Un specialist a analizat schimbul de replici pe care Regele Charles al III-lea l-a avut cu soția sa, Regina Camilla, în timp ce așteptau să între în catedrala Westminster Abbey pentru a fi încoronați. Secvența în care monarhul și Camilla stăteau în trăsătură și așteptau să primească undă verde pentru a putea începe ceremonia de încoronare a fost surprinsă de camerele de filmat și transmisă live în întreaga lume.
Un specialist în cititul pe buze a analizat atent discuția celor doi și a declarat că Regele Charles a fost extrem de deranjat de faptul că a trebuit să aștepte și că evenimentul nu a început la timp.
„Mă îngrijorează ceasul, adică a trecut mai mult timp de data asta și, ei bine, erm, adică uite!', i-ar fi spus Regele Charles al III-lea soției sale, Regina Camilla, potrivit unui cititor de buze, anunță Daily Mail.
„Nu putem fi niciodată la timp. Da, eu sunt… acesta este un aspect negativ. Întotdeauna există ceva', a interpretat un alt cititor de buze pentru Daily Mail.
Prințul William și Kate Middleton, împreună cu copiii lor, Prințesa Charlotte și Prințul Louis, au sosit cu întârziere la ceremonia de încoronare și au fost nevoiți să se alăture procesiunii în spatele Regelui Charles, în loc să între înaintea lui în Westminster Abbey.
Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea a început la ora locală 11:00 (ora 13:00 în România). Regele Charles și soția lui au ajuns cu o trăsură de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey, parcurgând, astfel, ceea ce se intitulează „Procesiunea Regelui.' Spre deosebire de ceremonia de încoronare a Reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria țării sale, care a avut loc pe 2 iunie 1953 și care a durat aproximativ 4 ore, Regele Charles al III-lea a preferat o ceremonie mai mică, mai scurtă, dar și diversă. Palatul Buckingham a transmis, înainte de ceremonia de încoronare, că aceasta „va reflecta rolul monarhului de astăzi și va privi spre viitor, având în același timp rădăcinile în tradiții de lungă durată și spectacol.'
Regele Charles al III-lea a depus un jurământ conform căruia va respecta legea și Biserica Angliei. După ce s-a așezat pe Scaunul Încoronării, cunoscut ca Scaunul Regelui Eduard și care conține Piatra Destinului, el a fost uns de către Arhiepiscopul de Canterbury cu ulei sfânt făcut din măsline de pe Muntele Măslinilor și sfințit la Ierusalim. După cum relatează Reuters, această tradiție datează din Vechiul Testament al Bibliei, care descrie ungerea Regelui Solomon de preotul Țadoc și profetul Natan și a fost menținută pentru a sublinia statulul spiritual al monarhului.
Arhiepiscopul de Canterbury a așezat pe capul monarhului Coroana Sfântului Eduard, veche de 360 de ani. În timpul ceremoniei, a fost încoronată și soția Regelui Charles al III-lea și unsă cu ulei tot de Arhiepiscopul de Canterbury. Pentru a fi încoronată, s-a folosit Coroana Reginei Maria, comandată și purtată de Consoarta Regelui George al V-lea pentru încoronarea din 1911, la care au fost adăugate bijuterii din colecția personală a Reginei Elisabeta a II-a, în semn de omagiu.
În ceea ce privește investitura, Regele Charles al III-lea a purtat haine sacre de încoronare. BBC transmite că în timpul slujbei, a fost îmbrăcat strat peste strat de veșminte strălucitoare, iar unele au fost create pentru străbunicul său, Regele George al V-lea. A primit o haină lungă, strălucitoare și cu mâneci aurii, care se numește Supertunica, care cântărește aproape 2 kg și este brodată cu arabescuri stilizate și motive florale. Roba a fost creată în 1911 pentru George al V-lea și purtată la mai multe încoronări la rând. Peste această Supertunică, Regele Charles al III-lea a purtat o mantie extrem de lungă, Manta Imperială, făcută în 1821 pentru George al IV-lea.
Citește și:
Scriitorul Prințului Harry povestește o ceartă între ei cu privire la cartea Spare: „A fost ceva diferit’
Foto: