Regele Charles al III-lea a transmis un mesaj națiunii după moartea Reginei Elisabeta a II-a, care a avut a doua cea mai îndelungată domnie din istorie.
În primul discurs adresat națiunii, Regele Charles al III-lea, care a revenit la Londra după ce a părăsit Castelul Balmoral, și-a exprimat dragostea pentru Regina Elisabeta a II-a și i-a adus un omagiu în numele întregii familii. Cu ochii în lacrimi, Regele Charles a III-a a ținut să-i mulțumească mamei sale pentru felul în care și-a făcut datoria în toți acești ani de domnie.
„Vă vorbesc astăzi cu sentimente de profundă tristețe. De-a lungul vieții ei, Majestatea Sa Regina, iubita mea mamă, a fost o inspirație și un exemplu pentru mine și pentru întreaga familie. Îi datorăm cea mai sinceră datorie pe care orice familie ar putea să o aibă față de mama lor, pentru dragostea, afecțiunea, îndrumarea și exemplul ei. Regina Elisabeta a avut o viață bine trăită, a promis ceva și s-a ținut de acea promisiune. Și este deplânsă de întreaga națiune. Acea promisiune de serviciu pe viață, v-o readuc tuturor astăzi, împreună cu durerea personală pe care toată familia o simte și pe care o împărtășim cu atât de mulți dintre voi. Aceea a fost mai mult decât o promisiune. A fost un angajament profund personal care i-a definit întreaga viață.
A făcut sacrificii pentru datoria ei. În viața ei în serviciul public, am văzut o iubire pentru tradiție, dar și o îmbrățișare a progresului. Așa cum poate confirma orice membru al familiei, a îmbinat aceste calități cu o căldură, umor și o capacitate de a vedea întotdeauna ceea ce este mai bun în oameni. Îmi prezint omagiile în memoria mamei mele și onorez viața în serviciul oamenilor. Știu că moartea ei aduce multă durere pentru mulți oameni și împărtășesc această durere dincolo de orice măsură cu voi toți. Valorile noastre au rămas și trebuie să rămână constante. Rolul și responsabilitățile monarhiei rămân, de asemenea.
Viața mea se va schimba pe măsură ce îmi preiau noile responsabilități. Nu va fi posibil pentru mine să ofer atât de mult timp și energie pentru organizațiile caritabile care contează foarte mult, dar se vor ocupa membrii familiei în care am încredere. Este un timp al schimbării pentru familia mea. Contez pe ajutorul soției mele, Camilla, care și-a îndeplinit datoriile în tot acest timp. Știu că se va ridica la așteptările noului ei rol. Am învățat că mă pot baza pe ea. Mă pun în slujba poporului pentru tot restul vieții mele, cu devotament, respect și dragoste.
Fiul meu, William, va prelua responsabilitățile pe care le-am avut pentru mai bine de cinci decenii. Sunt mândru de el și de Catherine, noii prinți de Wales, și vor continua să inspire și să conducă, fiind de ajutor acolo unde este nevoie. De asemenea, vreau să-mi exprim iubirea pentru Harry și Meghan, în timp ce își construiesc o viață în Statele Unite. În numele întregii mele familii, ofer cele mai sincere mulțumiri, din inimă, pentru sprijinul acordat. Pentru draga mea mamă, pe măsură ce îți începi ultima ta mare călătorie pentru a te alătura dragului meu tată decedat, vreau să spun doar atât: mulțumesc. Îți mulțumesc pentru iubirea și devotamentul tău față de familia noastră și față de familia națiunilor pe care ai servit-o în toți acești ani. Fie ca îngerii să-ți călăuzească calea', a fost mesajul transmis de Regele Charles al III-lea.
Prințul Charles a devenit rege în momentul în care mama sa, Regina Elisabeta a II-a, a murit. Sâmbătă, 10 septembrie, va avea loc o ceremonie, fiind proclamat în mod oficial rege de către Consiliul de Aderare. Prințul William devine moștenitor direct al tronului, iar din duce de Cambridge, devine noul Prinț de Wales. Și Kate Middleton devine, astfel, Prințesă de Wales. William este urmat în linia de succesiune la tronul Marii Britanii de copiii săi, George, Charlotte și Louis.
De-abia după aceștia, în linia de succesiune, urmează Prințul Harry, care a renunțat recent la îndatoririle regale. Acestuia îi urmează cei doi copii ai săi, Archie și Lilibet. Lor le urmează Prințul Andrew, fiul Reginei Elisabeta a II-a, și cele două fiice ale sale, Prințesa Beatrice și Prințesa Eugenie. Regele Charles devine, astfel, suveran – acesta a declarat deja că va purta numele de Regele Charles al III-lea.
Regina Elisabeta a II-a a murit joi, 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral din Scoția. Anunțul decesului a fost făcut de către Palatul Buckingham, prin intermediul unui comunicat oficial.
„Regina a murit liniștită la Balmoral în această după-amiază.
Regele și Regina Consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce mâine la Londra', se arată în anunțul oficial la Casei Regale Britanice.
Familia Regală Britanică a emis un comunicat, la scurt timp după anunțul morții Reginei Elisabeta a II-a, în numele Regelui Charles al III-lea.
„Moartea iubitei mele Mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de o tristețe profundă pentru mine și toți membrii familiei mele. Deplângem profund trecerea în neființă a unui suveran atât de prețuit și a unei mame îndrăgite. Știu că pierderea ei va fi profund simțită în toată țara, în rândul teritoriilor și în Commonwealth și de nenumărați oameni din întreaga lume. În timpul acestei perioade de doliu și schimbare, familia mea și cu mine vom fi consolați și susținuți de respectul și afecțiunea profundă care i-au fost purtate Reginei.'
Citește și:
Ce avere avea Regina Elisabeta a II-a după 70 de ani de domnie
Foto: Hepta