Oleg Psiuk, solistul trupei Kalush Orchestra, se întoarce în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei, după ce a câștigat Eurovion 2022.
Finala Eurovision 2022 a fost câștigată de Ucraina, reprezentată de trupa Kalush Orchestra, care a interpretat piesa „Stefania” și care a obținut 631 de puncte.
Membrii trupei Kalush Orchestra au primit permisiunea specială de a părăsi țara și de a participa la competiție, însă de îndată ce concursul s-a încheiat, aceștia s-au întors în Ucraina, pentru a apăra țara de invazia rusă. Unul dintre membrii inițiali ai formației a rămas să lupte, după cum relatează Daily Mail.
Solistul trupei Kalush Orchestra, Oleg Psiuk, a fost fotografiat în timp ce o îmbrățișa și săruta pe iubita lui, Oleksandra, în fața hotelului în care a fost cazat în Torino, Italia, în ziua în care a plecat să își apere țara.
La scurt timp după victoria Ucrainei la Eurovision 2022, președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj pe Facebook.
„Curajul nostru impresionează o lume întreagă, muzica noastră cucerește Europa. Anul viitor Ucraina va găzdui Eurovision. Pentru a treia oară în istorie! Și cred că nu va fi și ultima! Ne vom asigura că într-o bună zi participanții și invitații Eurovision vor fi găzduiți într-un Mariupol ucrainean. Liber, pașnic și reconstruit. Mulțumim pentru victorie, Kalush Orchestra, și tuturor celor care au votat pentru noi!”, a fost mesajul președintelui Volodimir Zelenski.
La Eurovision 2022, trupa de rap Kalush Orchestra a interpretat piesa „Stefania.” Melodia a fost scrisă ca un tribut adus mamei solistului, dar după s-a transformat într-un imn de război, odată cu invazia Rusiei în Ucraina. După câștigarea competiției, formația a publicat pe contul de YouTube videoclipul melodiei, care „se bazează pe evenimente reale din timpul agresiunii militare din Ucraina din 2022” și care a fost filmat în Bucha, Irpin, Borodyanka, Hostomel, fiind prezentate o serie de cadre sfâșietoare cu orașele care au fost atacate de armata rusă.
„Am dedicat cândva acest cântec mamei mele, iar când a izbucnit războiul, cântecul a căpătat o mulțime de semnificații noi. Deși nu există niciun cuvânt despre război în cântec, mulți oameni au început să asocieze cântecul cu mama Ucraina. Mai mult, societatea a început să îl numească imnul războiului nostru! Dar dacă Stefania este acum imnul războiului nostru, aș vrea să devină imnul victoriei noastre”, a explicat Oleg Psyuk, solistrul trupei Kalush Orchestra, pe YouTube, alături și de un avertisment, în care le transmite tuturor să nu repete, copieze sau imite ceea ce văd în videoclip, pentru a nu-și pune în pericol viața și sănătatea.
La sfârșitul videoclipului, Kalush Orchestra a transmis un mesaj emoționant în care dedică această piesă poporului ucrainean, cât și celor care au luptat și și-au pierdut viețile până acum în război.
„Dedicată curajosului popor ucrainean, mamelor care își protejează copiii, tuturor celor care și-au dat viața pentru libertatea noastră, fiecărui bărbat, fiecărei femei, fiecărui copil nevinovat. Acest război din Ucraina are mai multe fețe, dar fața mamei este cea care ne menține inimile vii în cele mai întunecate vremuri.”
Foto: Profimedia