Daca, in primele patru decade ale secolului XX, Hollywood-ul a fost fabrica de vise a milioane de americani, transformind vedetele de cinema in idolii tinerelor generatii, anii ‘40 marcheaza un transfer al adulatiei adolescentilor spre scena muzicala. Frank Sinatra, la cei 27 de ani ai sai, a fost primul cintaret a carui aparitie pe scena Teatrului Paramount din New York a atras o armata de pubere care au luat cu asalt cladirea, anuntind isteria ce avea sa urmeze in a doua parte a secolului. Revista Rolling Stone relateaza ca fanele acestuia purtau numele de „Bobby soxers', pe motiv ca in cluburi erau obligate sa danseze in sosete pentru a nu strica pardoseala.
Intr-un top al celor mai mari idoli ai tuturor timpurilor, realizat de sus-numita revista, lui Frank Sinatra ii urmeaza nimeni altul decit regele rock&roll-ului. Aparitiile extrem de sexy ale lui Elvis Presley (se spune ca la debutul sau in emisiunea Tonight Show a fost filmat doar de la briu in sus, din cauza miscarilor mult prea provocatoare ale pelvisului), in combinatie cu popularitatea crescinda pe care o lua televiziunea in acea vreme, au isterizat o natiune intreaga.
Insa suprematia fanilor s-a instalat cu adevarat abia in anii 60, cind pe scena muzicala mondiala si-au facut aparitia britanicii de la The Beatles. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison si Ringo Starr au instaurat ceea ce avea sa se numeasca Beatlemania, mai intii in Marea Britanie si Europa si un an mai tirziu in America. Dupa succesul avut cu piesa „I Want to Hold Your Hand', ajunsa pe primul loc in topurile de peste Ocean, trei aparitii televizate consecutive la The Ed Sullivan Show in februarie 1964 le asigura suprematia in America si in intreaga lume. De aceasta data, nivelul de isterie l-a depasit cu mult pe cel atins in epoca Elvis Presley. Simpla aparitie a celor patru pe scena stirnea atitea tipete din partea fanelor incit nimeni nu mai putea auzi muzica din concert.
Revolutia sexuala din anii 60 si 70 si amploarea pe care au luat-o turneele marilor trupe pop rock au dus la aparitia unui nou fenomen in jurul scenei muzicale. „Groupies' erau acea categorie de fane care gravitau in proximitatea starurilor rock, incercind sa le acapareze acestora atentia prin orice mijloace. Dispuse oricind sa intre in asternuturile unei celebritati, acestea au devenit parte din istoria scenei muzicale a acelor vremuri. Daca unele fane dezvoltau adevarate strategii pentru a avea acces in backstage si pentru a-si urma idolii in turnee prin tara, altele au devenit prietene apropiate ale artistilor, muze ale acestora, unele ajungind la fel de celebre ca aceia cu care se culcau.
Citeste continuarea in ELLE IULIE 2012