Primul mesaj pe Facebook al filosofului Mihai Șora, după o pauză de trei luni

Filosoful și scriitorul Mihai Șora, în vârstă de 103 ani, a publicat pe pagina sa de Facebook primul său mesaj după o pauză de trei luni.

Primul mesaj pe Facebook al filosofului Mihai Șora, după o pauză de trei luni

Mihai Șora a publicat pe pagina personală de Facebook primul său mesaj după o pauză de trei luni.

În urmă cu trei luni, soția filosofului și scriitorului, Luiza Șora, posta pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care ar fi sugerat că aceștia s-ar fi infectat cu  coronavirus. „Pozitivi, amândoi. Și doar Dumnezeu, în mare mila Sa”, era mesajul din postarea Luizei Șora, postare care ulterior a fost ștearsă. Mesajul ambiguu a lăsat loc de interpretări, iar cei doi nu au făcut declarații la acea vreme privind starea lor de sănătate sau dacă într-adevăr au fost infectați cu coronavirus.

Ultima postare a filosofului pe pagina sa de Facebook a fost pe data de 24 martie. Mihai Șora a scris ieri un mesaj în care aduce în discuție „Apelul” lui Charles de Gaulle de pe 18 iunie 1940 – când le-a cerut francezilor să își continute lupta împotriva ocupației Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Iar, la un moment dat, s-a auzit: „LIBRE.” Era într-o zi de marți, după știrile de la ora 18. BBC anunțase deja, pentru seara aceea, discursul lui Churchill, încât toată echipa tehnică din studio era concentrată pe intervenția acestuia. Deloc surprinzător, așadar, că nimănui nu i-a trecut prin minte atunci, în apăsătoarea atmosferă de la Londra, să înregistreze și Apelul unui general de brigadă francez, adresat poporului său. Nu era decât un necunoscut în uniformă; sobru, căci vremurile nu te încurajau să fii vesel, un om care, pe culoarele instituției britanice, atrăgea atenția doar prin accentul puternic și cei aproape doi metri: înălțime neobișnuită chiar și printre militari, o carcasă care făcea ca gesturile să pară mai ferme, pasul mai apăsat, bustul rigid precum un soclu unde trona, invariabil, același chip deprins să-și stăpânească perfect orice emoție.

Ar fi putut foarte bine să rămână în țara lui, ascultând (și executând) ordinele Mareșalului Pétain (ba chiar să urce încă o treaptă sau două din poziția de subsecretar de stat). În fond, Mareșalul era marele erou al primului război, ofițerul care – pe bună dreptate – își câștigase respectul printre civili și soldați. Ar fi putut, desigur, să stea cuviincios într-un birou la Vichy, sprijinindu-l pe Mareșal în dorința de pace și cruțare a unor vieți omenești; ca un bun soldat, ar fi putut să-l salute, la rându-i, pe Hitler, să frecventeze vârfurile din Wehrmacht: soldă, casă, masă, întâlniri oficiale, Armistițiu, saloane… Ori să se gândească, întâi de toate, la ai săi – la familia cu cei trei copii, unde soarta îl lovise deja: Anne, fetița născută cu trisomie, avea, la cei doisprezece ani, mai mult ca oricând, nevoia unui tată.

Ar fi putut…

Apelul Generalului Charles de Gaulle este actul fondator al ideii înseși de onoare pentru francezi, într-o vreme întunecată; punctul inaugural, când rezistența devine Rezistența. Pe o coală de hârtie, un soldat patriot a așternut câteva rânduri; sunt multe tăieturi, reveniri, reformulări, căci fiecare cuvânt contează, fiecare propoziție are o greutate covârșitoare, de care el singur, în clipa aceea, printre străini, despărțit de familie și de țară, este conștient. Rândurile atent cântărite le va citi în direct peste câteva ore, la BBC, în seara zilei de 18 iunie 1940. N-au fost mulți cei care l-au auzit atunci, în acea seară; neînregistrat, Apelul nu a putut fi preluat ulterior. Dar textul a circulat în presa clandestină franceză, iar de Gaulle l-a reformulat, recitit și înregistrat câteva zile mai târziu, în același studio de la BBC. Vocea lui de Gaulle avea să devină, în lunile următoare, cea mai cunoscută și așteptată voce radiofonică printre rezistenții de pe teritoriul francez.

Bine v-am regăsit, dragi prieteni!
Să ne întoarcem la lucrurile esențiale.
Mi-ați lipsit”, a fost mesajul scris pe Mihai Șora pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, în cursul acestei zile, Mihai Șora a mai publicat o altă postare, alături de o fotografie cu acesta în care a desenat pe o tabletă grafică chipul unui copil și a scris mesajul „Mi-ați lipsit!”, semn că acum filosoful va reveni la postările sale cu care ne-a obișnuit. „Bună dimineața, copii! Am tabletă nouă. Mai califragilistică decât precedenta, din câte am băgat de seamă; va trebui s-o cercetez puțin, căci încă nu i-am dibuit toate tainele… Cine ar fi crezut, acum un secol, când stăteam cocoțat în vârful scaunului, la biroul Tatălui meu, mâzgălind vietăți și floricele pe foi albe de desen, că voi scrie și voi desena, la senectute, pe un paralelipiped din aluminiu, cu un „pencil” bont și fără radieră, turnat într-un straniu PVC? Mi se atrage atenția, din culise, că omulețul meu nu are gât. Asta pentru că – ați înțeles, desigur – e grăbit să vă îmbrățișeze. Fiind cea dintâi ființă vie scrijelită pe tabletă, îmi va fi iertată, trag nădejde, ușuratica licență anatomică. Cum spuneam aseară: mi-ați lipsit! Las aici o ❤️, o girafă și un copăcel. 🦒🌳 Al Dumneavoastră bunic (devirusat și voinic)”, a scris Mihai Șora pe Facebook.

Citește și:
Marcel Pavel, primele declarații după ce a fost depistat pozitiv cu coronavirus

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din people