Dupa o cina prelungita cu cele patru prietene vechi, de pe bancile scolii, am realizat ca fiecare virsta, fiecare etapa din viata noastra, isi are farmecul, surprizele, temerile si problemele ei. Daca la 18 de ani descopeream serile in oras cu gasca si preocuparile noastre erau strict legate de stil, iata ca dupa alti 18 ani, discutiile noastre se invirt cu totul si cu totul in jurul altor subiecte. Vorbim despre copii, despre grija deszapezirii care ne asteapta, despre doctori si investigatii, despre meniuri, haine si parfumuri, dar si despre frustrari, griji sau probleme.
Una dintre fete tocmai a recurs la o interventie care, spune ea, a eliberat-o de cea mai mare nemultumire – un subiect discutat si paradiscutat, in cursul anilor – alunita apasatoare si jenanta de pe fata. Da! Si-a facut curaj si a scos-o! Frica, indoiala ca schimbarea va fi multumitoare si gindul ca nu va putea umple golul, la propriu; lipsa de informare, vesnica aminare de a consulta un medic sint citeva dintre motivele care au tinut-o pe loc. Nici macar „amenintarea saruturilor pasionale nu a grabit-o, desi o deranja. Pina intr-o zi cind, sarbatorind al cincilea an de casnicie, cum-necum, s-a accidentat si teama ca isi va rupe alunita a devenit realitate.
Splendid! Pe linga spaima si disconfort spontan, s-a dus pe apa Simbetei orice urma de pasiune. In fine, mergind la doctor, a aflat multe lucruri si a plecat de la cabinet entuziasmata si cu pofta de vorba, asa ca ne-a pus la punct si pe noi, in mai bine de un ceas, cu riscurile si cu motivele de ingrijorare ridicate de nevii pigmentari sau asa-numitele alunite. Intrigata de subiect, am realizat ca nici eu nu stiu mare lucru despre asta si, curioasa de fel, am inceput sa investighez.
Ca s-o luam cu inceputul, alunitele sint puncte sau pete maronii, cu diametru oscilant, prezente pe suprafata oricarei zone a corpului, de la scalp la talpi; in zonele expuse frecvent la soare (fata, miini, decolteu, spate), acestea se pot inmulti, in special dupa o expunere indelungata. Ele pot aparea la nastere (nevi pigmentari congenitali) sau se pot dezvolta in timp, pe piele sau mucoasa.
Text : Alice Bursuc
Foto : Marius Baragan
Citeste continuarea in ELLE DECEMBRIE 2012!