Prima prejudecata legata de tatuaje o las in sala de asteptare a unui salon românesc: nu arata nici pe departe ca un club underground tapetat cu print-uri si graffiti. Seamana mai degraba cu cabinetul unui dentist, iar biziitul aparatului de tatuat imi intareste acest sentiment. De data asta insa, din sala de „operatii' se aud hlizelile unor domnisoare care nu par deloc speriate de ce li se intimpla.
De aici trag concluzia ca arta tatuajelor in Romania nu are mare legatura cu ce am mai vazut eu prin emisiunile L.A. Ink si Miami Ink. Mi-o confirma si Bogdan Iliescu, managerul salonului Roxy Tattoo (www.roxy-tattoo.com), in care ma aflu acum: „In Romania, arta tatuajului e subdezvoltata, iar fata de Occident e la pamint. Aici se cer numai lucruri mici, simple: litere, tribale si fluturasi. Nu exista nici o cultura, nici un respect pentru arta asta'. Nu apuca sa termine propozitia, ca in salon intra o clienta care ce credeti ca doreste sa isi tatueze? Un fluturas. O sustine moral prietena ei, care a vrut si ea un tatuaj, dar a renuntat pe traseu. Nu ar putea sa imi dea un motiv pentru care a ales sa se tatueze. Pur si simplu!
De altfel, majoritatea românilor isi fac tatuaje pentru ca e cool sau pentru ca au vazut-o pe Rihanna cu o ploaie de stelute pe git sau pe Lady Gaga cu un nou tatuaj pe antebrat. Putini dau o semnificatie anume gestului de a-si face un tatuaj. Ionut, unul dintre artistii tatuatori de la Roxy Tattoo, imi povesteste ca cel mai frumos tatuaj pe care l-a facut se gaseste pe bratul unui soldat, care si-a pierdut prietenul in Afganistan.
Pentru Attila, de la Bizzzart Tattoo din Cluj (www.bizzzarttattoo.ro), memorabil ramine tatuajul pe care i l-a facut unui fost detinut politic in regimul Ceausescu, care, in ciuda trecutului sau, a dorit sa isi tatueze stema Republicii Socialiste România. …
Alina Baisan
Citeste continuarea in Elle Octombrie 2010