Șerban Ghenea, canadianul de origine de română care a câștigat la premiile Grammy 2024, a colaborat cu artiști de succes. Care e povestea lui

Șerban Ghenea are un palmares impresionant care cuprinde colaborări cu artiști de succes în plan internațional.

Șerban Ghenea, canadianul de origine de română care a câștigat la premiile Grammy 2024, a colaborat cu artiști de succes. Care e povestea lui

La cea de-a 66-a ediție a Premiilor Grammy, care s-a desfășurat la Los Angeles, la Crypto Arena, Șerban Ghenea, un canadian de origine română în vârstă de 54 de ani, a fost răsplătit cu un premiu în calitate de inginer de sunet/mixaj pentru munca depusă la albumul Midnights al artistei Taylor Swift. 

După cum relatează Billboard, Șerban Ghenea este prima persoană (nu artist) care a câștigat de cinci ori albumul anului. Acesta a mai fost recompensat, tot în calitate de inginer de sunet/mixaj, pentru contribuțiile de la albumele 1989 și Folklore ale cântăreței Taylor Swift, albumul 25 al artistei Adele și albumul 24K Magic al lui Bruno Mars. 

Conform descrierii regăsite pe site-ul său oficial, Șerban Ghenea este un inginer de mixaj care a fost răsplătit cu 21 de premii Grammy și trei premii Latin Grammy. A lucrat pentru unele dintre cele mai cunoscute și apreciate nume din industria muzicală internațională, mixând piese pentru Beyoncé, Justin Timberlake, Shakira, Bjork, Usher, Rod Stewart, Carrie Underwood, Thirty Seconds to Mars, One Republic, Taio Cruz, Santana, Faith Hill și nu numai. 

De asemenea, Șerban Ghenea a mixat mai bine de 200 de single-uri, albume clasate pe primul loc, dar și hituri pentru Taylor Swift, Katy Perry, Britney Spears, Rihanna, Pink, Ellie Goulding, Avril Lavigne, Kesha, Kelly Clarkson, Bruno Mars, Keith Urban, Black Eyes Peas, Maroon 5.

În ceea ce privește parcursul său, Șerban Ghenea s-a născut în România, iar la vârsta de șase ani a emigrat împreună cu familia sa în Montreal. A studiat la liceul John Rennie și la colegiul John Abbott. S-a înscris și la un program de jazz de la Concordia University, iar la Universitatea McGill a studiat înregistrarea sunetului. Din 1993 și până în 1998 a lucrat pentru producătorul Teddy Riley, conform Montreal Gazette

Într-un interviu pentru publicația amintită anterior, Șerban Ghenea a vorbit despre cum se raportează la munca sa pentru alți artiști. 

„Încerc să ajut artiștii să-și găsească propriul sunet. Am lucrat cu o mulțime de artiști noi și i-am ajutat să-și creeze întreaga semnătură. Scopul meu nu a fost să impun nimic, ci să încerc să-i ajut să transmită orice încearcă să facă”, a spus Șerban Ghenea pentru Montreal Gazette.

Șerban Ghenea are un fiu, pe nume Alex Ghenea, în vârstă de 28 de ani, care la rândul său activează în aceeași industrie. La 15 ani, Alex Ghenea a remixat o piesă a lui Adam Lambert, Better Than I Know Myself. Alex Ghenea a colaborat și el cu nume importante pe plan internațional, precum Ariana Grande, Pink, Katy Perry și Selena Gomez. 

Șerban Ghenea și fiul său, Alex, au acordat recent un interviu pentru Billboard, iar printre altele au vorbit și despre profesia lor. Alex Ghenea a spus care au fost lecțiile primite de la tatăl său.

„Unele dintre sfaturile pe care mi le-a dat au fost: „Ascultă multă muzică. Ascultă lucruri care îți plac, ascultă lucruri care nu-ți plac, ascultă lucruri noi, lucruri vechi.” Trebuie să ai o paletă foarte largă de referințe atunci când lucrezi la tot felul de cântece și genuri.”

Șerban Ghenea a vorbit și despre cum se raportează la recunoașterea din partea industriei și premiile Grammy. 

„Pe vremuri, eram chitarist. Perspectiva mea a fost întotdeauna: „Nu ar fi cool să faci ceva ca muzician și să obții un Grammy?” Nu m-am gândit niciodată că voi face ceea ce fac acum. Este cel mai mare nivel de recunoaștere. Este greu de descris, dar este cu siguranță un sentiment interesant și apreciativ pentru că sunt atât de mulți muzicieni uimitori care n-au ocazia.”

Citește și:
Premiile GRAMMY 2024 – toate imaginile pe care chiar merită să le vezi (II)

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din people