Meghan Markle s-a aflat din nou în centrul atenției prin discursul său virtual, în care abordează subiectul rasismului.
Ducesa de Sussex s-a alăturat recent mișcării Black Lives Matter și a acordat un interviu video în legătură cu situația actuală din America. Aceasta a ținut să sublinieze faptul că nu ar fi putut vorbi liber în legătură cu subiectul, dacă făcea încă parte din casa regală britanică.
Conform publicației Newsweek, Meghan nu ar fi putut niciodată să țină un asemenea discurs înclinat politic și social precum cel pe care l-a dat, dacă ar fi respectat în continuare protocolul regal. Prin acest lucru, s-ar presupune că ar încerca să „politizeze monarhia.” Secretarul de presă al Reginei Elisbeta a II-a, Dickie Arbiter, a explicat faptul că un discurs de genul ar fi mai mult ca sigur imposibil' de susținut cu aprobarea regală.
„Ce se întâmplă acum în Statele Unite este o tragedie absolută și nu ar fi trebuit să se întample așa niciodată, însă din păcate s-a întamplat. Dacă Meghan și Harry s-ar fi aflat în contiunare în Regatul Unit și ar fi continuat să muncească ca membri ai familiei regale, acel discurs nu ar fi existat”, a explicat acesta. „Este foarte politic din cauza naturii sale. Este o problemă socială pentru Statele Unite, însă nu este un subiect pe care un șef de stat poate să-l comenteze, fie că este vorba despre Regină sau de președintele Franței sau oricare altul.”
Meghan a recunoscut că a avut rețineri în legătură cu acest discurs pentru că nu a vrut ca vorbele sale să fie „răstălmăcite”, dar a realizat că „cel mai rău lucru este să nu spună nimic.” Aceasta a menționat numele lui George Floyd, Breonna Taylor, Philando Castile și Tamir Rice, care și-au pierdut viața din cauza brutalității poliției.
Editorul Omid Scobie de la BAZAAR.com a menționat că și tăcerea poate avea repercusiuni. „Deși apreciez faptul că este important ca membrii familiei regale britanice să rămână apolitici și să nu se bage în problemele politice ale altor țări, trebuie să vedem această problemă de rasism așa cum este – o criză globală de drepturi umane, care la fel ca în State, a fost la baza multor probleme sociale din Regatul Unit și din țările Commonwealth-ului”, a explicat acesta.
Text: Alexandra Dima
Foto: Arhiva Revistei ELLE