România nu va participa la Eurovision 2024. Explicațiile organizatorilor: „Constrângerile financiare”

România nu va participa anul acesta la Eurovision Song Contest, ediție ce se va desfășura la Malmo.

România nu va participa la Eurovision 2024. Explicațiile organizatorilor: "Constrângerile financiare"

România a decis să se retragă de la participarea în concursul Eurovision 2024, potrivit deciziei Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune, luată pe data de 25 ianuarie. Decizia a fost susținută de 5 voturi „pentru”, în timp ce 4 membri s-au abținut și 4 au fost „împotrivă”, având la bază motive financiare, potrivit Libertatea.

România nu participă la Eurovision 2024

Societatea Română de Televiziune a anunțat într-un comunicat că România nu va participa la Eurovision în 2024, principala cauză fiind bazată pe considerente financiare. Zvonul că România ar putea lipsi de la această competiție europeană de muzică a apărut în decembrie, odată cu exprimarea opiniei de către Marina Almășan.

Pe data de 25 ianuarie, Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune a luat hotărârea de a nu trimite reprezentanți la Eurovision 2024, cu 5 voturi „pentru”, 4 „abțineri” și 4 „împotrivă”. Motivul acestei decizii a fost lipsa unui buget adecvat care să susțină participarea la acest eveniment.

„Constrângerile financiare şi dorinţa de a reprezenta România la un nivel performant sunt motivele pentru care Consiliul de Administrație (CA) a decis ca TVR să nu participe la ediţia din acest an a Eurovision Song Contest (ESC)”, potrivit comunicatului.

Comunicatul menționează că bugetul alocat Societății Române de Televiziune pentru anul 2024 nu este suficient de generos pentru a permite participarea României la concursul european de muzică în conformitate cu standardele ridicate.

„Nu conține suficiente fonduri pentru a garanta participarea României conform standardelor tot mai ridicate ale concursului internațional.” De asemenea, comunicatul mai susține că „pe lângă producțiile consacrate”, în acest an sunt alocate fonduri pentru alte „proiecte prioritare”, precum „transmiterea Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, continuarea procesului de retehnologizare – automatizarea emisiei canalelor SRTv, investiţii în sistemul de producție al ştirilor, continuarea investiţiilor în noul sediu al TVR Craiova și alte proiecte de modernizare îndelung amânate.”

Chiar dacă TVR a primit o extensie a termenului limită pentru înscrierea la Eurovision 2024, în cele din urmă s-a hotărât ca România să nu fie inclusă în competiție anul acesta. Comunicatul adaugă că: „de-a lungul anilor, mai multe ţări, precum Ungaria, Turcia, Bulgaria, Muntenegru, Slovacia, Bosnia şi Herţegovina sau Macedonia de Nord au decis să nu participe la concursul internaţional.”

Ce spunea Marina Almășan despre zvonuri

Marina Almășan, care a fost șefa delegației României la Eurovisionul din 2010, când Paula Seling și Ovi au ocupat locul 3, a făcut un comentariu în decembrie anul trecut, referitor la posibilitatea ca România să nu fie prezentă la Eurovisionul din 2024.

„Sincer, ultimele eșecuri ale României la Eurovision m-au întristat și m-au enervat atât de tare, încât am încercat să mă detașez emoțional de acest subiect. Sunt subiectivă și, mai mult, eu și alți colegi ai mei, implicați în edițiile de odinioară ale Eurovision, știm perfect unde se greșește, dar… atât timp cât nu ni se cere părerea, de ce să mă agit?!? Dacă s-a luat decizia de neparticipare, mi-a trecut și mie pe la ureche acest zvon, probabil că s-a considerat că ajunge cu banii aruncați. Oricum, după repetatele rateuri, o decizie radicală tot trebuia luată. Păcat pentru România că ea, decizia, a fost luată!”, a spus Marina Almășan pentru Playtech.

Citește și:
Controversă în familia regală a Spaniei. Regina Letizia, acuzată că ar fi avut o aventură cu fostul ei cumnat

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din people