Delia Budeanu, una dintre cele mai cunoscute crainice din România, a murit la vârsta de 75 de ani

Cunoscuta prezentatoare de televiziune Delia Budeanu s-a stins din viață.

Delia Budeanu, una dintre cele mai cunoscute crainice din România, a murit la vârsta de 75 de ani

Delia Budeanu, una dintre primele crainice ale Televiziunii Române, a murit sâmbătă, 19 octombrie 2024, la vârsta de 75 de ani. 

Trupul apreciatei prezentatoare TV va fi depus, duminică, ora 16.30, la Mănăstirea Cașin din București, iar înmormântarea va avea loc luni, la Mănăstirea Ghighiu.

Delia Budeanu, parcurs impresionant în televiziune

Delia Budeanu s-a născut pe 28 mai 1949. Perioada copilăriei și-a petrecut-o la casa de la ţară a tatălui ei, Gheorghe Moruju, care a fost inginer în pomicultură și cel care care a pus bazele Staţiunii de Cercetare Pomicolă Voineşti. Când avea 12 ani, părinții acesteia au divorțat și s-a mutat alături de mama sa la Turnu-Severin. În 1969, Delia Budeanu a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București. După absolvire, a luat decizia de a se angaja la Radio România. În 1970, a apărut pentru prima dată la Televiziunea Română, în cadrul programului 2, acolo unde prezenta emisiuni ce includeau concerte simfonice. De postul de prezentatoare de la televiziune a aflat prin prisma unui coleg de la Secţia Tineret. Alte 11 doritoare au venit atunci să susțină concursul, dar postul a mers către Delia Budeanu. A fost crainică de televiziune la TVR între 1970 și 1998.

În 2008, a publicat un volum autobiografic intitulat „Live”, la editura Vremea, care urmărește parcursul său în calitate de prezentatoare de televiziune, dar prezintă și culisele televiziunii din perioada comunistă. Între 2008 și 2012, s-a dedicat realizării de emisiuni culturale la Antena 2, „Oamenii timpului nostru”, și la Money Chanel „Întâlnirile Deliei Budeanu.” În 2008, a obținut diploma de excelență pentru jurnalism european, distincție oferită de către Eurolink House of Europe. În 2009, în cadrul Galei Celebrităților, a fost răsplătită cu premiul de excelență pentru cariera în televiziune. În vara anului 2024, Delia Budeanu a lansat a doua sa carte, numită „Jurnal. Rațiune și sensibilitate”, apărută la Editura Curtea Veche, în cadrul căreia a inclus și amintiri prețioase din copilărie. 

Delia Budeanu a fost căsătorită cu medicul Romulus Balaban, căruia i-a dăruit o fiică, pe nume Diana. Mariajul lor a durat un an. A mai fost căsătorită cu Radu Budeanu, jurnalist și fost redactor-șef al săptămânalului „Lumea”, care s-a stins din viață în anul 1997. Din căsnicia lor a rezultat un fiu, pe nume Radu Ioan.

Delia Budeanu, protagonista unei ședințe foto aparte pentru ELLE România

În anul 2014, în cadrul numărului de noiembrie al revistei ELLE România, Delia Budeanu a fost protagonista unei ședințe foto aparte, care a fost realizată de Domnica Mărgescu și Maurice Munteanu.

Cu această ocazie, a răspuns unor întrebări venite din partea lui Maurice Munteanu. Când a venit vorba de lucrul important pe care l-a descoperit despre propria persoană după vârsta de 40 de ani, Delia Budeanu a precizat:

„Tăria cu miez fragil. Prima e dobândită, deşi ereditatea mea o explica de la bun început, iar miezul fragil e fiinţa mea interioară, un cumul de experienţe şi trăiri, limite şi îndrăzneli, reticenţe inhibitorii şi deschideri cu garda jos, elanuri şi cuminţi retrageri.”

Întrebată ce i-ar spune unei fete care priveşte cu groază spre vârstele pe care încă nu le-a atins, Delia Budeanu a oferit câteva sfaturi de viață inspiraționale:

„Să nu se gândească la ce va fi. Nici o clipă. În schimb, să îşi apere cu dinţii sinele. Să nu cedeze presiunii de orice fel ar fi. Prezentul ei continuu să-l drămuiască cu mare, mare atenţie! Orice mişcare nesăbuită la 20 de ani o va urmări o viaţă întreagă. Un mariaj aiurea îi poate aduce o suită de mari probleme, unele fără soluţie. Un cerc de prieteni nociv o poate trimite la dezintoxicare sau dezalcoolizare – balast greu de înlăturat şi mutilant. Alegerile nefericite o pot costa întreaga viaţă. Problema devenirii ei e falsă! Dacă va alege inspirat, va fi o femeie grozavă. Chiar şi la 60 de ani. Pariul e să nu îmbătrâneşti interior. Pentru exterior nu mai există oprelişti în a te menţine tânăr. Iar cum să nu îmbătrâneşti interior depinde de ereditate, factor independent de voinţa individului, dar şi de determinarea de a nu te lăsa strivit de mediu, provocări sau de propriile alegeri. Dacă o sperie vârsta femeilor trecute de 50 de ani, înseamnă că cele pe care le-a văzut, cu siguranţă au greşit faţă de ele, chiar dacă nu vor să recunoască şi evocă biologicul necruţător drept alibi pentru propriile alunecări. Tinereţea poate dura atât de mult, încât nu voi preciza aici un termen, vreau să o experimentez, apoi să vorbesc despre limita reală.”

Citește și:
Tallulah, noi detalii despre starea de sănătate a tatălui său, Bruce Willis: „Ne adaptăm la starea lui'

Foto: Gabi Hiriț pentru ELLE
Realizatori: Domnica Mărgescu, Maurice Munteanu
Machiaj: Alexandru Abagiu
Coafură: Sorin Stratulat

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din people