Organizatorii Eurovision au explicat care au fost motivele pentru care mai multor țări, printre care și România, le-a fost anulat votul juriului.
Eurovision 2022 s-a încheiat cu victoriaUcrainei, dar și o mare controversă. Mai multor țări participante, printre care și România, le-au fost anulate punctele oferite din cauza „unor defecțiuni tehnice.” Ulterior, TVR a confirmat faptul că nu au existat astfel de probleme în timpul emisiunii, iar reprezentanta României era pregătită să intre în direct pentru a acorda punctele juriului. În urma acestui scandal, organizatoriiEurovisionau venit cu explicații.
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) și-a motivat joi această decizie de a anula punctele mai multor țări în cea de-a doua semifinală şi în finalaconcursuluide anul acesta. Aceasta a transmis că a detectat metode de vot neregulamentare din România, Muntenegru, Polonia, Azerbaijan, Georgia și San Marino. În cea de-a doua semifinală, cele 12 puncte acordate de România au mers sătre San Marino, iar în finală către Republica Moldova.
Astfel, potrivit comunicatului de presă, EBU susține că aceste țări au avut probleme cu tiparul de vot. Ba mai mult, reprezentanții au declarat că integritatea votului prin telefon sau sms „este esențială pentru succesul emisiunii.”
„În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele șase jurii au plasat, toate, cinci dintre celelalte țări în Top 5 (ținând cont de faptul că nu au putut vota pentru ele ele); un juriu a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6; iar ultimul dintre cele șase jurii a plasat patru dintre celelalte țări în Top 4, iar pe a cincea în Top 7. Patru dintre cele șase au primit cel puțin un set de 12 puncte, care este maximul ce poate fi acordat.”
De asemenea, organizatorii concursului muzical au spus că modelul în cauză a fost detectat ca neregulat de către partenerul paneuropean de vot şi recunoscut de Monitorul de Vot Independent.
„Având în vedere natura fără precedent a neregulilor detectate în cea de-a doua semifinală, EBU, în consultare cu Partenerul de Votare paneuropean şi Monitorul Independent de Votare, a decis să îşi exercite dreptul de a elimina voturile emise de cele şase jurii în cauză din stabilirea clasamentului în Marea Finală pentru a păstra integritatea sistemului de vot”, mai spune organizatorul concursului.
Totodată, EBU a transmis că, de la apariția scandalului, a discutat despre modelele juriului cu radiodifuzorii relevanţi. De asemenea, organizatorii au spus că le-a oferit acestora oportunitatea de a investiga mai departe votul juriului din țările lor.
„EBU îşi reconfirmă decizia de a înlocui voturile juriului pentru aceste şase ţări cu un rezultat agregat înlocuitor atât în a doua semifinală, cât şi în marea finală. EBU confirmă, de asemenea, clasamentul final al celor 40 de participanţi la Eurovision Song Contest 2022. EBU, membrii săi şi Grupul de referinţă vor continua să colaboreze îndeaproape pentru a proteja integritatea şi succesul unui eveniment care a fost o platformă unică pentru talentul creativ de peste 66 de ani şi aşteaptă cu nerăbdare să continue să distreze publicul din întreaga lume”, conchide Uniunea Europeană de Radio și Televiziune.
Foto: Arhiva ELLE