O virgulă mentală – actorul Ilie Gheorghe a murit

Actorul Ilie Gheorghe a murit la vârsta de 77 de ani, lăsând în urmă un repertoriu vast și un fel de a face teatru greu de replicat astăzi.

Actorul Ilie Gheorghe a încetat din viață la vârsta de 77 de ani, după o carieră uriașă care a însumat zeci de roluri, poate cele mai memorbile realizate sub îndrumarea regizorului Silviu Purcărete, cel care îl considera pe Gheorghe un actor-fetiș, și pe care l-a distribuit inclusiv într-una dintre cele mai grandioase producții ale sale, Faust, care se joacă încă, de mulți ani, într-o hală din Sibiu, montat de Teatrul Național Radu Stanca.


Știrea că actorul Ilie Gheorghe a murit a fost una care m-a făcut să mă încrunt un pic și să rememorez vremurile în care l-am văzut, în adolescență, pe scena naționalului craiovean, locul în care și-a petrecut aproape întreaga carieră și, spațiul care, printr-o coincidență, m-a făcut să descopăr și să îmi displacă teatrul în același timp. L-am descoperit cu adevărat pe Ilie Gheorghe jucând Iona, de Marin Sorescu, în propria regie. Dincolo de întorsăturile textului, țin minte senzația acută că așa se poate să fie teatrul. Și mai țin minte și recunoștința pe care i-am purtat-o lui Ilie Gheorghe atunci când, la bacalaureat, la proba orală la limba română, am luat punctaj maxim tocmai pentru că jocul lui m-a făcut să înțeleg mai bine un text greu inteligibil pentru cineva de vârsta pe care o aveam atunci. Ilie Gheorghe știuse să interpreteze impecabil fiecare virgulă, încât cu greu mi-aș putea imagina chiar azi că Iona ar fi putut fi altfel. De altfel, Marin Sorescu însuși îl considera pe actorul Ilie Gheorghe cel mai bun Iona.


Ilie Gheorghe (născut pe 21 septembrie 1940) a jucat la Teatrul Național Marin Sorescu din 1967, unde a întruchipat de toate, de la Caragiale la Shakespeare. Dar cred că e cinstit să spunem că s-a regăsit perfect în viziunea lui Silviu Purcărete, care l-a distribuit în Piticul din grădina de vară, Ubu Rex, Titus Andronicus, Phaedra, Orestia, Cum doriți sau Noaptea de la spartul târgului, Măsură pentru Măsură, O furtună. Să îl văd în multe dinbtre aceste piese a fost un privilegiu (așa cum era, la acea vreme, să o văd pe cealaltă vedetă a teatrului craiovean, Leni Pințea Homeag). Cum ziceam mai sus, privilegiul acesta a cauzat și un anumit tip de scepticism în fața altor tipuri de teatru, mai sărace în exprimare sau declamații și mai puțin asumate în avântul de a lua un text și a-l duce până la orice capăt imaginabil.

Premiat și omagiat în țară și în afara țării (regizorul Robert Wilson îl considera unul dintre cei mai buni actori de teatru din lume), actorul Ilie Gheorghe a devenit, încă o dată, memorabil jucând în Faust-ul lui Purcărete, la teatrul din Sibiu, o producție către care am călătorit, așa cum au făcut-o mulți în anii de când se joacă, în căutarea aceleiași viziuni impozante despre teatru pe care a impus-o regizorul și pe care actorul a realizat-o aproape de perfecțiune.


Actorul Ilie Gheorghe va fi înmormântat astăzi la Craiova, chiar în zilele în care orașul celebrează, încă o dată, Festivalul Shakespeare. Iar decesul lui nu poate fi altceva decât încă o virgulă mentală. Până la urmă, chiar el a fost cel care spunea că, după ce a jucat Faust, nu îi mai este frică de moarte.

Citește și:
7 lucruri de vazut intr-un city break in Craiova

Foto: Teatrul Național Marin Sorescu, Craiova

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din people