Niciun clopotel nu va suna insa, pana cand Meghan nu o va impresiona pe bunica partenerului ei, Regina Elizabeta a II-a, deoarece aceasta are dreptul de a decide o posibila uniune sau chiar o anulare, iar acest acord trebuie dat in scris.
Conform Actului Mariajului Regal din 1772, monarhia are dreptul de a supune la vot casatoria unui membru al familiei regale si are obligatia sa ofere un consimtamant formal oricarei casatorii de familie, pentru a se proteja de cei care ar putea diminua statutul casei regale’.
Faptul ca Meghan a divortat, fiind casatorita din 2011 pana in 2013 cu Trevor Engelson, se speculeaza ca acest lucru ii va diminua sansele, dar este doar un zvon eronat. Nu numai ca regulile pentru casatoriile regale au devenit mai permisive in ultimii ani, dar regina a mai avut de indurat si in trecut genul acesta de situatii, poate chiar si mai dramatice.
Initial, Actul Mariajului Regal presupunea ca fiecare mermbru al familiei regale este obligat sa ceara acordul Reginei Elizabeta pentru a se casatori, insa schimbarea legii din 2013 ii obliga acum numai pe cei sase care sunt cei mai apropiati de tron, Printul Charles, Printul William, Printul George, Printesa Charlotte, Printul Harry si Printul Andrew.
Inainte de a o cere in casatorie pe Kate Middleton in octombrie 2010, Printul William i-a cerut acordul Reginei Elizabeta si conform BBC News, aceasta i-a dat imediat consimtamantul.’
Cu toate ca s-a relatat ca Meghan i-a cunoscut deja pe tatal lui Harry, pe Printul William si pe Kate, actrita inca nu a cunoscut-o pe regina. Daca Harry intentioneaza sa faca marea propunere, acesta va trebui sa ii castige binecuvantarea reginei curand, iar daca aceasta considera ca Meghan se potriveste familiei regale sau ca nu, Regina Elizabeta are dreptul de a refuza aceasta casatorie.
Contrar parerii generale a populatiei, nu exista nicio regula care sa ceara unui membru al familiei regale sa se casatoreasca tot cu o persoana cu statut regal sau cu sange albastru, dar nici nu este obligatoriu ca persoana sa fie cetatean britanic. De asemenea, niciun divort nu este exclus, cel mai bun exemplu fiind reprezentat de divortul dintre Printul Charles si Printesa Diana. Insa, atunci cand este vorba dspre religie, lucrurile stau altfel. Nu exista nicio bariera juridica care sa impiediece casatoria cu o persoana de credinta evreiasca, budista, musulmana sau chiar cu un ateu, insa in temeiul Actului de Solutionare din 1701, nimeni din linia directa de succesiune nu se poate casatori cu o persoana de credinta catolica si sa mai aiba dreptul la tron.
Printul Harry si Meghan Markle sunt inca un cuplu recent, insa poate ca daca vor incepe de pe acum sa discute despre o eventuala casatorie, ii va fi mai usor sa o convinga pe Regina Elizabeta ca este demna de titlul de printesa.
Citeste si:
Meghan Markle: tinutele stylish purtate de posibila printesa
Text: Alexandra Miu
Foto: Hepta