Două noi lucrări murale realizate pe zidurile Bucureștiului te îndeamnă să privești în jur, dar și către tine. Află totul despre lucrările #breakbinary care completează seria inițiată de campania #rebelswithacause, powered by glo™.
A venit vremea ca Bucureștiul să se obișnuiască, ba chiar să se și mândrească cu noile sale picturi murale. Două astfel de lucrări, apărute recent ca parte din campania #rebelswithacause powered by glo™, aduc culoare, dinamism și mai ales mesaj în colțuri de oraș pe lângă care, probabil, ai trecut de zeci de ori fără să-ți atragă neapărat atenția.
După cum ți-am mai povestit, este vorba despre o întreagă serie de astfel de lucrări inițiată de glo™ alături de One Night Gallery, care oferă artiștilor posibilitatea să își imprime viziunile creative pe ziduri ale orașului. Și nu doar atât. Este un proiect menit să aducă comunitățile împreună, să creeze repere vizuale incitante în cartiere, să producă bucurie pentru artă și reflecție la întrebări pe care aceasta le generează. Concret, campania #rebelswithacause interpretează inspirat o idee #breakbinary, anume că două lucruri aparent opuse pot să co-existe prin distracție, dar și scop și responsabilitate față de mediu, în cazul Eco Graffiti.
Conceptul de Fun & Purpose se regăsește deplin în cele două lucrări despre care îți povestim azi. Prima lucrare murală se află pe strada Mircea Vodă, se numește ‘Tânăr cu experiență și este un eco-graffiti de 400 de metri pătrați creat de Sweet Damage Crew (autorii tuturor lucrărilor murale din cadrul campaniei). Pictura reușește să creeze o experiență vizuală diferită și să genereze un dialog interior privitorului. În același timp, contribuie la purificarea aerului din jur, prin vopseaua și materialele ecologice pe care artiștii le-au pus la treabă în realizarea lucrărilor.
„A fost o experiență în sine întreaga realizare a acestei picturi murale, au declarat membrii Sweet Damage Crew. „În primă instanță titlul lucrării, ‘Tânăr cu experiență, poate face trimitere către o zonă profesională, însă, în esență, lucrarea vorbește despre libertate, despre explorare, despre experiențe diferite din zone diferite. Ea prezintă o serie de experiențe senzoriale și sociale, percepute la nivel vizual prin diferite elemente inserate în cadrul artwork-ului. Totul transformându-se într-o imagine ce transmite o stare de bine, pozitivă.
S-a dovedit între timp că lucrarea stă și sub semnul unei coincidențe simpatice pentru artiști. „În urmă cu mai mulți ani am fost sunați chiar de proprietarii acestui perete pentru a-l picta. Din varii motive acest lucru nu s-a mai întâmplat atunci, dar cum nimic nu este întâmplător, iată că la o distanță de aproape zece ani am ajuns din nou față în față cu el. De data aceasta s-a și întâmplat, l-am pictat. Așa că tânărul anonim, în întregime pictat ca o oglindă, privește în zare către ceea ce poate fi un peisaj superb, stilizat, în vreme ce el însuși pare să reflecte peisajul și oamenii din jur.
Echipa mai spune că uriașa lucrare „a fost dificil de realizat din punct de vedere logistic. S-a lucrat cu trei utilaje diferite, dar și cu alpiniști, pentru ca într-un final, după mai bine de 14 zile de muncă în temperaturi caniculare, rezultatul să fie unul spectaculos, pus în valoare și pe timp de noapte cu ajutorul unor lumini alimentate de la panouri solare.
Cel de-al doilea mural realizat recent se numește 'Nimeni celebru', aflat pe strada Cauzași la numărul 27. Mesajul său este acela că, pe net, suntem toți în egală măsură anonimi sau celebri, iar într-o eră a imaginii și a tehnologiei putem alege cât de vizibili vrem să fim în orice moment. Silueta feminină din lucrare îndreaptă spre trecători obiectivul unui aparat foto, ca o reflecție asupra dimensiunii vieții noastre virtuale și, în același timp, o analiză a realității personale.
„Anonimatul și măreția nu trebuie să se excludă reciproc, spun artiștii responsabili de lucrare. „De fapt, coexistența lor este combustibilul suprem pentru experiențe pasionale. Obiectivul unui aparat de fotografiat poate inhiba sau dezinhiba o persoană, în funcție de personalitatea acesteia. Lucrarea preia ideea de ‘Nimeni celebru și transpune trecătorul în elementul-cheie al lucrării. Toți cei care vor ajunge în arealul picturii vor deveni subiecții ei, fie că sunt celebri sau nu. Dacă treci pe bulevardul Dacia colț cu strada Icoanei, nu uita să-i faci o poză.
Lucrarea a fost finalizată în doar patru zile și jumătate, povestesc autorii, fiind un perete de dimensiuni mai reduse decât altele acoperite de artă urbană în cadrul campaniei. Pictura a fost făcută utilizând doar schele, însă faptul că e poziționată într-un loc cu mare vizibilitate o face deosebit de interactivă. Fie că parcurgi strada din mașină, că mergi pe bicicletă sau treci prin zonă ca pieton, obiectivul foto din lucrare e mereu întors către tine, gata să îți atragă atenția. Și e interesant felul în care o face, similar întregului concept al campaniei, care ne invită să privim altfel locuri familiare din oraș, dar și pe noi înșine.
Această expoziție în aer liber de lucrări #breakbinary ce îmbină responsabilitatea față de mediu cu rebeliunea va fi completată cu alte lucrări care aduc la un loc, în același timp, natura și arta. Pentru că nu sunt simple lucrări graffiti, ci EcoGraffiti, ceea ce înseamnă că artiștii folosesc materiale ecologice, astfel încât orașul să respire atunci când ne inspiră.
Prin compoziția vopselurilor, inserțiile verzi de mușchi de pe suprafața picturilor și sursele sustenabile de iluminare pentru care este captată energia solară, #glorebelswithacause este o inițiativă care susține creativitatea unor artiști care generează noi perspective și experiențe vizuale și care au ceva de spus prin arta lor, într-o manieră responsabilă față de mediu.
Foto: PR