Ravasit, aranjat, scurt, lung, prins in coada de cal, in coc sau lasat liber, oricum ar fi, parul este cea mai puternica arma de seductie a unei femei. Ne place sa-l prindem in coafuri cit mai elaborate, sa ii schimbam culoarea in zeci de nuante, sa-i dam noi forme, sa-l tundem scurt sau sa-l lasam in valuri pe umeri. Uneori vrem bucle, alteori il presam cu placa la temperaturi exagerate, pentru a obtine cel mai drept par drept din cite am putut vedea vreodata.
Experiente si exercitii de styling menite sa ne amplifice atractivitatea, estompata in acele teribile „bad hair days'. Insa parul are nevoie de aceeasi ingrijire speciala ca pielea, unghiile si dintii nostri pentru a-si pastra frumusetea naturala. Nimic nu este permanent, dupa cum bine stii, si nici podoaba ta capilara nu este. Iar adevarata drama nu porneste dintr-o coafura mai ciufulita ca de obicei, ci atunci cind parul incepe sa cada exagerat de mult, uneori pentru totdeauna. si totusi, care este granita intre normalitate si patologic?
Asa cum ne spune si medicul dermatolog Mihaela Leventer (www.dermastyle.ro), „exista o cadere fiziologica a firelor de par care astfel reimprospateaza podoaba capilara de-a lungul vietii. Firele de par de pe scalp au cicluri de viata divizate in perioade de crestere si de maturitate care dureaza, in medie, patru ani, urmate de o perioada scurta de stopare a cresterii si de cadere fiziologica. Apoi radacina intra in odihna o perioada de trei luni, dupa care ciclurile se reiau.
Alopecia (n.r. – chelia) apare cind proportia dintre aceste doua aspecte se modifica, adica atunci cind firele care cad sint mai numeroase decit cele care pot creste'. In aceeasi ordine de idei, ciclul de dezvoltare a parului ar putea fi impartit in urmatoarele faze: anagen (faza de crestere), care dureaza intre doi si sase ani, cu radacina situata profund in hipoderm; catagen (stadiul degenerativ), care dureaza intre doua si trei saptamini si marcheaza inceputul regresiei foliculare; telogen (faza de repaos) in care firul de par nu mai creste si este eliminat din folicul.
Dureaza intre o luna si trei luni. Potrivit ultimelor studii medicale, ar mai exista o ultima faza, kenogen, perioada in care foliculul de par ramine liber si inactiv, etapa ce ar putea fi implicata in alopecia androgenetica. In general, e normal sa asisti la o cadere, in medie, de pina la o suta de fire pe zi, in perioada de regenerare. Ce depaseste aceasta limita indica o problema de sanatate, pe care e bine sa o investighezi cit mai urgent.
Medicii care te pot ajuta sint dermatologul, endocrinologul si ginecologul….
Catalina Pavel
Citeste continuarea in Elle martie 2010