Karl For Ever este numele evenimentului care a avut loc pe 20 iunie 2019 la Grand Palais, locul preferat de designerul german Karl Lagerfeld pentru prezentările de modă ale casei Chanel. Vedete, capete încoronate, designeri și modele au participat la ceremonia atent gândită astfel încât să onoreze memoria prolificului creator care a murit pe 19 februarie, la vârsta de 85 de ani.
Karl For Ever trebuie să fi fost și o denumire pe placul deloc modestului designer care a căutat, de-a lungul vieții, să își șocheze de fiecare dată publicul, nu neapărat prin intermediul creațiilor sale, cât mai ales prin comportament, și care și-a controlat cu maximum de atenție imaginea publică, alegând să se prezinte oamenilor sub forma unei legende. Om renascentist, mare designer, om de cultură, o persoană care a adus contribuții uriașe spațiului cultural francez (dar și finanțelor brand-ului pe care l-a supervizat atâția ani), sunt multe modurile în care ne putem gândi la Lagerfeld, dar toate, până la urmă, modalități de a-l portretiza cu care designerul însuși ar fi fost de acord și pe care le-a încurajat.
La evenimentul intitulat Karl For Ever au luat parte multe dintre cele mai proeminente figuri ale industriei de modă, apropiați ai designerului, celebrități: Cara Delevingne, Tilda Swinton, Helen Mirren, Pharrell, Naomi Campbell, Valentino Garavani, Alber Elbaz, Claudia Schiffer, Kristen Stewart sau Penelope Cruz sunt doar câteva dintre personajele ilustre care au participat.
Ceremonia Karl For Ever a inclus câteva discursuri, lecturi și prestații muzicale. Cara Delevingne a recitat o poezie despre pisici scrisă de Colette, una dintre autoarele preferate ale designerului, purtând în tot acest timp o ținută roz cu pene. Momentul suprarealist a fost completat de imagini ale celebrei pisici a lui Lagerfeld, Choupette, proiectate în întreg spațiul Grand Palais. Helen Mirren a citit din volumul The World According To Karl, lansat în 2018, o carte ce adună multe dintre cele mai amuzante/șocante spuse ale designerului. Lectura a fost acompaniată de violonistul Charlie Siem. Pharrell a cântat, iar Tilda Swinton a citit din Orlando, de Virginia Woolf, o altă autoare preferată de designer. „Hainele ne poartă, și nu noi pe ele. Ne schimbă imaginea asupra lumii, și schimbă imaginea pe care lumea o are despre noi.'
Evenimentul a fost organizat de trei dintre casele pe care și-a pus amprenta designerul german, adică Chanel, Fendi și, evident, propriul brand, Karl Lagerfeld. Conceptul ceremoniei Karl For Ever a fost pus la cale de regizorul de teatru și operă Robert Carsen.
Dincolo de ceea ce se întâmpla în fața publicului, omagiile au continuat și în rândul celor prezenți. Conform publicației WWD, Valentino Garavani a povestit prima sa întâlnire cu Karl în anii 50, Alber Elbaz, designerul Tods, a celebrat faptul că Lagerfeld nu a ajuns nicicând blazat, în vreme ce Stella McCartney și-a adus aminte de limba ascuțită a designerului, și de o remarcă tăioasă pe care acesta a făcut-o când a fost înlocuit de ea la cârma creativă a casei Chloe: „Știam că vor aduce pe cineva celebru, dar credeam că va fi din lumea modei, nu din cea a muzicii.'
Charlotte Casiraghi, Ralph Lauren, Silvia Venturini Fendi, Kenzo Takada, Jonathan Anderson, Tommy Hilfiger, Haider Ackermann, Pierpaolo Piccioli, Alessandro Michele, Carla Bruni, dar și actuala primă doamnă a Franței, Brigitte Macron, au participat la omagiu. La fel și muzele sale, Carole Bouquet, Inès de la Fressange, Claudia Schiffer, Caroline de Maigret, Carine Roitfeld.
Într-un montaj video, Anna Wintour, redactorul șef Vogue USA, a vorbit despre cum Karl Lagerfeld a fost un multitasker, un om care făcea mereu de toate. I-au urmat designerii Maria Grazia Chiuri, Nicolas Ghesquière, Simon Porte Jacquemus, Kris Van Assche, Clare Waight Keller și Marine Serre.
Persoanele cele mai apropiate designerului au venit, și ele, la Karl For Ever. Majordomul său, Frédéric Gouby, purtătoarea de cuvânt Caroline Lebar, colaboratoarea Amanda Harlech și modelul său masculin preferat, Baptiste Giabiconi, au participat la eveniment. Iar Giabiconi chiar a povestit cum a rămas fără pisică atunci când l-a rugat pe Lagerfeld să aibă grijă o vreme de Choupette, dar nu a reușit niciodată să își mai recupereze felina de care designerul se atașase excesiv.
Virginie Viard, cea care i-a urmat la cârma Chanel și care a lucrat zeci de ani cu designerul, a povestit despre cum s-a simțit văzută și cum munca sa a fost mereu recunoscută de fostul său superior ierarhic. Iar Karl însuși a apărut nu doar prin intermediul fotografiilor, ci și în felurite clipuri înregistrate de-a lungul vieții sale, inclusiv într-un interviu pe care și l-a luat sieși: I dont deliver a description of my person. You have what you see — theres nothing behind (Nu ofer o descriere a persoanei mele. Aveți ceea ce vedeți, nu mai e nimic în afară de asta’), ar fi spus într-un clip, conform WWD.
Inès de la Fressange, una dintre muzele lui Karl, a remarcat totuși că probabil designerul nu și-ar fi dorit o astfel de desfășurare de forțe în memoria sa, și că, mai cu seamă, nu i-ar fi plăcut neapărat imaginile proiectate, dat fiind că într-unele dintre ele ar fi simțit că nu este suficient de slab.
Cert este totuși că, dincolo de dorința designerului de a controla totul, mai cu seamă propria imagine, evenimentul Karl For Ever și-a servit scopul. I-a adus pe cei apropiați împreună, să și-l amintească în cele mai glorioase momente ale sale, și nu în cele mai jenante. Și au fost, și acelea, destule. I-a făcut pe oameni să vorbească – iar faima pe care Lagerfeld a cultivat-o atent trebuie să îi fi fost pe plac. Și a mai pus o cărămidă la construirea unui mit de care Lagerfeld însuși s-a ocupat atent pe toată durata carierei sale.
De altfel, designerul a fost extrem de atent cu felul în care lumea se va raporta la el după decesul lui. Într-un document făcut public la puțin timp de la moartea lui, Lagerfeld ar fi cerut ca în fiecare dintre vitrinele magazinelor Chanel să se plaseze un buchet de trandafiri albi (inclusiv dimensiunile trandafirilor au fost specificate), a dorit ca cenușa să îi fie amestecată cu cea a mamei sale, dar și a marii lui iubiri, Jacques de Bascher, și chiar a dat indicații precise despre cum ar trebui să răspundă angajații și apropiații mesajelor de condoleanțe venite din toată lumea.
Karl Lagerfeld nu a fost un om oarecare, după cum nu a fost, inițial, nici un titan al vremurilor noastre. Dar a avut grijă să se transforme neîncetat în asta, să devină un simbol. A râs de mulți, a desconsiderat o mulțime dintre colaboratori și apropiați, dar a râs și de sine, ceea ce l-a făcut irezistibil în ochii fanilor. S-a construit cu cea mai mare atenție și probabil că, până la final, i-ar fi plăcut omagiul Karl For Ever, care s-a încheiat cu celebra piesă Heroes a lui David Bowie, pe care au defilat modelele sale preferate, în lacrimi.
Citește și:
România a fost o sursă de inspirație pentru Karl Lagerfeld
Foto: PR, Instagram