Prințul Harry, în mijlocul unui scandal diplomatic, în urma declarațiilor controversate din cartea sa

Prințul Harry se află în mijlocul unui scandal politic între Marea Britanie și regimul iranian, în urma unor declarații controversate din cartea sa, Spare.

Prințul Harry, în mijlocul unui scandal diplomatic, în urma declarațiilor controversate din cartea sa

Regimul iranian s-a folosit de mărturisirea Prințului Harry, care a declarat că a ucis 25 de talibani în Afganistan, pentru a lua în vizor Marea Britanie, în contextul escaladării scandalului legat de execuția lui Alireza Akbari.

Prințul Harry, în mijlocul unui scandal britanico-iranian

Într-o serie de tweet-uri în care a criticat indignarea Marii Britanii în legătură cu uciderea dublului cetățean britanic-iranian, acuzat de spionaj, Iranul a afirmat că țara „nu se află în poziția de a da lecții”. Contul oficial de Twitter al Ministerului iranian de Externe l-a acuzat pe Ducele de Sussex că nu manifestă nicio remușcare pentru uciderea unor vieți „nevinovate” și a acuzat Marea Britanie că a permis această „crimă de război”.

„Regimul britanic, al cărui membru al familiei regale consideră că uciderea a 25 de oameni nevinovați este ca și cum ar fi vorba de eliminarea unor piese de șah și nu are niciun regret în legătură cu această problemă, dar și cei care închid ochii la această crimă de război nu sunt în poziția de a da lecții altora despre drepturile omului”., a declarat Ministerul.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Postarea se referea la un pasaj controversat din noua carte de memorii a lui Harry, Spare, care face deja obiectul unei reacții de respingere tot mai puternice. Comentariile sale, care au stârnit de asemenea temeri legate de securitate, au oferit deja talibanilor și extremistului Anjem Choudary muniție pentru a face propagandă împotriva trupelor britanice.

Dezvăluiri neașteptate în Spare

Prințul Harry a folosit cartea sa pentru a detalia modul în care a împușcat 25 de militanți, fără să simtă nici satisfacție, nici rușine pentru acțiunile sale în timp ce servea în Afganistan, în urmă cu aproximativ 10 ani. El a adăugat că, pentru a face față incidentelor, și-a dezumanizat victimele, considerându-le „piese de șah” și nu oameni.

Pasajul a fost exploatat de regimul iranian, în contextul în care tensiunile dintre Teheran și Londra au escaladat în urma execuției lui Akbari, în vârstă de 61 de ani, care se mutase în Marea Britanie cu o viză de investiții și devenise cetățean aici, dar a fost atras înapoi în Iran de către serviciile de securitate în urmă cu trei ani.

Moartea sa de săptămâna trecută a provocat indignare în Marea Britanie, premierul Rishi Sunak calificând-o drept un „act insensibil și laș, săvârșit de un regim barbar”. Miniștrii au impus o interdicție de călătorie și înghețarea activelor procurorului general iranian, Mohammad Jafar Montazeri.

Citește și:
Andreea Bănică, declarații sincere despre momentele de depresie și anxietate din viața ei

FOTO: Arhivă ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video