Astăzi mai trăiesc cinci: acestea sunt Primele Doamne ale Americii, care au decis să nu mai tacă la adresa politicii aberante a lui Trump de „zero toleranță” în ceea ce privește imigranții. Guvernul american a declarat vineri că aproximativ 2.000 de copii au fost separați de părinții lor la granița dintre State și Mexic, între 19 aprilie și 31 mai. Acesta este rezultatul politicii lui Trump de „zero toleranță” pentru imigranții care au venit în Statele Unite ilegal. Problema apare în faptul că o acțiune de acest gen plasează copii în grija statului, în timp ce părinții sunt cercetați penal.
Într-o declarație de duminică, fosta Primă Doamnă Laura Bush s-a folosit de publicația The Washington Post pentru a condamna decizia lui Trump, numind-o „crudă” și „imorală” și începând o conversație între fostele și actuala Primă Doamnă.
Bush a comentat tragicul incident, scriind că și ea a fost „printre milioanele de americani care au văzut imaginile cu copiii despărțiți de părinții lor” duminica trecută, dată ce a reprezentat și ziua tatălui în State. Prima Doamnă Michelle Obama a criticat și ea politica lui Trump, distribuind mesajul de pe Twitter al Laurei Bush, adăugând: „câteodată adevărul transcende partidul.”
Dar Laura Bush și Michelle Obama nu sunt singurele: Primele Doamne ale Americii au făcut front comun și s-au alăturat toate acestei cauze:
Purtătoarea de cuvânt a actualei Prime Doamne, Stephanie Grisham, a dat o declarație în care susținea că „Doamna Trump urăște să vadă copiii separați de familiile lor și speră că ambele părți vor putea ajunge la un consens pentru o reformă de succes a imigrării.”
Nici Hillary Clinton nu s-a lăsat mai prejos. Ea s-a folosit de discursul ei pentru un eveniment adiacent, ca oportunitate de-a-și împărtăși propria părere despre subiect: „Suntem o țară mai bună decât una care desparte familii, închide ochii la violența domestică și tratează copiii speriați ca pe o monedă de schimb,” a spus ea. „Aceste acțiuni sunt un afront la adresa valorilor noastre și scad reputația Americii ca urmă de speranță și libertate în lume.”
În zilele ce au urmat, Clinton a continuat să critice politica sadică, ce permite acum ca copiii de la graniță să fie ținuți în cuști de metal, asemeni celor de la pușcărie. „Ce se întâmplă cu familiile de la granițe astăzi este o criză umanitară. Orice părinte care a ținut un copil în brațe, orice ființă umană cu simțul compasiunii și al decenței, ar trebui să fie furios,” a mai scris Clinton pe Twitter.
Primele Doamne ale Americii și-au unit forțele pentru o cauză nobilă și un subiect ce privește pe toată lumea. Ultima, dar nu cea din urmă, fosta Primă Doamnă Rosalynn Carter a spus luni într-o declarație pe Twitter că „practica și politica de azi, de a separa copiii de părinți la granițele noastre cu Mexic, este dizgrațioasă și reprezintă o rușine pentru țara noastră.”
Foto: Hepta