Serena Williams a facut o greseala, dar asta nu o face mai putin feminista sau mai putin importanta pentru cauza femeilor.
Cand ajungi la un anumit nivel de celebritate, orice spui poate fi folosit impotriva ta. Este si cazul Serenei Williams, acum insarcinata in opt luni, care a acordat un interviu publicatiei Stellar in care a spus, printre altele, urmatoarele lucruri: „Le respect enorm pe femeile care nasc. Sunt aproape de a deveni o femeie adevarata, stii? O sa fie un lucru incredibil, impresionant, sa trec prin asta.'
Nu e deloc o declaratie iesita din comun. Probabil ca orice femeie ajunsa la acest stadiu al unei sarcini, arzand de nerabdare sa isi cunoasca copilul pe care l-a purtat atata timp, ar spune asta. Doar ca unele sunt judecate mai aspru decat altele.
Pe de o parte, sa ne intelegem, este clar ca Williams nu are dreptate – exista o multime de femei pe lumea asta care sunt suficient de femei si suficient de adevarate fara sa aiba copii, pentru ca asa au decis ele. Apoi, sunt si cele care nu pot avea copii – si ele, la fel de adevarate. Desi ai putea spune ca, in cazul lor, declaratia Serenei este mai ofensatoare.
Tocmai de aceea s-au si trezit foarte multi oameni care sa comenteze declaratiile lui Williams. Unele, aratand evidenta – nasterea copiilor nu te face o femeie adevarata. Altele, mai dure, care spuneau ca o astfel de pozitie trimite femeile inapoi cu 50 de ani in termeni de evolutie, drepturi, perceptie asupra rolului femeii in societate si asa mai departe. Numai ca nu e cazul.
Doar ca trebuie sa ne luam ceva distanta si sa ne gandim mai bine la cele spuse. Ok, Serena Williams, abia asteptand sa devina mama, spune un lucru pe care, ca fiecare dintre noi, l-a auzit inca de cand s-a nascut. Deci perpetueaza un mit conform caruia menirea suprema a oricarei femei (chiar si cand are un palmares extraordinar, cand a atins recorduri greu de imaginat pentru o fiinta umana, cand si-a dovedit in repetate randuri suprematia absoluta si foarte durabila asupra sportului pe care il practica) este aceea de a deveni mama.
Dar Serena Williams este, in acelasi timp, o femeie care nu a stat niciodata cu mainile in san asteptand ca cei care ii contestau forta sau geniul (pentru ca este femeie) sa isi impuna punctul de vedere. Este, iar, o persoana care a luptat si lupta inca pentru drepturile femeilor. Mai intai ale celor din bransa ei, unde Serena a militat intotdeauna pentru plata egala, apoi pentru dreptul la salarizare egala pentru toate femeile din Statele Unite.
Apoi, Serena este vocala (muuult mai vocala decat alte celebritati) atunci cand vine vorba despre drepturile persoanelor de culoare, mai ales ale femeilor. Si face toate aceste lucruri in loc sa… se antreneze mai mult sau sa stea mai mult la plaja sau sa isi petreaca mai mult timp la petreceri sau orice altceva i-ar mai putea trece prin cap.
Din postura ei de lider al unui domeniu, Serena a facut enorm de mult bine – si spune asta o persoana care o urmareste de multi ani, atat pe teren, cat si in afara. Ei i se datoreaza evolutia sportului pe care il practica, dar si evolutia mentalitatilor care il inconjoara. Serena a facut mai multe lucruri pentru sportive in general (ca sa nu le mentionam pe cele de culoare) incat e greu de crezut ca e rau intentionata in vreo astfel de declaratie.
Sa o acuzi pe Serena Williams ca e in vreun fel misogina atunci cand vorbeste despre cum va deveni ea „o femeie adevarata' inseamna sa ignori toate lucrurile pe care le-a facut si le face in continuare. Sa admiti ca a fost o alegere ciudata a cuvintelor, asta da. Se poate.
Dar altfel, sa iei in nume de rau o declaratie care e, cel mai probabil, un semn al incantarii si nerabdarii unei viitoare mame, e o exagerare. Si astfel de exagerari duc la afirmatii cu adevarat periculoase – cum ar fi ca unele femei nu sunt „feministe bune' – care nu fac decat sa largeasca prapastia dintre femei, in loc sa le aduca impreuna. Asa incat, ori de cate ori o femeie care si-a demonstrat in repetate randuri bunele intentii (si nu doar intentii), poate ca ar trebui sa fim mai blande cu ea, sa lasam sa treaca de la noi.
Chiar si feminismul este un lucru care se invata – pe masura ce descoperi discriminarea, pe masura ce incepi sa iti ceri drepturile. Este, si o spun din experienta proprie, un proces. Iar sa certi o persoana care a parcurs foarte multi pasi pe acest drum dar care face, la un moment dat, o greseala, nu e defel un pas in directia buna.