Kate Middleton și Prințul William au început în urmă cu câteva zile un turneu regal în fostele colonii britanice din Caraibe. Ducii de Cambridge au ajuns și în Jamaica, însă lucrurile nu au decurs așa cum cei doi sperau. Aceștia s-au confruntat cu o serie de manifestații îndreptate împotriva monarhiei britanice. Protestatarii au cerut ca Marea Britanie să plătească compensații şi să își ceară iertare pentru rolul pe care l-a avut în activitatea de comerț cu sclavi.
Jamaica, colonizată de spanioli după sosirea lui Cristofor Columb, a intrat în 1655 sub dominaţia coroanei britanice. Potrivit datelor, aproximativ 600.000 de africani ar fi fost aduși cu forța în Jamaica și transformați în sclavi. În 1807, Regatul Unit a interzis comerțul de sclavi în imperiul său, însă această practică a fost abolită cu adevărat de-abia în 1834. Insula a rămas sub Imperiul Britanic până în 1962, când și-a obținut independența. Cu toate acestea, Jamaica face parte din Commonwealth, care este condus de Regina Elisabeta a II-a.
Prințul William și Kate Middleton s-au întâlnit miercuri cu prim-ministrul Andrew Holness, care a declarat că Jamaica doreşte „să fie independentă' şi „să rezolve problemele nerezolvate.'
„Suntem foarte, foarte fericiți să vă avem aici și sperăm că ați avut parte de o întâmpinare caldă din partea poporului nostru. Jamaica este o țară liberă și liberală și oamenii de aici sunt foarte expresivi – și sunt sigur că ați putut observa asta ieri', le-a spus prim-ministrul Andrew Holness Ducilor de Cambridge, făcând referire la protestele de marți care au avut loc în capitală.
„Există probleme, care după cum știți, sunt nerezolvate, dar prezența voastră aici ne oferă oportunitatea de a pune aceste probleme într-un context, de a le aduce în prim-plan și de a le aborda cât mai bine. Dar Jamaica, așa cum puteți vedea, este o țară mândră de istoria sa și foarte mândră de ceea ce a realizat. Și mergem mai departe și intenționăm să împlinim adevărata noastră ambiţie, aceea de a deveni o ţară independentă, dezvoltată şi prosperă', a declarat premierul Andrew Holness.
Vizita cuplului regal are loc la aproape patru luni după ce Barbados, o altă fostă colonie britanică, a încetat să o mai recunoască pe Regina Elisabeta a II-a drept suverana statului.
Citește și:
Familia regală olandeză anunță că va găzdui până la 30 de refugiați ucraineni într-un castel din secolul al XV-lea
Foto: Hepta