentru că atunci când concurenții nu cântă bine este și vina lor, poate nu și-au asumat momentul sau partitura vocală; dar uneori este și vina noastră că nu am anticipat neasumarea lor sau nu am anticipat faptul că ar putea să dea chix.
ELLE: Și cum e echipa ta de-acum? Din ce poți să spui la acest moment.
I.R.: Am o echipă foarte bună, sunt foarte mândră de toți concurenții mei și cel mai mult mă bucură că, în toate cele cinci sezoane de când sunt aici, la Vocea României, am reușit să-i fac prieteni și să creez din această etapă mai degrabă niște duete, decât niște confruntări. Și încerc să le explic tot timpul că, într-adevăr, este important pentru concurs, pentru show, pentru oamenii de-acasă cine trece mai departe. Dar pentru ei ar trebui să conteze momentul de pe scenă și feeling-ul pe care îl iau cu ei acasă, după momentul interpretării.
ELLE: Sunt mai multe fete sau mai mulți băieți?
I.R.: Mai multe fete. Tot timpul sunt mai multe fete decât băieți. Fetele sunt curajoase.
ELLE: Spune-mi despre EP-ul tău. Știu că nu e pentru prima dată când faci piese inspirate din folclor, dar acum mi se pare că te-ai dus complet acolo și-s curioasă ce te duce în zona asta, ce te atrage și ce resorturi din tine sunt acționate de genul ăsta de muzică.
I.R.: Eu tot timpul am fost apropiată de folclor, dar nu în sensul în care l-am studiat sau am acordat foarte mult timp învățării lui, ci mai degrabă e acest sentiment pe care l-am primit de la bunica mea, atunci când îmi cânta chestii pe care le culegea. Ea cânta în strană, la biserică. Și îi plăcea foarte mult să cânte. Și pe lângă muzica bisericească pe care o cânta, îi plăcea să culeagă piese, de pe la radio sau de la oameni, de la petrecerile lor, și să le scrie într-un caiet. Și am găsit acest caiet acum vreo patru ani și am zis că trebuie neapărat să-mi îndeplinesc acest vis de a explora mai mult partea folclorică. Dar cred că cea mai mare dragoste a mea față de acest subiect e reprezentată, de fapt, de valorile pe care le promovează. Eu sunt moldoveancă și sunt legată de pământ și împărtășesc aceste valori pe care le întâlnim în cultura noastră: de a-ți iubi pământul, de a iubi natura, de a-ți iubi cântecul. Și mi-am dorit întotdeauna să fac un proiect folcloric, pentru că simțeam că asta nu mă reprezintă neapărat din punct de vedere vocal, ci mai degrabă din punctul de vedere al esenței și al spiritualității mele.