Actrița Draga Olteanu Matei a încetat din viață în cursul nopții, la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, la vârsta de 87 de ani.
Draga Olteanu Matei a murit la vârsta de 87 de ani, după ce ajunsese vineri seara la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, unde fusese transferată de la Spitalul Județean Piatra Neamț, în urma unei hemoragii digestive superioare, cu o zi înainte de incendiul care a devastat secția de Terapie Intensivă a spitalului.
Într-un interviu acordat Libertatea, actorul Victor Rebengiuc a declarat că „teatrul și filmul pierd un actor de valoare”, prin dispariția marii actrițe Draga Olteanu Matei. „Îmi pare rău să aud că Draga Olteanu Matei a murit. Se duce viața. Ne ducem, eu sunt unul dintre ultimii rămași din vechea generație. Ne vine rândul, nu am venit aici pentru vecie, cel puțin eu„, a declarat actorul.
Alexandru Arșinel a vorbit despre fosta sa colegă de teatru și film într-o intervenție emoționantă în direct la Antena3. „A fost o actriță foarte mare, o persoană foarte deosebită cu o înzestrare pentru meseria asta a noastră extraordinară. „Era actriță, era creatoare de scenarii, artistă de film, îndrumătoare în domeniul teatrului. Ea s-a retras la Piatra Neamț unde a format o echipă de teatru, cu care a participat la diferite concursuri. Președinta Festivalului de Umor „Grigore Vasiliu Birlic”, de la Fălticeni. S-a retras într-o zonă a țării, Moldova, iubitoare de teatru și iubitoare de Draga Olteanu. Ea a fost foarte iubită în Piatra Neamț de către publicul de acolo, de către forul conducător pe care l-a sprijit cât a stat acolo.”
„O mare actrița… Am avut bucuria să joc alături de Dumneaei. N-am să uit că a renunțat la aplauze să mă împingă pe mine pe scenă că să acaparez succesul. De o generozitate extraordinară. O mare animatoare de teatru. Un om deosebit. Te gândești de fiecare dată să spui ceva special că să încurci pe toată lumea. N-ai ce să spui, decât că a fost o foarte mare actrița. Ce să inventezi despre Dragă Olteanu? Ea era așa cum era, era imensă! E o mare pierdere, pe linia marilor pierderi din ultimii ani. Mari actori, artiști, dispar ușor ușor.”
Și actorul Ion Dichiseanu a vorbit despre dispariția celebrei actrițe. „S-a stins o mare stea a comediei, a filmului şi teatrului românesc, această Draga Olteanu a plecat la cele veşnice. Ea era desprinsă din altă galaxie, avea ceva, un farmec deosebit, ceva ce rar un actor sau o actriţă are. Era o bucurie, o bucurie pentru fiecare actor când o avea parteneră pe această Draga Olteanu. Mie, cel puţin, îmi făcea mare, mare plăcere. Am întâlnit-o la institut (n.r. – IATC), era mai mare decât mine, eu eram anul doi, ea era anul patru, şi o admiram, mergeam la sala Casandra şi am admirat-o încă de la debutul ei. Pe urmă am văzut-o în filme, am jucat în ‘Acţiunea Autobuzul’ cu ea. Era o bucurie când o vedeam, era o mare actriţă care făcea loc unde mergea, indiferent că era pe stradă, la restaurant, era debordantă, era plină de viaţă, avea magnet, avea de toate, şi carismă şi tot ce vrei, tot ce vrei avea această distinsă actriţă”, a declarat, pentru Agerpres, Ion Dichiseanu.
„Ultima întâlnire a fost anul trecut, când eu am prezentat cartea mea la Piatra Neamţ, când mi-a zis cel care organiza evenimentul: ‘A auzit că veniţi aici şi vrea neapărat să vă vadă’. Exista această chimie de prietenie frumoasă, elegantă între colegi. Anul trecut când ne-am văzut era plină de viaţă, slăbită foarte mult, şi exista această chemare, când se putea era bucuria aceasta de a ne vedea, de a împărtăşi de pe vremea când filmam, de pe vremea când jucam în teatru. Încă nu-mi vine a crede că s-a dus pentru că anul trecut aşa plăcere ne-a făcut să ne vedem, am servit masa împreună, am depănat amintiri, am întors timpul şi ne-am amintit de lucruri frumoase, de întâmplări, de colegi, era foarte sufletistă, plină de viaţă şi îşi iubea colegii, iubea omul în general, dar oamenii cu care colabora pe scenă sau în film îi iubea foarte mult. Ea era o sensibilă, un om incredibil. Dumnezeu este uneori incorect cu unii, îi ia prea devreme”, a povestit Dichiseanu.
„Drum lin printre stele, Draga Olteanu Matei! Noi, cei care te-am cunoscut şi care am avut şansa de a-ţi fi alături în scenă, îţi vom duce dorul. Dumnezeu să o odihnească! Condoleanţe familiei şi prietenilor!', a scris pe Facebook actrița Monica Davidescu.
Reprezentanții Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București și-au exprimat regretul pentru moartea actriței Draga Olteanu Matei și au transmis un mesaj emoționant pe Facebook. „Talent remarcabil, temperament scenic viguros, personalitate distinctă a unei promoţii unice, Draga Olteanu Matei a plecat, în această noapte, să reîntregească faimoasa distribuţie a unei generaţii apreciate a fi ‘de Aur’ a teatrului românesc, din care făceau parte şi viitori colegi şi parteneri de scenă, la Naţionalul bucureştean, între care Mircea Albulescu, George Constantin sau Constantin Rauţchi…. Cariera sa în teatru a fost dedicată unei singure scene, Teatrul Naţional din Bucureşti, unde a interpretat, imediat după absolvire şi până la pensionare, peste 50 de roluri, reliefate cu har, temperament şi farmec. Una dintre cele mai apreciate creaţii ale sale a fost Coana Chiriţa, personaj pe care l-a transpus şi pe marele ecran. Cunoscută actriţă de film, Draga Olteanu Matei a jucat în zeci de producţii cinematografice, numele său figurând nu o dată şi ca scenarist pe genericul filmelor, cele mai cunoscute dintre acestea fiind ‘Patima’ şi adaptările cu Chiriţa lui Alecsandri, ‘Cucoana Chiriţa’ şi ‘Chiriţa în Iaşi’. Dintre ultimele roluri pe scena TNB amintim cele din spectacolele ‘Azilul de noapte’ şi ‘Crimă pentru pământ’, în care spectatorii i-au putut admira talentul, patima şi dăruirea. Dumnezeu s-o odihnească în pace!”, se arată în mesajul transmis de TNB.
„Am o amintire extrem de plăcută despre Draga Olteanu Matei. E trist când pleacă un om care a însemnat ceva în cultura românească, pe de o parte, pe de altă parte, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor mari artişti pe care am avut ocazia să-i întâlnesc, rămâne mulţumirea că au însemnat ceva şi au lăsat ceva în urma lor. Draga Olteanu Matei lasă o moştenire culturală în urma ei şi asta ne dă nouă o alinare după plecarea ei, pentru că vom putea să-i vedem cel puţin filmele, care rămân, teatrul este efemer, dar filmele pe care le-a făcut vor române şi e o actriţă fabuloasă în film”, a declarat pentru AGERPRES Medeea Marinescu.
Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti, la 24 octombrie 1933, și a fost una dintre cele mai îndrăgite actrițe ale Generației de Aur a filmului și teatrului românesc. A absolvit IATC (Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale) în 1956. În același an debuta în piesa Ziariștii de Alexandru Mirodan, iar din 1957 și până în 1990 a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.
Actrița Draga Olteanu era populară și pentru rolurile din filme, dar și din producții TV. S-a pensionat în 1992, și s-a retras la Piatra Neamț, unde a înființat compania de teatru pentru neprofesioniști Teatrul Vostru. În 2007 a devenit Cetăţean de onoare al orașului Piatra Neamţ.
Cunoscută pentru rolurile din Ilustrate cu flori de câmp, Coana Chirița, Gaițele, Căruța cu paie, Hagi Tudose, Draga Olteanu Matei a câștigat premiul ACIN în 1975, premiul UNITER pentru întreaga carieră în 2004, Premiul Gopo pentru întreaga carieră în 2010 și numeroase alte distincții. Printre rolurile sale iconice se numără Veta, personajul pe care l-a jucat alături de regretatul actor Amza Pellea. Draga Olteanu Matei a interpretat acest personaj atât în show-uri TV, cât și în filmul Nea Marin miliardar, un succes încă din anul apariției, care continuă să fie redifuzat.
A primit din partea președinției distincția Ordinul Naţional Steaua României pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească, iar în 2014 Draga Olteanu Matei a primim Ordinul Coroana României din partea Principesei Margareta, într-o ceremonie în Holul de Onoare de la Castelul Peleş din Sinaia.
Foto: Libertatea