Coroana Imperială de Stat, purtată de Regina Elisabeta a II-a și care acum stă pe sicriul aceteia, are o valoare estimată între 3 și 5 miliarde de dolari.
Regina Elisabeta a II-a urmează să fie înmormântată în cursul zilei de luni, 19 septembrie. Regretatul monarh este plâns de milioane de cetățeni, iar la ceremonie participă lideri de stat și membri ai familiilor regale din toată lumea. Regina este onorată printr-o serie de slujbe, privegheri și o înmormântare de stat.
Ceea ce au atras atenția sunt numeroasele bijuterii expuse în timpul ceremoniei, inclusiv prestigioasa coroană care stă în vârful sicriului la ceremonia de înmormântare: Coroana Imperială de Stat. Aceasta este purtată în mod tradițional de monarh atunci când părăsește Westminster Abbey după încoronare. De asemenea, este purtată la ocazii de stat, inclusiv la deschiderea anuală a Parlamentului.
În prezent, aceasta este așezată pe sicriul reginei în semn de omagiu. Încă nu este sigur dacă Regele Charles al III-lea o va purta în timpul propriei sale ceremonii de încoronare.
Potrivit organizației caritabile Historic Royal Palaces via Reader’s Digest, Coroana Imperială de Stat este realizată din aur și este încrustată cu 2.868 de diamante, 17 safire, 11 smaralde, 269 de perle și 4 rubine. Aceasta prezintă unele dintre cele mai faimoase pietre prețioase din lume, inclusiv Rubinul Prințului Negru, safirul Stuart de 104 carate și diamantul Cullinan II de 105,6 carate.
A fost realizată pentru prima dată pentru încoronarea tatălui Elisabetei, Regele George al VI-lea, în 1937, ceea ce înseamnă că are o vechime de aproximativ 85 de ani. Ea a înlocuit coroana realizată pentru Regina Victoria în 1838. Experții în bijuterii estimează că această coroană valorează acum între 3,4 și 5,7 miliarde de dolari.
În urma decesului Reginei Elisabeta a II-a, se fac acum apeluri pentru ca monarhia să elibereze mai multe diamante care fac parte în prezent din bijuteriile coroanei britanice. Diamantul Kohinoor, cunoscut și sub numele de Koh-i-noor sau Koh-i-Nûr, diamantele Marea stea a Africii și A doua stea a Africii sunt adesea considerate simboluri ale istoriei imperialiste. Diamantul Kohinoor de 105 carate este unul dintre cele mai mari diamante tăiate din lume și a fost extras inițial în India, în urmă cu mii de ani.
În ciuda istoriei complicate și misterioase a diamantului, și a numeroșilor proprietari care îl revendică în India, Pakistan, Iran și Afganistan, acesta a fost folosit pentru coroana Reginei Elisabeta a II-a. Diamantul fusese purtat anterior ca broșă de regina Victoria și a fost, de asemenea, inclus în coroanele reginelor Alexandra și Mary.
Guvernele Iranului, Afganistanului, Indiei și Pakistanului au revendicat diamantul și au cerut returnarea acestuia de când India și-a declarat independența în 1947, însă guvernul britanic susține că are dreptul legal de a deține diamantul în baza unui tratat vechi de 176 de ani.
FOTO: Arhivă ELLE