Regina Rania a Iordaniei, declarații inedite despre ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea

„A fost echilibrul perfect între solemnitate, spectacol și spiritualitate”, a declarat Regina Rania a Iordaniei despre ceremonia de încoronare a Regelui Charles.

Regina Rania a Iordaniei, declarații inedite despre ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea

Într-un interviu acordat publicației PEOPLE, Regina Rania a Iordaniei a vorbit despre ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea, eveniment la care ea și soțul său, Regele Abdullah al II-lea, au participat săptămâna trecută. Rania mărturisit că a fost „impresionată” de schimbările pe care Regele Charles le-a implementat, modificând într-o oarecare măsură ceremonia de încoronare a Reginei Elisabeta a II-a din 1952. Pentru prima oară în istorie, reprezentanţi ai cultelor evreiești, sikk, musulmane, budiste și hinduse au jucat un rol activ în ceremonie.

„Acest lucru a fost fără precedent în istoria Marii Britanii, dar a arătat cât de preocupată este Majestatea Sa de incluziune”, a declarat Regina Rania a Iordaniei, adăugând și că: „Mi s-a părut foarte natural să văd reprezentanți ai diferitelor religii jucând un rol în ceremonie.”

De asemenea, aceasta a fost profund impresionată de eveniment, pe care l-a descris drept „frumos și de neuitat. A fost echilibrul perfect între solemnitate, spectacol și spiritualitate.”

În timpul interviului, Regina Rania a Iordaniei a vorbit și despre Regele Charles al III-lea, despre care a declarat că este un „ascultător excelent” și că se simte „în elementul său” atunci când vorbește cu publicul despre cauzele care îi sunt dragi – cum ar fi mediul înconjurător.

„În fiecare întâlnire a noastră, Regele Charles s-a arătat întotdeauna perspicace, autentic și empatic – calități indispensabile pentru un monarh.”

Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea a avut loc pe 6 mai, la ora locală 11:00 (ora 13:00 în România). Regele Charles și soția lui au ajuns cu o trăsură de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey, parcurgând, astfel, ceea ce se intitulează „Procesiunea Regelui.” Spre deosebire de ceremonia de încoronare a Reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria țării sale, care a avut loc pe 2 iunie 1953 și care a durat aproximativ 4 ore, Regele Charles al III-lea a preferat o ceremonie mai mică, mai scurtă, dar și diversă. Palatul Buckingham a transmis, înainte de ceremonia de încoronare, că aceasta „va reflecta rolul monarhului de astăzi și va privi spre viitor, având în același timp rădăcinile în tradiții de lungă durată și spectacol.”

Regele Charles al III-lea a depus un jurământ conform căruia va respecta legea și Biserica Angliei. După ce s-a așezat pe Scaunul Încoronării, cunoscut ca Scaunul Regelui Eduard și care conține Piatra Destinului, el a fost uns de către Arhiepiscopul de Canterbury cu ulei sfânt făcut din măsline de pe Muntele Măslinilor și sfințit la Ierusalim. După cum relatează Reuters, această tradiție datează din Vechiul Testament al Bibliei, care descrie ungerea Regelui Solomon de preotul Țadoc și profetul Natan și a fost menținută pentru a sublinia statulul spiritual al monarhului.

Arhiepiscopul de Canterbury a așezat pe capul monarhului Coroana Sfântului Eduard, veche de 360 de ani. În timpul ceremoniei, a fost încoronată și soția Regelui Charles al III-lea și unsă cu ulei tot de Arhiepiscopul de Canterbury. Pentru a fi încoronată, s-a folosit Coroana Reginei Maria, comandată și purtată de Consoarta Regelui George al V-lea pentru încoronarea din 1911, la care au fost adăugate bijuterii din colecția personală a Reginei Elisabeta a II-a, în semn de omagiu.

În ceea ce privește investitura, Regele Charles al III-lea a purtat haine sacre de încoronare. BBC transmite că în timpul slujbei, a fost îmbrăcat strat peste strat de veșminte strălucitoare, iar unele au fost create pentru străbunicul său, Regele George al V-lea. A primit o haină lungă, strălucitoare și cu mâneci aurii, care se numește Supertunica, care cântărește aproape 2 kg și este brodată cu arabescuri stilizate și motive florale. Roba a fost creată în 1911 pentru George al V-lea și purtată la mai multe încoronări la rând. Peste această Supertunică, Regele Charles al III-lea a purtat o mantie extrem de lungă, Manta Imperială, făcută în 1821 pentru George al IV-lea.

Așa cum era de așteptat, mai mulți membri ai familiei Regelui Charles al III-lea au participat la ceremonia acestuia de înconorare. Au fost prezenți fiul său, Prințul William, alături de soția lui, Kate Middleton, sora Regelui Charles, Prințesa Anne, și fratele acestuia, Edward, Ducele de Edinburgh.

Prințul Harry a călătorit în Marea Britanie pentru marele moment în care tatăl său a devenit și simbolic rege, pe când soția lui, Meghan Markle, nu a participat la încoronarea regelui pentru că în respectiva zi este aniversarea de patru ani a Prințului Archie, fiul ducilor, așa încât acesta a fost celebrat acasă doar de mama lui și de sora lui, Lilibet.

Au mai participat la ceremonia de încoronare Prințesa Eugenie, nepoata Regelui Charles al III-lea, și soțul ei, Jack Brooksbank, precum și cealaltă fiică a Prințului Andrew, Prințesa Beatrice, și soțul ei, Edoardo Mapelli Mozzi, Regina Letizia și Regele Felipe al Spaniei, Regina Rania a Iordaniei și Regele Abdullah al II-lea. 

Citește și:
Scriitorul Prințului Harry povestește o ceartă între ei cu privire la cartea Spare: „A fost ceva diferit'

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din people