Barbia dubla sau gusa poate avea foarte multe cauze, de la o afectiune a glandei tiroide pana la o lipsa acuta de iod, o ingrasare subita sau o pierdere a fermitatii. Ce e de facut?
Tu! Tine barbia putin mai jos!, mi-a indicat odata un fotograf, in timp ce faceam o poza de grup la un eveniment. Am fost prea jenata sa-l intreb, de fata cu toata lumea, cam ce i se parea ca ar fi in neregula cu barbia mea. Dupa aceea, m-am dus la baie sa fac multe selfie-uri ca sa vad care e treaba. Sa nu crezi ca sunt asa de superficiala, insa meseria de beauty editor iti induce un fel de panica, dorinta de a preveni inainte sa remediezi, asa ca am tratat aceasta observatie cu toata seriozitatea. Insa cum pozele pe care mi le-am facut au iesit toate bine, am iesit si eu din aceasta dilema cu stima de sine intacta si cu barbia sus. Adica… nu stiu ce a vazut fotograful sau cum i-o fi picat lumina, eu aratam OK.
Cateva luni mai tarziu, am filmat cateva cadre la un shooting la Palatul Bragadiru, alaturi de toti colegii mei, iar secventele urmau sa fie compilate intr-un clip de making of pentru Elle Style Awards. Abia cand mi-am vazut profilul pret de cateva secunde (care mi-au parut veacuri) pe un ecran imens, in timpul celei mai hot petreceri din oras, am inteles despre ce e vorba. Barbia mea era lipsita de fermitate, putin lasata, oarecum dubla. Un fel de gusa, sa zicem. M-am ingrozit! Iar dupa aceasta constatare, am inceput sa vad barbii duble peste tot – la barbati, femei, copii. Si nu… nu exagerez. Conform medicului endocrinolog Elena Stanica, aproximativ 5% din populatia globului are gusa. Cu ocazia asta, am remarcat ca, precum celulita, aceasta manifestare poate afecta si fetele foarte slabe, desi intr-adevar, e mai des intalnita la persoanele cu un oarece exces de greutate.
De fapt, am aflat ca, desi numim „gusa orice gat neconturat, gusa poate fi de mai multe feluri. Adica poate trada o deficienta de iod, o afectiune a glandei tiroide, poate reprezenta un exces de greutate, o lipsa a fermitatii sau, pur si simplu, o mostenire genetica nefavorabila. Și acum cred ca inteleg de ce zicea Megan Fox intr-un interviu ca jumatate din femeile de la Hollywood au barbia sculptata de medicul plastician. Pentru ca e vital sa ai chipul frumos conturat ca sa arati bine in poze, atunci cand traiesti din imagine. Din fericire, articolele mele ar suna la fel indiferent de structura barbiei mele (deci no pressure) si inca nu mi-a observat nimeni in mod flagrant acest defect. Dar acum, ca am studiat problema, inteleg ca la mine e vorba doar de o pierdere a fermitatii, perfect remediabila. Se pare ca muschii din zona gatului si a barbiei sunt subtiri si nu sunt sustinuti de nici o structura osoasa, drept urmare sunt la mila gravitatiei.
Cateodata, barbia dubla e un semnal de alarma pe care ni-l transmite organismul pentru a vizita de urgenta medicul endocrinolog. „In general, se numeste gusa orice marire de volum a glandei tiroide care se localizeaza la nivelul gatului, pe fata anterioara, in regiunea cervicala anterioara. Gusa poate fi endemica (cauzata de exces sau deficit de iod sau alti factori alimentari), sporadica (un defect congenital al biosintezei tiroidiene sau stimulata de agenti chimici) sau compensatorie (apare de multe ori dupa tiroidectomie subtotala), fie ca e uninodulara sau multinodulara.
Dar se considera cazuri patologice hipertiroidiile difuze care depasesc de doua ori volumul glandei si orice hipertrofie nodulara, indiferent de dimensiune. Atunci cand mai mult de 10% din populatia unei zone geografice prezinta gusa, e o consecinta a influentei unuia sau mai multor factori de mediu, de regula deficitul de iod. Insa dialogul cu pacientul furnizeaza date importante pentru diagnostic: provenienta bolnavului dintr-o regiune de gusa endemica, afectiuni tiroidiene in antecedentele familiale, imprejurarile aparitiei gusei (pubertate, graviditate, menopauza, tratamente medicamentoase, stres), vechimea afectiunii, evolutia ei spontana din momentul aparitiei etc., mi-a explicat dr. Elena Stanica, medic endocrinolog.
Din spusele medicului, am inteles ca evolutia e imprevizibila, deci gusa poate creste rapid sau poate regresa, insa acest din urma lucru se poate intampla doar cu tratamentul potrivit. „Asigurarea unui aport adecvat de iod e metoda ideala de prevenire a gusei in zonele endemice si poate ajuta la reducerea guselor recente, tratamentul hormonal tiroidian inhiba gusele TSH dependente, iar tratamentul chirurgical se aplica in cazul guselor vechi, completeaza dr. Elena Stanica.
Text: Lavinia Gogu
Foto: Guliver