Simona Halep, primele declarații după ce a fost suspendată patru ani pentru dopaj: „Am refuzat să accept decizia”

Simona Halep a primit o suspendare de patru ani pentru dopaj.

Simona Halep, primele declarații după ce a fost suspendată patru ani pentru dopaj: "Am refuzat să accept decizia"

Marți, 12 septembrie, Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunțat că Simona Halep este suspendată patru ani în cazul de dopaj. Sportiva a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, după ce s-a anunțat că a fost depistată pozitiv cu substanța interzisă roxadustat.

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a transmis, în cadrul unui comunicat de presă, citat de GSP, faptul că Simona Halep a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate. 

„ITIA confirmă că un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de 4 ani, din cauza încălcării Programului Anti-Doping. Dubla campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate. Prima, cu substanța interzisă roxadustat, la US Open 2022. A doua este legată de iregularitățile din pașaportul său biologic. 

Tribunalul Independent Sports Resolutions, întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra, a ascultat opiniile specialiștilor și pe cele ale reprezentanților lui Halep. Halep în persoană a prezentat dovezi în fața curții. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a găsit-o vinovată pe jucătoare pentru încălcarea a două articole:

– prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open 
– folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping. 


Tribunalul a transmis că nu există niciun motiv să pună sub îndoială concluzia unanimă la care au ajuns cei 3 experți. Concluzia a fost că „cel mai probabil dopajul” este explicația pentru iregularitățile găsite în cazul lui Halep.

Tribunalul a ascultat argumentul Simonei Halep, că un supliment ar fi fost contaminat, dar asta nu ar fi putut determina volumul de roxadustat prezent în proba pozitivă”, se arată în comunicatul ITIA. 

Într-o postare publicată pe contul personal de Instagram, Simona Halep a oferit o primă reacție referitoare la suspendarea de patru ani din tenis. Sportiva a spus că a refuzat să accepte această decizie și că va continua să lupte.

„Astăzi, un tribunal din cadrul Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunțat o decizie provizorie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea și, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viața tenisului. Iau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru și mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, în mod conștient sau intenționat, vreo substanță interzisă. Am refuzat să accept decizia de suspendare pentru patru ani și am contestat-o potrivit prevederilor legale.”

Deși a așteptat luni la rând să afle deznodământul din partea tribunalului, sportiva este șocată și dezamăgită de această decizie. 

„Într-o decizie de 126 de pagini, tribunalul a admis ambele acuzații aduse de ITIA – un test de urină pozitiv pentru o substanță interzisă și o încălcare a Programului de Pașaport Biologic (ABP). Reprezentanții mei și cu mine am prezentat ITIA și tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele și am formulat mai multe întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în legătură cu dosarul ABP. Deși sunt recunoscătoare să am în sfârșit un deznodământ în fața unui tribunal, după numeroase întârzieri nefondate și cu sentimentul de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt șocată și extrem de dezamăgită de decizia acestui tribunal.

Cred într-un sport curat și, în aproape două decenii ca jucător profesionist de tenis, de-a lungul a sute de turnee și două titluri de Grand Slam, am fost supusă la peste 200 de teste de sânge și urină pentru a verifica dacă există substanțe interzise – toate au fost negative, până la 29 august 2022. Înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere și a fizioterapeutului, am revizuit suplimentele nutritive.”

În continuare, sportiva a făcut o serie de acuzații la adresa experților din cadrul ITIA, susținând că după aflarea identității ei, doi experți și-ar fi schimbat opinia în favoarea acuzațiilor. 

„Niciunul dintre ingredientele enumerate pe aceste noi suplimente nu includea substanțe interzise, însă acum știm – și tribunalul a fost de acord – că unul dintre ele a fost contaminat cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul meu inițial pozitiv până în prima parte a anului 2023, toate rezultatele fiind negative. În ciuda acestor dovezi, ITIA a adus o acuzație ABP numai după ce grupul său de experți a aflat identitatea mea, ceea ce a făcut ca doi din trei experți să își schimbe brusc opinia în favoarea acuzațiilor ITIA. ITIA s-a bazat exclusiv pe opiniile acestor experți care au analizat doar parametrii mei sanguini – care s-au menținut timp de peste 10 ani în același interval. Acest grup de experți a ignorat faptul că nicio substanță interzisă nu a fost găsită vreodată în probele mele de sânge sau de urină, cu singura excepție a unui test pozitiv din 29 august pentru roxadustat, care era prezent la un nivel extrem de scăzut și care, dacă luăm în considerare testul meu negativ cu trei zile înainte, ar fi putut fi cauzat doar de o expunere accidentală la roxadustat.”

La final, Simona Halep a precizat că intenționează să facă apel la decizia de suspendare la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

„Sunt profund recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei mele, a prietenilor și a fanilor tenisului din întreaga lume. Continui să mă antrenez și să fac tot ce-mi stă în putință pentru a-mi reabilita numele în fața acestor acuzații false și a mă întoarce pe teren. Intenționez să apelez această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și să urmez toate căile de atac împotriva companiei producătoare a suplimentelor în cauză.”

Cum a reacționat Toni Iuruc, fostul soț al Simonei Halep, după ce sportiva a fost suspendată patru ani

Toni Iuruc, fostul soț al Simonei Halep, a făcut o serie de declarații după ce s-a aflat că Simona Halep este suspendată patru ani pentru dopaj.

„Îmi pare foarte rău de Simona. Este o veste teribilă. Nu vreau să mă gândesc ce o fi în sufletul ei. Vă spun la modul cel mai serios că sunt foarte mirat de această suspendare, pentru că mi se pare prea drastică. Nu sunt specialist, nu mă pricep, nu o să spun că eu cunosc ceea ce înseamnă tot acest proces legat de dopajul Simonei”, a declarat Toni Iuruc pentru FANATIK.

De asemenea, Toni Iuruc a precizat că o susține pe Simona Halep și că îi pare rău că trece prin aceste momente dificile.

„Nu mă pricep la aceste lucruri, dar mi se pare o decizie foarte, foarte dură. Gândiți-vă, patru ani de suspendare! Este ceva ce, fără să fiu expert, nu știu dacă vreun tenismen sau sportiv într-o situație similară a primit. Îmi aduc aminte de alți sportivi. Au primit 10 luni sau 12 luni, dar patru ani mi se pare o decizie de o duritate dusă la extrem. Altfel nu am ce să să mai spun, pentru că nu pot să comentez legitimitatea acestei decizii, nu mă pricep. Vreau doar să spun că o susțin pe Simona, îmi pare foarte rău de ceea ce i se întâmplă. O cunosc, știu cât de mult a luptat pentru imaginea ei în tenis, pentru locul pe care ajuns, pentru dorința de a aduce rezultate și de a face onoare României. Eu am văzut-o antrenându-se la 40, 50 de grade. Este un om care și-a dedicat toată viața tenisului”, a completat Toni Iuruc pentru sursa citată.

Citește și:
Noi probleme pentru Britney Spears după anunțul divorțului de Sam Asghari. Ce pretenții are Kevin Federline, fostul ei soț, cu care are doi copii

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din people