Prinții Harry și Andrew au cauzat în ultimii ani o mulțime de probleme Casei Regale britanice. În vreme ce primul a ales să se distanțeze, alături de soția sa, Meghan Markle, de obligațiile regale, cazul Prințului Andrew este mai complicat, deoarece acesta se confruntă cu acuzații de sex cu minori și o asociere cu pedofilul Jeffrey Epstein, pe care mama sa, Regina Elisabeta a II-a, a făcut tot posibilul să le țină sub control, lucru care i-a adus dezaprobarea fermă a unei părți a publicului.
Însă un nou document arată că prinții Harry și Andrew sunt pe cale de a fi înlocuiți de la îndeplinirea sarcinilor regale de prinții Anne și Edward, de acum înainte. Este vorba despre o propunere legislativă care ar fi fost discutată cu luni de zile înainte de decesul reginei, și care a ajuns acum să fie dezbătută în Camera Lorzilor din Parlamentul britanic. Documentul ar fi astfel prima reformă constituțională a Regelui Charles al III-lea și ar însemna că cei doi prinți nu ar mai putea fi implicați în mersul statului, în absența regelui.
Conform acestui plan, regele ar putea să aleagă cine să îl înlocuiască în momentele în care nu își poate îndeplini toate funcțiile dintr-o plajă mai largă de candidați. În prezent, în absența monarhului din țară doi Consilieri de Stat sunt numiți pentru a-l înlocui în chestiuni de rutină. Conform Regency Act din 1937 și Regency Act din 1953, consilierii pot fi numiți dintre cei patru cei mai vârstnici adulți din linia de succesiune la tron și consoarta suveranului – deci conform legii în vigoare Regina consoartă Camilla, William, prințul de Wales, Ducii de Sussex și York, Harry și Andrew, și Prințesa Beatrice sunt eligibili.
Însă noul plan, pus la cale cu luni în urmă, cu aprobarea Reginei Elisabeta a II-a, arată că Regele ar putea alege din lista succesiunii la tron după bunul plac, astfel încât să îi includă și pe ceilalți frați ai lui, Anne și Edward. Daily Mail raportează că reforma constituțională este iminentă, dat fiind faptul că în câteva luni Regele Charles al III-lea urmează să părăsească țara pentru o serie de vizite oficiale.
Ultima dată când monarhul a părăsit țara a fost în 2015, când Regina Elisabeta a II-a a participat la summit-ul Commonwealth în Malta, iar la acea vreme Harry și Andrew au fost numiți consilieri.
În prezent, Prințul de Wales și Prințesa Beatrice ar putea să acopere o parte din îndatoriri, dar Beatrice e considerată cetățean privat și nu deține statut de membru cu îndatoriri al Familiei Regale.
Citește și:
Ce pastile lua zilnic Simona Halep, înainte de a fi depistată pozitiv cu o substanță interzisă
Foto: Profimedia