Viața Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, portretul celui mai longeviv suveran

Regina Elisabeta a II-a s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani, după ce medicii au ținut-o sub supraveghere începând de joi dimineață, 8 septembrie.


Viața Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani. Monarhul se afla la reședința sa, Castelul Balmoral, sub supraveghere medicală, doctorii săi fiind îngrijorați joi, 8 septembrie, cu privire la starea sa de sănătate. Anunțul decesului a fost făcut de Palatul Buckingham printr-un comunicat oficial.


„Regina a murit liniștită la Balmoral în această după-amiază.
Regele și Regina Consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce mâine la Londra', se arată în anunțul oficial la Casei Regale Britanice.

Toți copiii reginei s-au adunat la proprietatea sa scoțiană de lângă Aberdeen, după ce medicii și-au exprimat îngrijorarea. Prințul Charles a călătorit la Balmoral împreună cu soția sa, ducesa de Cornwall. Prințesa Anne, se afla deja în Scoția, îndeplinind angajamente, și a ajuns imediat la Balmoral. De asemenea, Prințul William a mers și el la Castelul Balmoral, în timp ce soția sa Kate a rămas la Windsor cu copiii lor. Totodată, Prințul Harry al Marii Britanii a călătorit la Castelul Balmoral din Scoția pentru a fi alături de regina Elisabeta, după ce s-a aflat despre starea de sănătate precară a monarhului britanic, a declarat joi un purtător de cuvânt al cuplului.


Viața Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Regina Elisabeta a II-a a domnit timp de 70 de ani, adică mai mult decât orice monarh britanic din istorie și decât orice monarh actual din lume. Avea 25 de ani când a urcat pe tron și a întâmpinat, din 1952, șapte papi, 14 președinți americani și 15 prim-miniștri britanici.

sursa: Arhivă ELLE

Viața Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Elisabeta s-a născut la 21 aprilie 1926, pe strada Bruton nr. 17, Londra, și a fost botezată la 29 mai în același an, în capela privată de la Palatul Buckingham. Ea a devenit moștenitoare aparentă atunci când unchiul ei, Edward al VIII-lea, a abdicat la 11 decembrie 1936, iar tatăl ei a devenit regele George al VI-lea. Elisabeta avea 10 ani atunci. Ea s-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinț grec, la Westminster Abbey din Londra, la 20 noiembrie 1947 și s-au stabilit la Clarence House în Londra. Au avut patru copii: Prințul Charles (născut în 1948), Prințesa Anne (1950), Prințul Andrew (1960) și Prințul Edward (1964).


sursă: Arhivă ELLE

Elisabeta a II-a a urcat pe tron în 1953

În vara anului 1951, starea de sănătate a Regelui George al VI-lea a intrat într-un declin grav, iar Prințesa Elisabeta l-a reprezentat la Trooping the Colour și la diverse alte ocazii de stat. La 7 octombrie, ea și soțul ei au pornit într-un turneu de mare succes în Canada și Washington, D.C. După Crăciunul din Anglia, ea și ducele au plecat în ianuarie 1952 pentru un turneu în Australia și Noua Zeelandă, dar pe drum, la Sagana, Kenya, au primit vestea morții regelui, la 6 februarie 1952. Elisabeta a II-a  a urcat pe tron la moartea tatălui său. A fost încoronată la 2 iunie 1953 la Westminster Abbey, fiind prima încoronare televizată. Când a urcat pe tron, Iosif Stalin, Mao Zedong și Harry Truman conduceau Uniunea Sovietică, China și Statele Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministru britanic. În timpul domniei sale, au existat 14 președinți americani, pe toți i-a întâlnit, cu excepția lui Lyndon Johnson și a fost servită de 14 premieri britanici.


sursa: Arhivă ELLE

Primul turneu britanic în India

În 1961, a efectuat primul turneu regal britanic pe subcontinentul indian după 50 de ani și a fost, de asemenea, primul monarh britanic în funcție care a vizitat America de Sud (în 1968) și țările din Golful Persic (în 1979). În timpul Jubileului său de Argint din 1977, a prezidat un banchet la Londra la care au participat liderii celor 36 de membri ai Commonwealth-ului, a călătorit în toată Marea Britanie și în Irlanda de Nord și a efectuat un turneu peste mări în Pacificul de Sud și Australia, în Canada și în Caraibe.


Familia Reginei Elisabeta a II-a

La venirea la tron a reginei Elisabeta, fiul acesteia, prințul Charles, a devenit moștenitor aparent; a fost numit prinț de Wales la 26 iulie 1958 și a fost învestit în această funcție la 1 iulie 1969. Ceilalți copii ai reginei au fost Prințesa Anne (Anne Elizabeth Alice Louise), născută la 15 august 1950 și numită prințesă regală în 1987; Prințul Andrew (Andrew Albert Christian Edward), născut la 19 februarie 1960 și numit duce de York în 1986; și Prințul Edward (Edward Anthony Richard Louis), născut la 10 martie 1964 și numit conte de Wessex și viconte Severn în 1999. Toți acești copii poartă numele de familie „de Windsor', dar în 1960 Elisabeta a decis să creeze numele Mountbatten-Windsor pentru ceilalți descendenți care nu au fost numiți prinț sau prințesă și nici alteță regală. Primul nepot al Elisabetei (fiul Prințesei Anne) s-a născut la 15 noiembrie 1977.


sursa: Arhivă ELLE

Familia regală, urmărită de scandaluri

Regina părea din ce în ce mai conștientă de rolul modern al monarhiei, permițând, de exemplu, televizarea vieții familiei regale în 1970 și aprobând dizolvarea oficială a căsătoriei surorii sale în 1978. Cu toate acestea, în anii 1990, familia regală s-a confruntat cu o serie de provocări. În 1992, un an pe care Elisabeta l-a numit „annus horribilis’ al familiei regale, Prințul Charles și soția sa, Diana, prințesă de Wales, s-au separat, la fel ca și Prințul Andrew și soția sa, Sarah, ducesă de York. În plus, Anne a divorțat, iar un incendiu a distrus reședința regală de la Castelul Windsor.


În plus, pe măsură ce țara se lupta cu recesiunea, resentimentele față de stilul de viață al familiei regale au crescut, iar în 1992 Elisabeta, deși scutită personal, a acceptat să plătească impozite pe veniturile sale private. Separarea și, mai târziu, divorțul din 1996 lui Charles și al foarte popularei Diana au erodat și mai mult sprijinul pentru familia regală, care era considerată de unii ca fiind învechită și lipsită de sentimente. Criticile s-au intensificat după moartea Dianei, în 1997, mai ales după ce Elizabeth a refuzat inițial să permită ca drapelul național să fluture la jumătate de catarg deasupra Palatului Buckingham.


sursa: Profimedia

În conformitate cu încercările sale anterioare de modernizare a monarhiei, regina a încercat ulterior să prezinte o imagine mai puțin stufoasă și mai puțin tradițională a monarhiei. Aceste încercări au fost întâmpinate cu un succes mixt.

Viața Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. În 2002, Elisabeta a împlinit 50 de ani de la urcarea pe tron. Ca parte a Jubileului său de Aur, au avut loc evenimente pe întreg teritoriul Commonwealth-ului, inclusiv câteva zile de festivități la Londra.

Regina Elisabeta a II-a a devenit cel mai longeviv monarh britanic

La 9 septembrie 2015, ea a depășit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore și 23 de minute pe care stră-stră-străbunica sa, regina Victoria, i-a petrecut pe tron, devenind astfel cel mai longeviv monarh al țării, într-o linie care datează de la regele normand William Cuceritorul, în 1066.

La 9 aprilie 2021, soțul reginei, Prințul Philip, s-a stins din viață la vârsta de 99 de ani. Ducele de Edinburgh, cel mai longeviv consort regal din istoria Marii Britanii, a fost alături de regină timp de mai bine de șase decenii de domnie.

sursă: Profimedia

Regina a sărbătorit vara aceasta Jubileul de Platină, marcând cei 70 de ani de domnie. Este primul monarh britanic ce sărbătorește un astfel de eveniment. Celebrarea s-a întins pe trei zile, organizându-se peste 3.000 de evenimente în cinstea sa. Monarhul a salutat mulțimea adunată la Palatul Buckingham de la balcon, alături de familia regală, cu excepția Prințului Harry și a soției sale, Meghan Markle.

sursa: Profimedia

Regina a 15 regate

Viața reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Ea a fost regina a 15 regate, inclusiv a Regatului Unit, Australiei, Canadei, Noii Zeelande, Jamaicăi, Antigua și Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulelor Solomon, Sfântul Kitts și Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent și Grenadine și Tuvalu.

Cu puțin timp înainte de moartea sa, Regina Elisabeta a II-a a fost fotografiată în timp ce întâmpina noul premier al Marii Britanic, Liz Truss, la Castelul Balmoral. Ulterior, ea a fost nevoită să anuleze miercuri o întâlnire virtuală planificată cu miniștrii după ce a fost sfătuită de medicii săi să se odihnească.

Citește și:
Meghan Markle, prima apariție oficială în Marea Britanie de la Jubileul de Platină. Ce ținută a purtat Ducesa de Sussex

Arhivă ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video