Te-ai intrebat vreodata de ce, urmind exact aceeasi dieta, prietena ta slabeste vazind cu ochii, in vreme ce tu nu dai jos nici macar un kilogram? De vina este mostenirea ta genetica. Vestea buna: vremea greselilor de alimentatie a luat sfirsit. Ultimele cercetari sustin ca oamenii pot slabi de trei ori mai repede daca dieta pe care o urmeaza se potriveste genotipului lor. Sa fie oare adevarat? – se intreaba Lioara Bradu.
Ori de cite ori vine vorba de silueta, dieta, metabolism, nu pot sa nu-mi aduc aminte de prietena mea, Cristina. Ne-am cunoscut in anul intii de facultate. In scurt timp am devenit cele mai bune prietene. Cristina, insa, nu era o fata obisnuita. In timp ce noi celelalte ne indopam cu iaurt si corcoduse pentru a scapa de cele 2 sau 3 kilograme in plus, ea minca orice ii poftea inima fara sa se ingrase un gram. Astazi situatia nu s-a schimbat cu nimic. si, zau, nu mi-as face singe rau daca as sti ca e una dintre acelea care se antreneaza obsesiv si maninca numai salate. E mult prea nedrept! Ori de cite ori ma pling de aceasta inechitate (de obicei la desert, cind eu maninc un mar acru, iar ea crema de zahar ars), Cristina ma priveste nevinovata si spune: „Ce sa fac? Asta e mostenirea mea genetica. Toti in familie sintem la fel'.
Povestea asta cu mostenirea genetica, desi a fost mult vehiculata, abia acum incepe sa capete suport stiintific. O vorba veche spune ca „esti ceea ce maninci. Iata insa ca noua generatie de cercetatori in biologie moleculara a gasit un alt inteles vechii zicale. Pe baza ultimelor descoperiri din genetica umana, ei au inceput sa descifreze o parte din interactiunile complexe dintre sutele de nutrienti ai dietei noastre si ADN-ul nostru. Rezultatul ar trebui sa fie (conform promisiunilor lor) un set de sfaturi personalizate legate de alimentatie, menite sa incetineasca procesul de imbatrinire, sa ne fereasca de bolile cronice si sa ne mentina pentru totdeauna in limitele greutatii ideale. „Incercam sa reasezam nutritia pe alte baze, 100% stiintifice', spune Jose Ordovas, genetician la Friedman School of Nutrition, unul dintre pionierii acestei noi discipline. „Vrem sa intelegem de ce anumiti nutrienti sint metabolizati diferit de la o persoana la alta, de ce o dieta saraca in grasimi nu da intotdeauna aceleasi rezultate, de ce dulciurile ii ingrasa numai pe unii, de ce, urmind aceeasi dieta, unii acumuleaza caloriile, in timp ce altii le ard.'…
Foto:Guliver
Citeste continuarea in Elle Septembrie 2010