Tudor Chirilă a vorbit despre scrisoarea deschisă a artiștilor adresată Guvernului prin care cer să fie incluși în schema de ajutor de stat.
Scrisoarea deschisă semnată de mai mulți artiști din România, printre care Antonia, Carla’s Dreams, Delia, INNA, Smiley și adresată premierului Ludovic Orban, ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, și vicepremierului Raluca Turcan, a creat o controversă în spațiul public și nu numai. Tudor Chirilă este și el unul dintre semnatarii scrisorii și a vorbit pentru Digi24 despre demersul lor, dar și pe cine vizează.
„Este vorba de o scrisoare deschisă care vizează toți artiștii. Aici cred că trebuie să includem și actorii independenți. Toți cei care au suferit de la anularea posibilității de a-și face profesia. Ideea unui ajutor pentru sectorul cultural, așa cum am înțeles că se dorește, ar trebui să vizeze toate categoriile și toți actorii sectorului cultural”, a declarat Tudor Chirilă.
Artistul atrage atenția asupra faptului că unele festivaluri și-ar putea relua activitatea abia în 2022, având în vedere situația actuală. „Mai e o problemă. Este vorba de timp. Schema de ajutor vizează organizatorii de concerte, operatorii culturali care vând bilete, dar acest ajutor se prefigurează pentru reluarea evenimentelor, lucru care pentru unele festivaluri s-ar putea întâmpla chiar în 2022, în contextul pandemiei. Întrebarea este ce facem cu o industrie care este în agonie acum? Aici mă refer la tot aparatul din spatele artiștilor, vizibil. Acest aparat este în colaps.”
Daniel Klinger, light designer, a vorbit despre scrisoarea artiștilor, menționând că cei care au semnat-o nu se află printre cei mai afectați de anularea activităților din sectorul cultural. „Scrisoarea artiștilor e venită într-un moment foarte bun, pentru că forma acestor măsuri, anunțată într-o conferință de presă săptămâna trecută, nu cuprinde artiștii. Înțelegem perfect nemulțumirea lor, înțelegem că cei care au semnat această scrisoare de fapt nu cer aceste drepturi pentru cei care sunt vizibili. Cei care sunt cei mai afectați nu sunt cei care au semnat. Dar ei au semnat pentru a face mesajul mai puternic, pentru că sunt zeci, sute de instrumentiști care nu sunt cuprinși în schema de ajutor, cum au rămas, de asemenea, foarte mulți lucrători din industria de spectacole, necuprinși în această schemă de ajutor”, a declarat el pentru sursa menționată.
Tudor Chirilă a mai vorbit și despre situația actorilor din România, în special despre cei independenți, care în acest moment se află într-o situație dramatică. „Problema actorilor este că avem două tipuri: actori care sunt angajați în teatrele municipale sau în cele naționale – cele de stat, dar avem un mare și important sector independent, care, în momentul de față se zbate cu greu să supraviețuiască. La fel cum avem festivaluri foarte mari, adică operatori culturali foarte mari care primesc sume enorme de bani – unii primesc mai mulți bani decât profitul lor prin această schemă – avem și operatori culturali foarte mici, ca de exemplu teatrele independente care se zbat la limita subzistenței și sunt gata să-și închidă aceste porți”, a declarat Tudor Chirilă pentru Digi24.
Marți, 24 noiembrie, vicepremierul Raluca Turcan a avut din nou discuţii cu reprezentanţii artiştilor din România.
În luna septembrie, vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că festivalurile Untold, Neversea, ARTmania, Electric Castle şi Summer Well vor fi sprijinite de Guvern, informează Agerpres.
Raluca Turcan a anunțat miercuri, 18 noiembrie, că în urma discuţiilor cu reprezentanţi ai domeniului cultural-artistic românesc, a fost decisă implemetarea unei scheme de ajutor de stat în valoare de 100 de milioane de euro, sub forma unor granturi. Beneficiarii schemei de ajutor de stat pentru susţinerea sectorului cultural sunt entităţi de drept privat care au avut activitate în ultimii 2 ani în artele spectacolului, artele vizuale, patrimoniu, carte, audiovizual şi educaţie culturală, potrivit Adevărul.
Foto: Facebook Tudor Chirilă