Cind vine vorba de relatia noastra cu banii, sintem cheltuitoare, impulsive si excesive. Se aplica oare aceste slabiciuni si atunci cind functionam in cadrul unui cuplu? – se intreaba Alina Baisan.
Ii stiu pe Delia si pe Alex din timpul facultatii. Tot de atunci sint si impreuna. Sapte ani au trecut si ei inca isi platesc nota separat atunci cind iesim cu gasca in oras. Noi, restul cuplurilor, am privit mereu cu uimire, fara sa comentam in vreun fel, modul in care isi socoteau fiecare ce a consumat si cit mai datoreaza unul celuilalt. E adevarat ca niciodata nu i-am intrebat de ce fac asta. Pina la urma, banii sint un subiect tabu chiar si intre prieteni, in afara deselor ocazii in care ne plingem ca nu ne ajung.
Cu toate astea, finantele joaca un rol semnificativ in viata unui cuplu. Banii, fie ca provin din bugetul familiei, salariu sau din propria afacere, ne contureaza statutul social, ne permit un anumit standard de viata, ne dicteaza cum ne imbracam, unde iesim in oras si cum ne petrecem vacantele. Am stat de vorba cu mai multe prietene despre cum isi administreaza banii in cuplu si am ajuns la concluzia ca fiecare o face in mod diferit. Cu toate acestea, se disting trei mari tipologii: fifty-fifty, totul-la-comun si barbatul-plateste-tot. Si pentru ca tot am amintit de Delia, sa incepem cu ea si cu prima categorie, cea croita dupa modelul nemtesc.
Fifty-fifty
Cind am abordat-o pe Delia si i-am povestit despre ce e articolul, a inceput sa rida: „Stiu de ce ma intrebi pe mine despre asta, pentru ca eu si Alex avem un sistem putin diferit de restul cuplurilor. Dar lucrurile stau asa pentru ca el e foarte cheltuitor, iar eu mult mai cumpatata. Cind ne-am cunoscut in facultate, cheltuiam banii impreuna, pina am constatat ca, daca merg in ritmul lui, raminem fara ei in citeva zile, oriciti am avea. Asa ca am stabilit ca e mai bine sa cheltuiasca fiecare cit are chef si sa punem banii la comun doar cind vine vorba de cheltuieli pentru casa, de la mincare si intretinere pina la diverse cumparaturi. Tot ramineam fara bani, dar macar ramineam fara ei dupa doua-trei saptamini, nu dupa una. Asa ca fiecare isi administreaza separat finantele cind vine vorba de haine, iesit in oras, mofturi. Cind mergem in vacante in afara tarii ne schimbam fiecare banii in euro de aici, iar acolo cheltuim cum apucam. In ultima vacanta in Belgia am cheltuit impreuna, dar asta e ceva nou pentru noi'. Inainte, cind unul dintre ei raminea fara bani, celalalt ii dadea cu imprumut si se astepta sa-i primeasca inapoi. Lucrurile s-au schimbat in momentul in care Delia a renuntat la job-ul sau ce-i aducea un salariu lunar constant pentru activitatea de freelancer, care presupune remuneratia in hopuri. „Alex are un venit constant, asa ca plateste el, iar cind imi vin mie bani, platesc en-gros datorii si alte cheltuieli, ca sa compensez. Dar nu mai calculam ce si cum. Oricum, pe mine ma enerveaza cuplurile care negociaza pentru un suc sau ea vrea sa-si ia o rochie si el strimba din nas si invers. Prefer sistemul acesta – fiecare cheltuieste cum are chef, atita timp cit nu exagereaza, iar cheltuielile din casa sint acoperite.'
Citeste continuarea in ELLE MAI 2012!