Mihai Bendeac este unul dintre cele mai controversate personaje din peisajul monden autohton.
Mihai Bendeac este unul dintre cele mai controversate personaje din peisajul monden autohton, declarațiile sale stârnind adesea comentarii. Dincolo de prestațiile sale de pe scena teatrului, actorul a fost văzut sezoane la rând la masa juriului de la Antena 1, emisiunea „IUmor” fiind printre cele mai mari proiecte ale sale, el renunțând însă la acest rol în urma unor momente controversate.
Pe lângă aparițiile din emisiuni, Mihai Bendeac s-a implicat de-a lungul timpul și în diverse proiecte, unele stârnind destule controverse. Este vorba și despre o reclamă pe care a filmat-o, în luna iulie a anului trecut, pentru un vin care îi poartă semnătura, „Jurnalul unui burlac”.
Reclama nu a trecut neobservată, mai ales din cauza asocierii dintre vin, o scenă de dragoste și acțiuni ce au putut fi destul de ușor considerate ca fiind o violență împotriva femeilor. Deși au trecut multe luni de la apariția reclamei și o astfel de acțiune se cerea a avea loc mai repede, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat, iar miercuri 16 noiembrie s-a decis sancționarea lui Mihai Bendeac.
În exclusivitate pentru Gândul, secretarul de stat Cristian Jura, membru al CNCD, a explicat motivele pentru care a fost amendat actorul cu suma de 10.000. de lei.
„Mihai Bendeac, în calitate de antreprenor, a fost sancționat azi cu amendă de 10.000 lei pentru reclama la un sortiment de vin, deoarece a făcut o asociere nepotrivită între o băutura alcoolică și violența împotriva femeilor. Acest videoclip creează o atmosfera de intimidare, ostilă, degradantă, umilitoare sau ofensatoare la adresa femeilor. Apreciez faptul că acel videoclip nu mai este disponibil în spațiul virtual, dar, din păcate, remarc perpetuarea unor prejudecăți înrădăcinate în mentalul colectiv românesc”, a declarat secretarul de stat Cristian Jura pentru sursa citată.
Cristina Jura a ținut să precizeze că o reclamă sau o emisiune considerată pamflet nu ar trebui să reprezinte niciodată „o acoperire” în cazul unor afirmații discriminatoare sau care „aduc atingere demnității”, cu atât mai mult cu cât cei care lansează astfel de proiecte sunt formatori de opinie, cum este și cazul lui Mihai Bendeac.
„Consider că este extrem de important ca toate persoanele publice, formatorii de opinie să promoveze valorile egalității și nediscriminării prevăzute de legislația națională și europeană. De asemenea, eticheta de pamflet sau o reclamă nu reprezintă o acoperire pentru afirmații discriminatorii sau care aduc atingere demnității”, a mai declarat secretarul de stat Cristian Jura, în exclusivitate pentru Gândul.
Foto: Arhiva ELLE