Cine îi va lua locul Reginei Elisabeta a II-a la conducerea Marii Britanii?

Locul Reginei Elisabeta a II-a pe tronul Regatului Unit va fi ocupat urmând reguli stricte, unele dintre ele stabilite de sute de ani.

Cine îi va lua locul Reginei Elisabeta a II-a la conducerea Marii Britanii? După ce Regina Elisabeta a II-a a murit, este cunoscut deja faptul că fiul ei cel mare, Prințul Charles, îi va urma în funcție.


Succesiunea la tronul britanic, însă, este o chestiune complicată, stabilită după reguli care stau în picioare de secole și care doar rareori au fost modificate sau abrogate. Persoana care îi va lua locul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii este stabilită în funcție de descendență, dar și de sex și de legitimitate, și chiar de religie.

Conform legii, Coroana este moștenită de copiii suveranului, iar în cazul în care acesta nu are copii, de cea mai apropiată rudă. Din punctul de vedere al confesiunii religioase, o lege în vigoare din 1689 restricționează succesiunea la tron către moștenitori care au aderat la Biserica Anglicană. Legea a fost modificată abia în 2015, astfel încât și moștenitorii romano-catolici ai protestanților pot moșteni Coroana.


Cine îi va lua locul Reginei Elisabeta a II-a la conducerea Marii Britanii?

Astfel, Prințul Charles este în mod automat rege, încă de la momentul în care Regina Elisabeta a II-a a murit. Prințul William devine moștenitor direct al tronului, iar din duce de Cambridge, devine noul Prinț de Wales. Și Kate Middleton devine, astfel, Prințesă de Wales.

William este urmat în linia de succesiune la tronul Marii Britanii de copiii săi, George, în vârstă de 9 ani, Charlotte, de șapte ani, și Louis, în vârstă de 4 ani.

De-abia după aceștia, în linia de succesiune, urmează Prințul Harry, care a renunțat recent la îndatoririle regale. Acestuia îi urmează cei doi copii ai săi, Archie și Lilibet. Lor le urmează Prințul Andrew, fiul Reginei Elisabeta a II-a, și cele două fiice ale sale, Prințesa Beatrice și Prințesa Eugenie.

Regele Charles devine, astfel, suveran – acesta a declarat deja că va purta numele de Regele Charles al III-lea. Conform complicatelor reguli ale protocolului regal, doar primele șase persoane din linia de succesiune sunt nevoite să ceară acordul monarhului înainte de a se căsători, astfel încât copiii care vor rezulta din relație să nu fie descalificați de la potențiala moștenire a Coroanei.


Conform acelorași reguli, primele patru persoane din linia de succesiune, care au împlinit vârsta de 21 ani, pot să devină consilieri de stat, având atribuții stabilite de monarh.

Citește și:
Regina Elisabeta a II-a: o viață dedicată serviciului public, în imagini

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din people