ELLE BEAUTY: Pro sau anti FILLER?

După ce investigațiile RMN au arătat că filler-ele nu se dizolvă atât de rapid cum se credea anterior și după ce rețelele sociale au fost împânzite cu imagini care prezentau rezultate dezastruoase ale acestei proceduri, percepția generală față de injectările cu acid hialuronic s-a schimbat radical. Cel puțin la nivel declarativ deoarece, în realitate, filler-ele rămân printre cele mai solicitate și populare tratamente estetice.

ELLE BEAUTY: Pro sau anti FILLER?

De câteva luni bune, pe feed-ul meu de Instagram se dă o dezbatere aprinsă în legătură cu filler-ele cu acid hialuronic. Pe de o parte, văd zeci de reel-uri în care medicii prezintă cu mândrie fotografii de tip before and after cu pacientelor lor, demonstrând cum aceste injectări pot ajusta trăsăturile feței într-un mod armonios și natural. Pe de altă parte, circulă numeroase videoclipuri care susțin exact contrariul: filler-ele migrează, deformează chipul sau nu se absorb complet, chiar și după ani buni de la procedură. O să încep cu a doua categorie, pur și simplu pentru că mi se pare că aici părerile sunt mai vehemente și, să fim serioși, cui nu îi place puțină dramă?

Mișcarea anti-filler în mediul online

Cred că toată discuția a luat amploare după ce dr. Kami Parsa, un expert în oculoplastie din Beverly Hills, a postat pe TikTok o imagine RMN a unei femei de 33 de ani, căreia i s-au injectat 12 mililitri de acid hialuronic pe parcursul a șase ani. În analiza respectivă se pot vedea clar pete verzi pe față, care indică prezența filler-elor, în special în buze și obraji. Dincolo de faptul că acidul hialuronic nu a dispărut în mod natural în timp, așa cum ar fi trebuit, dr. Parsa atrage atenția asupra unei chestiuni mult mai problematice.

„Ceea ce este interesant aici este că, atunci când am făcut o analiză volumetrică – adică am măsurat cantitatea de filler și volumul prezent – rezultatul a fost de aproximativ 28 de mililitri, adică mai mult decât dublul cantității declarate ca fiind injectată. Acest lucru ne arată că filler-ele pe bază de acid hialuronic sunt hidrofile – adică atrag apa – și provoacă, de asemenea, expansiunea țesuturilor”, a spus Parsa în videoclipul viral care a strâns peste 12 milioane de vizualizări.

Descoperirea medicului a declanșat, așa cum era de așteptat, o panică generală în rândul pacienților. Unii au afirmat că videoclipul i-a descurajat să apeleze la această procedură, în timp ce alții au recunoscut că regretă injectările pe care le-au făcut.

Despre efectele negative ale filler-elor au discutat și diverși creatori de conținut, Rochel Leah fiind una dintre cele mai critice voci de pe TikTok. În videoclipul apreciat de peste un milion de persoane (și vizionat de peste 14 milioane), tânăra vorbește despre deja faimosul „pillow face”, un termen folosit pentru a descrie volumul nefiresc și lipsa conturului natural al feței cauzate de injecțiile cu acid hialuronic.

„Filler-ele nu se dizolvă niciodată complet, ceea ce duce la apariția acestui aspect de pillow face. În plus, ele afectează și sistemul limfatic, ceea ce poate crește riscul de cancer. Deși filler-ele nu îmbunătățesc cu adevărat felul în care arătăm și ne pun sănătatea în pericol, continuăm să le folosim pentru că am fost făcute să credem că femeile au o dată de expirare. Iar dacă îndrăznim să arătăm semne de îmbătrânire, devenim complet irelevante. Așa că suntem dispuse să facem orice pentru a împiedica acest lucru, inclusiv să ne desfigurăm fețele și să ne riscăm viețile”, spunea Rochel în videoclipul care le arată drept exemple negative pe Kylie Jenner, Madonna, Courteney Cox, Adriana Lima sau Victoria Beckham.

O să las deocamdată deoparte afirmația legată de creșterea riscului de cancer, deoarece am discutat cu doi medici care pot lămuri acest aspect, și mă voi concentra asupra celei de-a doua părți a discursului său. În timp ce un bărbat devine mai sexy atunci când începe să încărunțească, de exemplu, nouă, femeilor, ni se spune, mai voalat sau nu, că ni s-a dus vremea. Așa că nu e de mirare că suntem atât de speriate de ideea de îmbătrânire și că am face orice ca să mai ștergem câțiva ani de pe chip.

Ce e și mai trist este că, fie că accepți să îți arăți cu demnitate anii, fie că apelezi la intervenții estetice, tot nu ai cum să ieși învingătoare în acest joc al standardelor imposibile de frumusețe. Orice ai face, vei fi criticată. Chiar și creatoarea de conținut, care pare să promoveze un discurs empowering și să le asigure pe femei că sunt frumoase complet naturale, le arată cu degetul și le critică indirect pe cele care au cedat în fața presiunii și și-au ajustat trăsăturile. Iar asta nu mă face decât să mă gândesc la faptul că ambele tabere sunt pline de preconcepții și judecă în egală măsură. Discuția despre astfel de proceduri cred că a ajuns să fie la fel de scindată ca cele despre politică, alimentație sau fotbal. Fanaticii, deținerea adevărului absolut, prezentarea datelor doar dintr-un anumit punct de vedere și portretizarea generală a situației într-o manieră alb-negru sunt doar câteva dintre elementele lor comune. Fiecare grup e convins că alegerea sa de a trăi este singura „corectă” și refuză să accepte vreun compromis.

Dar ăsta e un subiect complex, așa că revin la mișcarea anti filler-e, care pare să ia avânt și în rândul celebrităților. De exemplu, Ariana Grande a spus în 2023, într-un interviu pentru Vogue, că de-a lungul timpului „am făcut multe injecții cu acid hialuronic pentru buze și botox. Am renunțat în 2018 pentru că mi se părea… prea mult. Multă vreme, frumusețea pentru mine însemna să ascund lucruri, dar acum simt că poate nu mai e chiar așa”. Și Tallulah Willis, fiica fostului cuplu Bruce Willis și Demi Moore, a mărturisit recent într-o postare pe Instagram că a decis să își dizolve filler-ele, „după ce am fost foarte atașată emoțional și psihologic de ceea ce credeam că îmi ofereau. Nu mi-am mai văzut trăsăturile naturale de vreo șase ani. Încă învăț să reduc intervențiile și ajustările și să stau cu mine însămi așa cum sunt, ceea ce e greu atunci când mintea îți spune că, da, mai mult înseamnă mai bine!”.

Kristin Davis a vorbit și ea despre presiunea la care a fost supusă de-a lungul timpului, mai ales după lansarea seriei And Just Like That…, când aspectul său fizic a devenit un subiect de discuție mai interesant decât proiectul din care făcuse parte: „Am avut filler și a fost bine, dar am avut și filler și a fost rău. A trebuit să le dizolv și am fost ținta ridiculizării constante. Și am plâns din cauza asta”, a spus actrița pentru The Telegraph.

Iar Courteney Cox a mărturisit în urmă cu câțiva ani că a luat decizia de a recurge la filler-e din cauza faptului că era îngrozită de îmbătrânire. „Și am încercat să urmăresc acea tinerețe ani de zile. Și nu mi-am dat seama că de fapt arăt foarte ciudat cu injecțiile și cu lucrurile pe care mi le făceam la față și pe care acum nu le-aș mai face niciodată… Cred că oamenii vorbeau despre mine. A fost o perioadă în care am zis: Trebuie să mă opresc. E o nebunie”, a explicat Cox pentru Sunday Times, precizând și că a renunțat la filler-e în 2017.

Citește continuarea în ELLE IANUARIE 2025!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro