Jamie Oliver, cel mai cunoscut bucatar al Angliei a stat de vorba cu ELLE despre cina ideala, secretul succesului sau si cea mai recenta carte, “Jamie, ministrul hranei sanatoase. Oricine poate invata sa gateasca in 24 de ore”, aparuta la editura Curtea Veche.
ELLE: Cum ai descrie relatia ta cu bucataria?
Jamie Oliver: Bucataria este un loc minunat unde se pot intampla atat de multe. Nu am inteles niciodata oamenii care se tem de bucatarie pentru ca pur si simplu nu au de ce sa se teama. In emisiunea Ministry of Food' am invatat sa gateasca oameni care mai inainte nici macar nu aprinsesera vreodata un cuptor! Cand am terminat sa-i instruiesc, acesti oameni erau indragostiti de bucataria lor asa cum este normal.
ELLE: Sa pretindem ca unul dintre prietenii tai suna si-ti spune ca-ti va face o vizita in doar 30 de minute. Este ora pranzului. Te uiti in frigider. Ce ii prepari?
J.O.: Depinde foarte mult de sezon si de ceea ce am in frigider. De asemenea, de locul unde ma aflu. Daca este vara si sunt la ferma mea, atunci sunt o multitudine de legume in gradina si pot pregati o delicioasa salata de rosii proaspete si in diverse nuante, asezonata cu ierburi aromatice.
ELLE: Cum ti-ai descrie bucataria si care este ingredientul tau preferat?
J.O.: Iubesc ardeii iuti. Sunt un pic dependent de ei ca sa fiu sincer. Cat despre bucataria mea, cred ca este in principal mediteraneana, dar are si influente britanice si americane pe care imi place sa le contopesc in mancarea mea.
ELLE: Ce ingrediente ai lua cu tine pe o insula pustie?
J.O.: Ardei iuti, lamai, faina pentru paste si oua. As putea gati cateva feluri bune cu acele ingrediente, impreuna cu pesti proaspeti din mare si altceva ce ar mai creste pe acolo.
ELLE: In noua carte, « Jamie, ministrul hranei sanatoase. Oricine poate invata sa gateasca in 24 de ore', ne sugerezi o lista cu echipamente necesare in bucatarie. Daca am reusi sa economisim niste bani, precum ne incurajezi sa facem, ce ar trebui sa cumparam in primul si-n primul rand?
J.O.: Ustensila pe care o folosesc cel mai des este decojitorul si costa doar cativa euro. Daca ai deja asa ceva si pe deasupra si niste cutite bune, ai putea incepe sa investesti intr-o tigaie buna de Teflon, o cratita si cateva linguri de lemn.
ELLE: Am inteles ca marii bucatari calatoresc intotdeauna impreuna cu setul lor de cutite. Este valabil si la tine?
J.O.: Nu intotdeauna, dar am intr-adevar un set de cutite preferat.
ELLE: Ce mancare displaci?
J.O.: Nu dezagreez niciun fel de mancare, exceptie facand doar mancarurile procesate care s-au raspandit pe tot globul pamantesc.
ELLE: Pentru cine iti place cel mai mult sa gatesti?
J.O.: Pentru familia mea. Gatesc tot timpul in weekend, iar cele doua fete mai mari ale mele ma ajuta deseori. Este intotdeauna o placere sa stau la masa alaturi de copiii mei.
ELLE: Iti inveti copiii sa gateasca?Cand ar trebui integrati copiii in ritualul pregatirii mesei? Cu ce fel de mancare ar trebui sa inceapa? Care este reteta preferata pe care o pregatesti impreuna cu cei mici?
J.O.: Iti poti face copiii interesati de gatit cat de curand vrei. Ii poti pune la inceput sa culeaga ierburi aromatice pentru a se familiariza cu texturile si mirosurile. Cele doua fiice ale mele gatesc amandoua, desi Daisy este mai pasionata decat Poppy. In jurul varstei de 3, 4 ani, le poti cere sa ajute la amestecatul ingredientelor pentru copt.
ELLE: Gatesti pentru prieteni sau preferi sa te ‘odihnesti cand va intalniti si sa-i lasi pe ei sa pregateasca masa?
J.O.: Gatesc pentru prieteni. In principiu, in weekend cand sunt alaturi de familie, ma ocup de masa, iar cand se intampla sa am si prieteni in jurul meu, atunci sunt ori in bucatarie, ori afara, langa gratar. Desigur insa, daca merg la un prieten acasa, atunci el se ocupa de gatit, iar eu ma pot relaxa.
ELLE: Cum iti petreci timpul liber?Inca mai canti? Iti acompaniaza muzica gatitul sau mancatul? Ce asculti cel mai des?
J.O.: Nu mai cant la tobe asa des. Mi le tin la casa din Essex si cateodata mai apuc betele. Cand nu fac asta, timpul meu liber este petrecut alaturi de copii. Pentru ca muncesc pana tarziu in timpul saptamanii, ma asigur ca petrec cat de mult timp posibil alaturi de ei in weekend.
ELLE: Esti prieten cu, printre altii, Gennaro Contaldo. Analizezi munca altor bucatari? Cine a fost inspiratia ta in trecut si cine este la momentul actual?
J.O.: Gennaro este intotdeauna o inspiratie dar, in trecut, am fost destul de norocos sa invat de la bucatari exceptionali precum Ruth Rogers si Rose Gray. Chiar si acum cand incerc o reteta noua, inca o mai aud pe Rose in urechea mea, dandu-mi diverse sfaturi.
ELLE: Pe cine ai invita la cina ta ideala?
J.O.: Pe familia mea, Sir Paul Smith, Elvis Presley, Jamie Cullum, Sophie Dahl si probabil cativa prieteni vechi care sa mentina atmosfera.
ELLE: De unde iti vin ideile pentru cartile de bucate? Am observat ca ultimele tale carti sunt un soi de cursuri de gatit in care explici ca gatitul este facil si ca nu necesita mult timp. De unde vine schimbarea asta?
J.O.: Ideile imi vin din foarte multe locuri diferite, in special din calatorii. Unele imi vin din discutii cu alti bucatari, iar altele imi apar in vis. Chiar cred ca gatitul poate fi usor si este de asemenea o aptitudine fantastic de utila in viata. Din ingrediente proaspete vei putea prepara intotdeauna o masa delicioasa indiferent de ce ai folosi. Nu in ultimul rand, este o abilitate pe care o poti transmite cu mare usurinta copiiilor sau prietenilor tai.
ELLE: Care crezi ca este secretul succesului tau in atat de multe tari, cu o audienta atat de diversificata, cu varste diferite?
J.O.: Nu sunt sigur, dar mi-ar placea sa cred ca retetele mele simple si delicioase sunt vinovate' pentru acest efect.
ELLE: Care a fost catalizatorul care te-a facut sa iti extinzi munca de la bucatar la activist alimentar?
J.O.: Faptul ca am devenit tata pentru prima data m-a facut sa ma gandesc mult mai serios la cum sunt alimentati copiii si la necesitatea acestora de a invata despre o alimentatie sanatoasa.
ELLE: Pari o persoana optimista. Ce te deprima?
J.O.: Sunt norocos, nu ma prea deprim. Devin frustrat in schimb, in special cand ma confrunt cu o persoana in pozitie de autoritate care nu stie ce face, precum administratorul scolilor din Los Angeles.
ELLE: Esti deosebit de ocupat: ai o familie numeroasa, iti promovezi in prezent noua carte in UK, esti implicat intr-o actiune sociala de mare amploare Food Revolution ( Revolutia Alimentara), publici o revista, ai creat Fundatia Jamie Oliver, ai emisiunile tale TV. Cum iti mai aloci timp si pentru carti? Cum arata ciorna cartii tale?
J.O.: Jurnalul meu este plin, dar cartile ma bucura cel mai mult si ma pasioneaza sa le scriu cum se cuvine, asa ca ma asigur ca am timpul necesar sa le fac bine. In mod normal, cum termin o carte, incep deja sa lucrez la urmatoarea tocmai pentru a petrece cateva luni bune incercand retete, scriind instructiuni, realizand materialele foto. Nu cunosc pe nimeni altcineva care sa puna la fel de multa dragoste in cartea lor de bucate precum pun eu.
Arhiva revistei ELLE
Foto: David Loftus