Încoronarea Regelui Charles al III-lea – toate imaginile pe care merită să le vezi

Sâmbătă, 6 mai, are loc încoronarea Regelui Charles al III-lea la Westminster Abbey. Iată cum a decurs acest eveniment istoric.

Încoronarea Regelui Charles al III-lea - toate imaginile pe care merită să le vezi

Sâmbătă, 6 mai, Regele Charles al III-lea a fost încoronat alături de soția lui, Camilla, la Westminster Abbey. Ceremonia a fost condusă de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby. Mii de oameni au privit cu interes festivitățile care au marcat acest eveniment istoric. 

Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea

Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea a început la ora locală 11:00 (ora 13:00 în România). Regele Charles și soția lui au ajuns cu o trăsură de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey, parcurgând, astfel, ceea ce se intitulează „Procesiunea Regelui.” Spre deosebire de ceremonia de încoronare a Reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria țării sale, care a avut loc pe 2 iunie 1953 și care a durat aproximativ 4 ore, Regele Charles al III-lea a preferat o ceremonie mai mică, mai scurtă, dar și diversă. Palatul Buckingham a transmis, înainte de ceremonia de încoronare, că aceasta „va reflecta rolul monarhului de astăzi și va privi spre viitor, având în același timp rădăcinile în tradiții de lungă durată și spectacol.”

Regele Charles al III-lea a depus un jurământ conform căruia va respecta legea și Biserica Angliei. După ce s-a așezat pe Scaunul Încoronării, cunoscut ca Scaunul Regelui Eduard și care conține Piatra Destinului, el a fost uns de către Arhiepiscopul de Canterbury cu ulei sfânt făcut din măsline de pe Muntele Măslinilor și sfințit la Ierusalim. După cum relatează Reuters, această tradiție datează din Vechiul Testament al Bibliei, care descrie ungerea Regelui Solomon de preotul Țadoc și profetul Natan și a fost menținută pentru a sublinia statulul spiritual al monarhului.

Arhiepiscopul de Canterbury a așezat pe capul monarhului Coroana Sfântului Eduard, veche de 360 de ani. În timpul ceremoniei, a fost încoronată și soția Regelui Charles al III-lea, Regina Consoartă Camilla, și unsă cu ulei tot de Arhiepiscopul de Canterbury. Pentru a fi încoronată, s-a folosit Coroana Reginei Maria, comandată și purtată de Consoarta Regelui George al V-lea pentru încoronarea din 1911, la care au fost adăugate bijuterii din colecția personală a Reginei Elisabeta a II-a, în semn de omagiu.

Regele Charles al III-lea și Regina Camilla la balconul Palatului Buckingham
Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au părăsit Westminster Abbey și se află în caleașcă
Regele Charles al III-lea poartă Coroana Sfântului Eduard
Regina Camilla a primit Coroana Reginei Maria

În ceea ce privește investitura, Regele Charles al III-lea a purtat haine sacre de încoronare. BBC transmite că în timpul slujbei, a fost îmbrăcat strat peste strat de veșminte strălucitoare, iar unele au fost create pentru străbunicul său, Regele George al V-lea. A primit o haină lungă, strălucitoare și cu mâneci aurii, care se numește Supertunica, care cântărește aproape 2 kg și este brodată cu arabescuri stilizate și motive florale. Roba a fost creată în 1911 pentru George al V-lea și purtată la mai multe încoronări la rând. Peste această Supertunică, Regele Charles al III-lea a purtat o mantie extrem de lungă, Manta Imperială, făcută în 1821 pentru George al IV-lea.

Regele Charles al III-lea și Regina Camilla
Prințul de Wales, Prințesa Charlotte, Prințul Louis și Prințesa de Wales

Invitații de la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea

Invitația la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea și a Reginei Camilla a fost concepută de artistul Andrew Jamieson și a prezentat motivul străvechi al Omului Verde, „o figură veche din folclorul britanic, simbol al primăverii şi al renaşterii, pentru a celebra noua domnie”, a precizat Palatul Buckingham. În plus, aceasta a dezvăluit și faptul că soția Regelui Charles renunță la titlul de Consoartă, fiind acum prezentată drept Regina Camilla.

Regina Camilla

Așa cum era de așteptat, mai mulți membri ai familiei Regelui Charles al III-lea au participat la ceremonia acestuia de înconorare. Au fost prezenți fiul său, Prințul William, alături de soția lui, Kate Middleton, sora Regelui Charles, Prințesa Anne, și fratele acestuia, Edward, Ducele de Edinburgh.

Prințul și Prințesa de Wales alături de Prințesa Charlotte și Prințul Louis

Prințul Harry a călătorit în Marea Britanie pentru marele moment în care tatăl său a devenit și simbolic rege, pe când soția lui, Meghan Markle, nu a participat la încoronarea regelui pentru că în respectiva zi este aniversarea de patru ani a Prințului Archie, fiul ducilor, așa încât acesta a fost celebrat acasă doar de mama lui și de sora lui, Lilibet.

Prințul Harry
Ducele și Ducesa de Edinburgh, cu Lady Louise Windsor și Contele de Wessex
Regele Felipe și Regina Letizia a Spaniei și Regele Filip al Belgiei și Regina Mathilde a Belgiei
 Prințesa Charlene și Prințul Albert de Monaco

Au mai participat la ceremonia de încoronare Prințesa Eugenie, nepoata Regelui Charles al III-lea, și soțul ei, Jack Brooksbank, precum și cealaltă fiică a Prințului Andrew, Prințesa Beatrice, și soțul ei, Edoardo Mapelli Mozzi, Regina Letizia și Regele Felipe al Spaniei, Regina Rania a Iordaniei și Regele Abdullah al II-lea. Jill Biden, prima doamnă a Statelor Unite, a fost printre ultimele persoane care au intrat înainte de slujbă, stând alături de Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei. Președintele Joe Biden nu a participat la încoronarea Regelui Charles al III-lea.

Prințul Andrew, care a fost acuzat de agresiune sexuală, nu mai este membru activ al familiei regale și nu a jucat niciun rol oficial în ceremonie.

Prințul Andrew

Prințul George a fost unul dintre Pajii de Onoare ai Regelui la încoronarea Regelui Charles al III-lea și a soției sale.

Prințul George

Alături de George a fost Lordul Oliver Cholmondeley, ai cărui părinți sunt prieteni apropiați ai Regelui și ai Prințului William. Ceilalți doi paji au fost Maestrul Ralph Tollemache, fiul finului Regelui, Edward Tollemache, și Lordul Oliver Cholmondeley, al cărui tată este Lordul de onoare al Regelui Charles al III-lea. Alți patru băieți au participat în calitate de Paji pentru Regina Camilla și au fost în întregime compuși din membri ai familiei.

La încoronarea Regelui Charles al III-lea au luat parte și o serie de staruri, și anume Katy Perry, Emma Thompson și soțul ei, Greg Wise și Nick Cave.

Mai bine de 2.000 de persoane au primit invitație la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea. Printre acestea, se numără 850 de reprezentanți ai comunității, în semn de recunoaște a acțiunilor caritabile, 450 de beneficiari ai medaliei Imperiului Britanic, precum și 400 de tineri din grupurile selectate de către Familia Regală, transmite BBC.

La încoronarea Regelui Charles al III-lea au participat Principesa Margareta și Principele Consort Radu, precum și președintele României, Klaus Iohannis, alături de soția lui, Carmen Iohannis.

Citește și:
Regina Maxima a Olandei uimește într-o rochie spectaculoasă la un banchet de stat pentru președintele Emmanuel Macron

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din people