Regina Elisabeta a II-a a avut a doua cea mai îndelungată domnie din istorie și a definit un secol. Iată care sunt cele mai semnificative momente ale vieții ei, în imagini.
Regina Elisabeta a II-a nu ar fi trebuit să ajungă regină, dar a ajuns să fie nu doar monarhul care a servit poporul britanic pentru cea mai îndelungată perioadă de timp, dar și al doilea cu cea mai lungă domnie din istoria cunoscută.
Născută pe 21 aprilie 1926, Regina Elisabeta a II-a a fost primul copil al pe atunci Ducelui și Ducesei de York, deveniți imprevizibil Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta. Accederea la tron a tatălui ei a avut loc în timpul unui scandal nemaiauzit, care a ajuns azi o legendă: abdicarea Regelui Edward al VIII-lea, în 1936, moment în care și Elisabeta a devenit moștenitoare a tronului.
Educată acasă, Regina Elisabeta a II-a a servit în cel de-al doilea război mondial, în serviciile auxiliare, când a fost numită subaltern secundar și a lucrat ca șofer și mecanic. În noiembrie 1947 s-a căsătorit cu Philip Mountbatten, fost prinț al Greciei și Danemarcii – au trăit o viață împreună, până la decesul lui, cu doar un an și jumătate în urmă, în timpul carantinei Covid-19. Regina a fost singură în biserica în care a avut loc ceremonia dedicată vieții soțului său, la distanță de ceilalți membri ai familiei regale, conform protocolului, o imagine sfâșietoare a demnității.
Cei doi au avut împreună patru copii: Charles, prinț de Wales, Anne, Andrew, duce de York, și Edward, Conte de Wessex.
Elisabeta a II-a a devenit regină în 1952, la moartea tatălui ei, și a fost încoronată oficial în 1953, iar durata extraordinară a domniei ei a făcut ca aceasta să fie martoră sau direct implicată în cele mai importante evenimente ale ultimului secol. Cu atât mai mult în Regatul Unit al Marii Britanii și în țările din Commonwealth, unde domnia ei a traversat numeroase crize precum revoltele din Irlanda de Nord, decolonizarea Africii, intrarea și ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și războiul din Insulele Malvine din 1982.
Șefă de stat a 32 de state independente de-a lungul timpului, regina Elisabeta a II-a a avut sub conducerea ei, doar în Regatul Unit, 15 prim miniștri, începând cu Winston Churchill, apoi Anthony Eden, Harold Macmillan, Alec Douglas-Home, Harold Wilson, Edward Heath, Harold Wilson, James Callaghan, Margaret Thatcher, John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May, Boris Johnson și Lizz Truss, numită de regină cu câteva zile în urmă, pe 6 septembrie.
Domnia reginei Elisabeta a II-a s-a confruntat cu numeroase crize, puține mai vizibile public ca cea care a avut-o în centru pe fosta soție a prințului Charles, Diana. Moartea acesteia în 1997, a cauzat a criză a sentimentelor favorabile ale publicului față de monarhie, însă popularitatea reginei a revenit în timp.
Reginei Elisabeta a II-a îi urmează pe tron fiul ei, Charles, Prinț de Wales, următorii în linia de succesiune fiind Prințul William, Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul Louis. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit pe 8 septembrie la vârsta de 96 de ani.
Foto: arhiva ELLE, Profimedia